45C4BA31-0CA3-49FF-8CF7-3AAE4993EC23
AllergieDiëtisten.com - Nieuwsbrief
_Nieuwjaar Kaart lang 2023
Inhoud nieuwsbrief Januari:
 • Thuis-herintroductie van koemelk bij kinderen jonger dan 3 jaar met een IgE-gemedieerde koemelkallergie (KMA)
 • Wist je dat?
 • FPIES, een niet IgE-gemedieerde voedselallergie bij zuigelingen
 • Recept: Bananenpannenkoekjes met perenmoes
 • Meer lezen?

Thuis-herintroductie van koemelk bij kinderen jonger dan 3 jaar met een IgE-gemedieerde koemelkallergie (KMA).

herintroductie melk
De meeste koemelk-allergische kinderen groeien tijdens hun kinderjaren spontaan uit hun allergie. Wanneer de tolerantie (het verdragen van koemelk) start is niet te voorspellen. Tolerantie begint meestal met het verdragen van hoog verwarmde melk in een gebakken koekje, ook wel “baked milk” genoemd. Dit wordt stap voor stap verder opgebouwd tot het tolereren van verse melk. Hoe sneller gestart wordt met het aanbieden van melk in een koekje hoe sneller te tolerantie zal aanvangen. Het verdragen van melk in een koekje zorgt er eveneens voor dat het dieet gemakkelijker wordt, er een hogere levenskwaliteit is en minder angst.
Herintroductie van melk bij IgE-gemedieerde KMA kan milde en/of ernstige reacties veroorzaken. Daarom wordt vaak gekozen om te starten in een ziekenhuis waar gepaste zorg verleend kan worden wanneer er zich een ernstige reactie voordoet. Dit zorgt echter voor onnodig uitstel omdat de middelen voor deze herintroducties beperkt zijn in veel ziekenhuizen.
Daarom wilde een onderzoeksteam van het universitaire ziekenhuis van Leicester (UK) uitzoeken of melk thuis veilig geherintroduceerd kan worden bij een IgE-gemedieerde KMA. Hiervoor selecteerde het onderzoeksteam 86 kinderen vanaf 8 maanden met KMA die milde allergische reacties rapporteerden. Enkel kinderen met huid- en/of maagdarmklachten en met een huidpriktest kleiner dan 8 mm kwamen in aanmerking om deel te nemen aan het onderzoek. Kinderen die een eerdere ernstige reactie doormaakten, met ademhalingsklachten of met een huidpriktest groter dan 8 mm werden niet geselecteerd. De ouders van de geselecteerde kinderen werden grondig geïnformeerd over de werkwijze en moesten het zien zitten om thuis de herintroductie te doen.
Met een goed uitgeschreven instructie over de thuis-herintroductie en de melkladder start het kind met een gekocht koekje dat hoog verwarmde melk bevat. De portie hiervan werd dagelijks gegeven en langzaamaan opgebouwd. Eens ze deze eerste stap zonder problemen doorlopen, volgen ze de melkladder. De eerste stap op de melkladder bevat producten die eveneens verwarmde melk bevatten zoals een zachter gebakje (bv cake) gevolgd door producten die kort verwarmde melk bevatten zoals pudding, daarna gefermenteerde melkproducten (zoals yoghurt) om tenslotte te eindigen met de laatst stap: gewone (gepasteuriseerde) melk.
Elke stap werd genomen op het tempo van het kind en het gezin. Tijdens het thuis-herintroductie programma was er regelmatig contact via e-mail of telefonisch met de bij het onderzoek betrokken diëtist van het ziekenhuis.
Iedere 4 tot 6 maanden volgde er een beoordeling van de tolerantie en de reeds genomen stappen. In totaal waren er 189 beoordelingen. Hierbij werden er bij 81 beoordelingen klachten gerapporteerd. Er werd geen enkele ernstige klacht gemeld. Het ging steeds over milde klachten zoals onder andere jeuk, huiduitslag, eczeem, braken, zachte stoelgang ... Bij klachten werden de ouders geadviseerd om een stap terug te gaan op de ladder. Deze stap werd reeds zonder problemen doorlopen en werd langer aangehouden om vervolgens toch succesvol opnieuw de volgende stap te kunnen nemen.
Ondanks het feit dat er toch regelmatig klachten werden gemeld, hebben de meeste kinderen het programma met succes beëindigd. Enkel 7 kinderen zijn vroegtijdig gestopt en hebben het programma niet afgewerkt.
Hieruit concluderen de onderzoekers dat er op een veilige en efficiënte manier thuis melk kan geherintroduceerd worden bij kinderen met een IgE-gemedieerde koemelkallergie die enkel milde klachten hebben en wanneer deze goed geselecteerd en begeleid worden door een team uit het ziekenhuis.

