In vorige blog lazen jullie heel wat nieuwtjes op preventievlak. Zoals jullie misschien wel of niet weten heeft mijn dochter een ernstige pinda-allergie, met kruisreactie op lupine en fenegriek. Haar pinda-allergie is vastgesteld als ze ongeveer 1 ½ jaar was, de kruisreacties zijn er later bijgekomen. Op de Allergy School te Cork, vroeg een collega me, wat doet dat eigenlijk met jou al die info rond voorkomen van voedselallergie? Sta jij daar nu bij stil?
Als ik eerlijk ben, moet ik zeggen dat ik daar jaren terug veel meer bij stil stond. Toen ging het vooral over de hygiëne: stadskinderen tegenover plattelandskinderen. En ja, ik was wel de mama die alles onder controle wilde houden. Een kruipende baby, dat was toen, zorgen dat er dagelijks gestofzuigd werd, vaak dweilen … Niets van de grond in het mondje … Hygiëne was voor mij belangrijk. Oei, was ik te proper geweest. Het is toch wel vaak in me opgekomen.
Borstvoeding, nog een belangrijk item, ik had toch lang borstvoeding gegeven? Hoe kon dat dan nog gebeuren? Wat borstvoeding betreft weten we ondertussen dat dat waarschijnlijk minder belangrijk is ter preventie van voedselallergie maar wel belangrijk voor heel wat andere zaken.
Nu zijn er heel wat nieuwe inzichten, zoals belang van voeding tijdens de zwangerschap tot de voeding in het eerste levensjaar namelijk vroege introductie. Maar toch zit dat vandaag de dag niet meer in m’n hoofd.
Preventierichtlijnen zijn belangrijk en soms zullen deze een voedselallergie kunnen voorkomen maar er zullen ook voedselallergieën optreden ondanks al deze richtlijnen. Net zoals diabetes soms voorkomen kan worden door een gezonde levensstijl, maar soms ook niet. En ga zo maar door …
Als allergiediëtisten kunnen wij dit tijdens onze consultaties of tijdens het geven van lessen, voordrachten mooi kaderen. We kunnen alle nieuwe richtlijnen toelichten maar tegelijk de nuance maken dat het belangrijk is te bekijken wat binnen welk gezin haalbaar is en zinvol is. Perfectie bestaat niet en dat willen we absoluut niet nastreven.
Tegelijkertijd willen we als allergiediëtisten zoveel mogelijk mensen bereiken en proberen we via de sociale kanalen zoveel mogelijk juiste informatie te verspreiden. Alleen, is het in een kort bericht veel moeilijker die nuance er in te brengen. Dus heb jij bij het lezen van een bericht of verhaal op facebook of instagram ooit het gevoel gehad dat dat in je hoofd bleef hangen en dat je hiervan onzeker werd? Weet dan dat je op zo’n moment even moet stilstaan bij het bericht. Is dat bericht genuanceerd. Kan ik het op verschillende manieren interpreteren? Is het informatie over onderzoek gericht op een brede groep van de bevolking? Ja, dan is de kans groot dat je het niet strikt op je eigen persoon moet bekijken. Weet dat wij, allergiediëtisten, maar ook allergologen, pediaters … de geplaatste personen zijn om dit met jou te bespreken. Je kan altijd een privéberichtje sturen naar ons.
Is dit herkenbaar voor jou? Denk jij soms, misschien had ik beter …? Niet doen, we doen allemaal ons best en voedselallergie is enorm complex. Preventie, ja, belangrijk – er in doordrammen, nee, ongezond.
Lieve groetjes,
An