45C4BA31-0CA3-49FF-8CF7-3AAE4993EC23
AllergieDiëtisten.com - Nieuwsbrief
Inhoud nieuwsbrief April:
  • Allergische kinderen beschikken over andere darmbacteriën die ontsteking bevorderen
  • Wist je dat?
  • Allergische reactie op de aanwezige koemelkeiwitten in borstvoeding
  • Recept: vegan plattekaastaart met mango
  • Meer lezen?

Allergische kinderen beschikken over andere darmbacteriën die ontsteking bevorderen.

Een allergie ontwikkelt zich vaak tijdens de kindertijd. Het is een overreactie van het immuunsysteem op een veilige substantie, die symptomen veroorzaakt zoals diarree, astma en netelroos. Het is al geweten dat kinderen met allergieën een ander darmmicrobioom hebben in vergelijking met niet-allergische kinderen, maar er is nog maar weinig geweten over welke specifieke bacteriën de ontwikkeling van allergieën tot stand brengt. Een studie uit 2021 door Dr. Fillippis et al. vond enkele van deze verantwoordelijke bacteriën door de darmmicrobioom bij 30 niet-allergische en 90 allergische kinderen te vergelijken. Er werden stoelgangsstaaltjes genomen en alle deelnemers werden gedurende minstens 36 maanden gevolgd.

De eerste bevinding van deze studie was dat de allergische kinderen bepaalde bacteriestammen in hogere getale in de darm hadden ten opzichte van niet-allergische kinderen. Zo werden er meer Ruminococcus gnavus bacteriën teruggevonden bij de allergische kinderen. Deze bacteriën kunnen moleculen produceren die een ontsteking kunnen veroorzaken en zo het immuunsysteem triggeren. Deze bacteriën zijn gelinkt aan een grotere consumptie van vetrijke voedingsmiddelen.

Daarnaast werd er bij allergische kinderen een tekort gevonden aan bacteriën die een gunstige rol spelen voor de darmmicrobioom zoals bijvoorbeeld enkele soorten bifidobacteriën. Deze bacteriën zetten vezels (prebiotica) om in korteketenvetzuren die belangrijk zijn voor de gezondheid van de darmwand.
Bijgevolg komen onderzoekers van deze studie tot de conclusie dat darmbacteriën een belangrijk rol kunnen spelen ter behandeling van allergieën. Zij tonen aan dat bij allergische kinderen een disbalans van het darmmicrobioom optreedt, waarbij R. gnavus een hoofdrol speelt in de allergie bij kinderen. Deze bevindingen kunnen mogelijks leiden tot nieuwe therapieën tegen het ontstaan of de verdere ontwikkeling van een allergie.


Wist je dat ...
We met de allergiediëtisten samengewerkt hebben met Nutricia om een productenfolder te maken van Neocate Syneo. Een babyvoeding voor baby's die koemelkallergie hebben.
Deze infobrochure kan je via de kinderarts bekomen.
Wij zijn alvast blij met het resultaat.

