AllergieDiëtisten.com - Nieuwsbrief
700x185 - 4 + logo aanpassing 2018-2

Inhoud nieuwsbrief mei:

 • FODMAP-dieet mogelijk ook gunstig voor atleten
 • Wist je dat ...
 • Ontwikkelingen in de aanpak van de voedsel-allergische patiënt
 • Hartige wafels
 • Meer lezen?
pexels-photo-618612

FODMAP-dieet mogelijk ook gunstig voor atleten

Overgenomen uit Nieuws voor Diëtisten
Bron: Science Daily
Veel sporters hebben last van gastro-intestinale klachten tijdens hun trainingen of wedstrijden. Een kleine studie, gepubliceerd in Journal of the International Society of Sports Nutrition, toont aan dat een FODMAP-dieet mogelijk de klachten kan verminderen. Een meerderheid van de deelnemende sporters rapporteerde minder klachten na het volgen van een FODMAP-dieet.

Opzet studie
Sporters, en dan met name hardlopers, hebben vaak darmklachten die lijken op die van het prikkelbare darmsyndroom. Voorbeelden zijn maagkrampen, vocht vasthouden en een opgeblazen gevoel. In het onderzoek werd gekeken of een voeding met weinig fermenteerbare koolhydraten (het FODMAP-dieet) deze klachten verminderde. In deze kleine en kortdurende studie werd 16 gezonde hardlopers gevraagd om twee voedingsschema’s van een week te volgen, met daartussen een week met het normale voedingspatroon. In de ene dieetweek kregen de sporters een dieet laag in FODMAP's, in de andere dieetweek kregen ze een dieet hoog in FODMAP's. De sporters werd gevraagd om hun sportieve prestaties en klachten bij te houden.

Resultaat
Bij 69 procent van de sporters die het laag FODMAP-dieet volgden, verbeterde “het buikgevoel”, ook al waren ze niet bekend met ernstige gastro-intestinale klachten. Bovendien waren ze volgens eigen rapportage in staat om vaker en op hogere intensiteit te sporten dan bij het hoog FODMAP-dieet. De onderzoekers vinden meer onderzoek naar het FODMAP-dieet voor sporters noodzakelijk. Ze zeggen ook dat het FODMAP-dieet teveel beperkingen kent om het heel lang vol te houden, zeker voor recreatiesporters die geen begeleiding van een sportdiëtist krijgen.
information-1481584_1280

Wist je dat ...

kinderen met eczeem meer kans hebben op het ontwikkelen van een allergie? Door de "kapotte" huid dringen allergenen binnen. Het afweersysteem reageert dan anders dan wanneer diezelfde stoffen via de mond binnenkomen. Goed smeren bij eczeem is de boodschap zodat de huid de vreemde stoffen kan buiten houden!
5355495_orig

Ontwikkelingen in de aanpak

van de voedsel-allergische patiënt

Voedselallergie brengt op zowel medisch,psychosociaal als economisch vlak negatieve effecten met zich mee. Doordat er heel veel nieuwe ontwikkelingen zijn (zowel voor het stellen van de juiste diagnose als naar de behandeling) is de zorg voor patiënten met een allergie verbeterd.


Voorkomen van voedselallergie
Hoewel het voorkomen lijkt te stijgen, is het moeilijk een echte schatting te maken. 15% van de volwassenen geeft zelf aan een voedselallergie te hebben, daar waar het geschatte voorkomen bij kinderen 4% en bij volwassenen 1% is.

Oorzaken
Mogelijke oorzaken voor de toename van het aantal patiënten met een voedselallergie zijn:
 • Mogelijke wisselwerking omgeving – erfelijkheid
 • Darmmicrobioom (= geheel van micro-organismen (bacteriën) in ons darmstelsel)
 • Hygiënehypothese
Baby’s met eczeem en hierdoor huidbeschadiging hebben een hoger risico voor het ontwikkelen van een voedselallergie. Als er meer broers en zussen zijn, is er een lager risico op het ontstaan van voedselallergie. Er is ook een nieuwe hypothese waar men het gebruik van bewerkte voedingsmiddelen en de toegevoegde suikers mee verantwoordelijk acht voor de toename van voedselallergie. Door de aanwezigheid van zowel eiwitten als suikers ontstaan er bepaalde eindproducten (AGE’s genaamd). In het dagdagelijkse leven kennen we deze reactie (maillardreactie genoemd) als het bruin kleuren van een appel. Deze hypothese moet nog verder onderzocht worden.