Bron :
Home-based cow's milk reintroduction using a milk ladder in children less than 3 years old with IgE-mediated cow’s milk allergy 2019, Heidi Britt Ball | David Luyt
koemelklactose
Wist je dat ...
Koemelkallergie en lactose-intolerantie 2 verschillende aandoeningen zijn?
Ze worden vaak door elkaar gehaald. Bij koemelkallergie reageer je op de eiwitten in de koemelk. Bij lactose-intolerantie reageer je op de suikers (melksuiker of lactose) in de koemelk.
Maakt dit in uw voedingspatroon een verschil? Ja, hoor!
Bijvoorbeeld: jonge Hollandse kaas bevat geen lactose, dus kan bij lactose-intolerantie gegeten worden maar deze bevat wel veel koemelkeiwitten dus is verboden bij een koemelkallergie.

FPIES, een niet IgE-gemedieerde voedselallergie bij zuigelingen.

FPIES triggers
FPIES (Food Protein Induced Enterocolitis Syndrome) is een niet-IgE-gemedieerde voedselallergie die zich vooral uit door ernstig braken, diarree en dehydratatie bij zuigelingen. Net zoals bij andere voedselallergieën wordt de reactie veroorzaakt door het eten van een specifiek voedingsmiddel.
De meest voorkomende triggers zijn koemelk, soja en granen (rijst, haver, gerst).
FPIES-symptomen beginnen op jonge leeftijd, bij zuigelingen, na de introductie flesvoeding op basis van koemelk of soja. Oudere zuigelingen kunnen FPIES ontwikkelen bij de start van vaste voeding, bijvoorbeeld wanneer ze starten met het eten van rijst, haver, gerst … Meestal gebeurt dit op de leeftijd vanaf 4 maanden.
FPIES wordt wel vaker fout gediagnosticeerd als een mogelijke infectie of een buikvirus, aangezien de symptomen nogal gelijkend zijn.
Typische symptomen voor FPIES zijn: ernstig braken, diarree (soms ook met bloed), gewichtsverlies, dehydratatie, lusteloosheid en failure to thrive (= onvoldoende gewichtstoename waardoor het kind onvoldoende evolueert).
Het braken en de diarree treden meestal pas op een aantal uren nadat het voedingsmiddel gegeten werd, waardoor een link met voeding niet altijd meteen gevonden wordt.
In tegenstelling tot het diagnosticeren van andere voedselallergieën, kan FPIES niet gediagnosticeerd worden via bloedanalyse of een huidpriktest, aangezien het een niet-IgE-gemedieerde voedselallergie is. Het is dus vooral op basis van de symptomen en het moment waarop deze ontstaan zijn, dat de diagnose gesteld kan worden.

De behandeling van FPIES bestaat uit het strikt vermijden van het voedingsmiddel die de klachten veroorzaakt.
Zuigelingen die bijvoorbeeld reageren op koemelk, zullen een koemelkeiwitvrije flesvoeding moeten drinken.
Nog een belangrijk noot: FPIES komt eerder zelden voor bij zuigelingen die exclusief borstvoeding krijgen. Baby’s die eerst borstvoeding krijgen en daarna overschakelen op flesvoeding als volledige of aanvullende voeding kunnen FPIES ontwikkelen.
De meeste kinderen zullen uit FPIES groeien tegen de leeftijd van 3 à 4 jaar.
Bron: ACAAI.org

Bananenpannenkoekjes met appelmoes

IMG_0566 kopie
Ingrediënten:
60 g havervlokken – 3 kleine bananen – 3 eieren – 5 appels – zonnebloemolie

Bereiding:
 • Schil de bananen en snijd in kleine stukken.
 • Blend de havervlokken fijn.
 • Voeg de eieren en de stukjes banaan toe en blend dit tot een egaal mengsel.
 • Verwarm een koekenpan op het vuur en vet deze in met een kleine hoeveelheid olie.
 • Bak kleine pannenkoekjes langs beide zijden bruin.
 • Schil de appels en snijd in kleine stukken.
 • Stoof de appels tot ze zacht zijn. Pureer eventueel tot een gladde moes.
 • Serveer de pannenkoekjes met appelmoes. Smakelijk!
Vrij van:
Alles behalve ei, tarwe
Bevat:
Ei, tarwe
Allergeneninfo:
algemene-icoontjes

Meer lezen?

facebook 
Uitschrijven | Abonnement beheren
AllergieDietisten.com is een netwerk van ondertussen meer dan 20 gediplomeerde allergiediëtisten. Op zoek naar een allergiediëtist, op onze website vind je een diëtist bij jou in de buurt.
We verwerken je gegevens met zorg en delen deze nooit met derden. Je kan onze privacyverklaring hier nalezen.