Allergische reactie op de aanwezige koemelkeiwitten in borstvoeding

In borstvoeding kunnen nog eiwitfracties van voedingsmiddelen aanwezig zijn. De aanwezigheid van deze eiwitfracties is altijd gelinkt geweest aan het verergeren van symptomen zoals eczeem, piepende ademhaling, overgeven, kolieken, diarree … bij babies met een voedselallergie. Hierdoor wordt er soms onnodig snel een dieet ingevoerd bij de mama, bij een vermoeden van allergie door deze klachten.
Recent (november 2021) is er een uitstekende review verschenen die bekijkt wat de waarschijnlijkheid is dat deze eiwitfracties een IgE-gemedieerde voedsel allergische reactie kunnen uitlokken. Kleine kanttekening: het gaat hier over een IgE-gemedieerde allergie, er bestaat ook nog de niet IgE-gemedieerde reactie (waar de reactie tot 72u later kan ontstaan).
De auteurs van de review namen 32 studies mee op. Er werd gekeken naar de hoeveelheden eiwitfracties van koemelk, kippenei, pinda en tarwe in borstvoeding. Deze hoeveelheden werden vergeleken met de hoeveelheid die nodig is om een reactie te doen ontstaan. De gevonden hoeveelheden waren telkens veel lager dan de hoeveelheid waar 1% van de allergische populatie op reageert. De dosis waar op gereageerd wordt, is immers persoonsgebonden.
De onderzoekers komen tot het besluit dat de kans dat een allergische baby reageert op de borstvoeding minder is dan 1 op 1000 voor alle vier de voedingsmiddelen. Hoewel bij een klein aantal babies reacties op borstvoeding gekoppeld aan de allergene eiwitfractie kunnen optreden, is de kans op een IgE-gemedieerde reactie laag. Verder onderzoek dringt zich op. Het zou bijvoorbeeld handig zijn moest men zo ver komen dat men kan voorspellen welke moeders meer eiwitfracties in hun borstvoeding hebben? Van waar komen deze verschillen? En hoe zit het met de niet IgE-gemedieerde voedselallergie?
Voor nu kunnen we besluiten dat bij een IgE-gemedieerde voedselallergie er niet standaard een dieet moet opgestart worden bij de borstvoedende moeder.
Bron: https://www.aaaai.org/Tools-for-the-Public/Latest-Research-Summaries/The-Journal-of-Allergy-and-Clinical-Immunology-In/2022/systematic

Vegan plattekaastaart met mango

Ingrediënten: 200 g glutenvrije koekjes – 100 g plantaardige margarine – 350 g sojayoghurt met mango – 250 ml sojaroom (opklopbaar) – 14 g agaragar – 80 g rietsuiker – 300 g diepvries mango – 100 ml water

Bereiding:
Bodem:
- Bekleed de springvorm met bakpapier.
- Maal de koekjes fijn in een blender.
- Smelt voorzichtig de margarine en voeg dit toe aan de gemalen koekjes en meng goed.
- Verdeel het mengsel over de bodem van de springvorm en duw het goed aan met de bolle kant van een lepel.
- Zet de vorm weg in de koelkast.

Middenlaag:
- Klop de sojaroom met 30 g rietsuiker tot hij stijf is.
- Warm een beetje water op en los hier 8 g agaragar in op, laat kort koken en roer goed.
- Voeg een klein beetje yoghurt toe en roer dit goed!
- Voeg dan beetje bij beetje de rest van de yoghurt toe en roer goed.
- Roer dan voorzichtig de slagroom onder het mengsel.
- Haal de springvorm uit de koelkast en verdeel het sojamengsel over de bodem. Je kan de bovenkant wat glad strijken.
- Laat de taart minimaal 4 uur opstijven in de koelkast

Geleilaag:
- Deze laag maak je als de taart is afgekoeld.
- Breng een pan met 100 ml water aan de kook met hierin de mango en 50 g rietsuiker.
- Kook dit 10 minuten op een zacht vuur.
- Pureer het mengsel met een staafmixer.
- Meng de 6 g agaragar in een beetje kokend water en roer dit stevig door het mengsel.
- Laat het mengsel afkoelen tot kamertemperatuur.
- Giet nu voorzichtig op de taart.
- Zet de taart nog minimaal 2 uur in de koelkast.

Tip:
Je kan ook ander fruit gebruiken zoals bosvruchten, frambozen.
Vrij van:
Bevat:
Allergeneninfo:
algemene-icoontjes

Meer lezen?

facebook 
Uitschrijven | Abonnement beheren
AllergieDietisten.com is een netwerk van ondertussen meer dan 20 gediplomeerde allergiediëtisten. Op zoek naar een allergiediëtist, op onze website vind je een diëtist bij jou in de buurt.
We verwerken je gegevens met zorg en delen deze nooit met derden. Je kan onze privacyverklaring hier nalezen.