Preventie
Daar waar vroeger aanbevolen werd om het geven van hoog allergische voedingsmiddelen uit te stellen, geldt nu de aanbeveling om bijvoorbeeld pinda’s zo snel mogelijk aan zuigelingen en peuters te geven. Hoog risico zuigelingen (aanwezigheid van ernstige eczeem, ei-allergie of beiden) moeten eerst langs de allergoloog alvorens pinda in te voeren. Zuigelingen met milde tot gemiddelde eczeem kunnen pinda veilig introduceren rond de leeftijd van 6 maanden om alzo het risico op pinda-allergie te verkleinen. Bij zuigelingen met een laag risico (geen eczeem of voedselallergie) wordt pinda geïntroduceerd samen met de klassieke vaste voeding.

Diagnostische aanpak
Een juiste diagnose stellen gebeurt aan de hand van het verhaal van de patiënt, de juiste vragen van de arts, de geschiedenis en het klinische onderzoek. Daarnaast kunnen bloedanalyses, voedselprovocaties, huidpriktesten … helpen om een juiste diagnose te stellen.

Management
Het huidige zorgplan bij een IgE-gemedieerde voedselallergie bestaat uit het strikt vermijden van het allergeen en het hebben van een anafylaxis management plan. Dit bestaat uit het altijd toegankelijk zijn van een adrenalinepen, een medicatieplan, een zorgplan na toedienen van medicatie en continue evaluatie en educatie tot zelfzorg.

Nieuwe therapieën
In de literatuur vind je meer en meer rond nieuwe therapieën zoals orale (via de mond) immunotherapie (OIT), sublinguale (onder de tong) immunotherapie (SLIT), eipcutane (huid) immunotherapie (EPIT). Op dit moment blijven alle onderzoeken experimenteel.

Effecten van voedselallergie
De voorbije jaren is er belangrijk onderzoek geleverd naar de psychosociale effecten. Zowel in Amerika als in heel wat Europese landen zijn vragenlijsten opgemaakt zodat zorgverleners overal op een zelfde manier kunnen polsen naar de kwaliteit van leven bij patiënten met een voedselallergie.

Toekomst
2 belangrijke toekomstdoelen zijn:
 • De ontwikkeling van veilige en effectieve therapieën
 • De vroegtijdige preventie van voedselallergie
Bron: J Allergy Clin Immunol. 2018 Jun;141(6):2002-2014. doi: 10.1016/j.jaci.2017.12.1008. Epub 2018 Mar 8.

Hartige wafels

hartige wafels
Ingrediënten voor 5 wafels

Voor de wafels: 250 g glutenvrije bloem – 250 g sojamargarine (vlootje) – 4 eieren – ½ koffielepel natriumbicarbonaat – snuifje zout – extra sojamargarine (vlootje) voor invetten van wafelijzer
Topping, variëren naar smaak, bijvoorbeeld: ei – verse spinazie – kerstomaatjes – ontbijtspek
Bereiding:
 • Scheid het eiwit van het eigeel en klop het stijf (hou het apart tot later in de bereiding).
 • Smelt de vetstof met een snuifje zout.
 • Doe er de eidooiers bij en de vanillesuiker, klop dit met de mixer tot een smeuïg geheel.
 • Zeef de glutenvrije bloem en voeg deze samen met het natriumbicarbonaat toe aan het mengsel.
 • Mix alles goed onder elkaar.
 • Schep het opgeklopte eiwit onder het mengsel met een houten lepel.
 • Vet het wafelijzer goed in met sojamargarine.
 • Schep een lepel beslag in het hete wafelijzer en laat mooi bruin bakken.
 • Voor de topping: bak een spiegelei en een sneetje ontbijtspek, snijd de kerstomaatjes en de spinazie in grove stukken en beleg de wafels.
Vrij van:
alles behalve ei
Bevat:
ei
Allergeneninfo:
algemene-icoontjes

Meer Lezen?

- Het laag FODMAP-dieet ontrafeld!
- Praktische hulpjes bij het laag FODMAP-dieet
- Veel voorkomende misverstanden opgehelderd
- April is IBS 'awareness month'

facebook
Uitschrijven | Abonnement beheren
AllergieDietisten.com is een samenwerking tussen 5 zelfstandige diëtisten. We verwerken je gegevens met zorg en delen deze nooit met derden. Je kan onze privacyverklaring hier nalezen.