groepsfoto 2022
AllergieDiëtisten.com - Nieuwsbrief
Inhoud nieuwsbrief November:
 • Eetstoornissen en PDS
 • Wist je dat?
 • Psylliumvezel kan darmklachten verlagen bij PDS
 • Recept: chocolade snoepjes
 • Meer lezen?
eetstoornissen, pds
Eetstoornissen worden voornamelijk gekenmerkt door gestoord eetgedrag, zoals het niet eten gedurende de dag, eetbuien (overdag of ’s nachts), braken, dwangmatige lichaamsbeweging en misbruik van laxeermiddelen. Indien men vaak vast, braakt of laxeermiddelen gebruikt, kunnen spijsverteringsproblemen en darmgevoeligheid optreden.

Studies hebben aangetoond dat gastro-intestinale gevolgen worden gezien bij mensen die lijden aan een eetstoornis, waarvan de meest voorkomende PDS is. Het huidige bewijs suggereert dat PDS meestal verschijnt na de ontwikkeling van een eetstoornis. Maar er zijn ook patiënten die door de klachten van PDS een eetstoornis ontwikkelen. Mogelijk nadat zij een (te) streng dieet volgden om de klachten te behandelen.

De ontwikkeling van PDS bij mensen die aan een eetstoornis lijden, kan het herstel van de ziekte vertragen. Bij anorexia nervosa bijvoorbeeld, kan dit veroorzaakt worden doordat de toename van de soort en de hoeveelheid voedsel beperkt verdragen wordt. Hierdoor zal de gewichtstoename beperkt blijven.
PDS kan de angst voor het eten van bepaald voedsel verergeren vanwege het fysieke ongemak dat men ervaart na een maaltijd.
Een opgeblazen gevoel wordt vaak ook verward met de ervaring van 'dik voelen' bij eetstoornissen en kan eveneens een groot obstakel zijn voor herstel.

Uit vele onderzoeken is ondertussen duidelijk dat een aangepast dieet de klachten van PDS kan verminderen, en ook bij eetstoornissen met PDS.
Echter is het belangrijk bij een (risico op een) eetstoornis dat alleen noodzakelijke aanpassingen in het voedingspatroon gebeuren om de klachten te beperken. Het is alleszins niet aan te raden om een streng (laag FODMAP-)dieet te volgen wanneer men aan een eetstoornis lijdt.
Het is ook belangrijk om er rekening mee te houden dat darmklachten als excuus gebruikt worden om niet, minder of eenzijdiger te kunnen eten wanneer iemand aan een eetstoornis lijdt.
Het is alleszins nuttig om te werken met een eet- en klachtendagboek om de triggers van de klachten in de voeding op te sporen en eliminatie van specifieke voedingsmiddelen of -stoffen door te voeren.

Harer, KN., (2019) Irritable Bowel Syndrome, Disordered Eating, and Eating Disorders. Gastroenterology & Hepatology, 15(5).
Ekern, B., (2016, January 24). Recovering from IBS and bulimia. Eating Disorder Hope.
Perkins, S.J., Keville, S., Schmidt, U., Chalder, t. (2005) Eating disorders and irritable bowel syndrome: is there a link? Journal of Psychosomatic Research, Volume 59, Issue 2: 57-64.
Chandler & Chandler. (2021, August 5). The role of Gut Health in eating disorders. Eating Disorder Hope.
goede toilethouding
Een goede houding op het toilet belangrijk is om een vlotte stoelgang elke dag te hebben. Het is voor vele mensen niet evident om dagelijks naar toilet te kunnen. Er kunnen verschillende oorzaken zijn waarom het moeilijk lukt.
Hoe zit je correct op het toilet?
- Ga met een iets ronde rug op het toilet zitten.
- Zet je voeten plat op de grond of op een bankje en houd je knieën iets uit elkaar.
- Zorg dat de heupen 90 graden gebogen zijn. De hurkzit is de beste houding om de spieren te ontspannen en de darmopening recht naar beneden te richten, zonder knikafsluiting.
- Ontspan de bekkenbodem en neem rustig je tijd.
Komt de ontlasting moeilijk op gang? Kantel dan je bekken een paar maal. Maak je rug bol tijdens het uitademen en hol wanneer je inademt.
Pers vervolgens rustig mee met de aandrang. Probeer tijdens het persen de bekkenbodem ontspannen te houden. Als het goed is beweegt de anus dan iets naar beneden.
Zeker eens proberen en je zal merken dat de houding wel degelijk iets uitmaakt.

Psylliumvezel kan darmklachten (gasvorming), veroorzaakt door inuline, verlagen bij patiënten met Prikkelbaredarmsyndroom.

Psylliumvezel
Het is geweten dat gezondheidsbevorderende voedingsvezels zoals inuline (ook wel prebioticum genoemd) maag- en darmklachten kunnen uitlokken bij patiënten met PDS. Inuline verhoogt namelijk gasvorming in de dikke darm, wat uiteindelijk pijn kan veroorzaken bij deze patiënten. Een gekende behandeling hiervoor is het (toch wel populaire) laag-FODMAP dieet; een dieet waarbij PDS-patiënten de inname van fermenteerbare suikers en vezels, waaronder inuline, gaan beperken tot hun persoonlijke tolerantiegrens en daardoor hun klachten verminderen. De keerzijde van de medaille bij dit dieet is dat het ook het aantal goede en voordelige bacteriën in onze darmen sterk verlaagt, terwijl deze bacteriën eigenlijk heel belangrijk zijn voor het onderhouden van onze darmen. Daarnaast zijn er ook veel voedingssupplementen op de markt, genaamd probiotica, die goede bacteriën bevatten voor onze darmen. Deze zijn echter vaak aangevuld met voedingsvezels zoals inuline (en FOS en GOS), die dienen als voeding voor deze bacteriën. Maar juist omdat ze deze vezels bevatten, kunnen mensen met PDS hier ook klachten van ervaren.
Een onderzoeksgroep uit Engeland heeft in een recente studie aangetoond dat een ander type vezel, namelijk psyllium, de gasproductie veroorzaakt door inuline, kan verlagen bij patiënten met PDS. Psyllium wordt maar traag gefermenteerd door de darmbacteriën en produceert minder gas in de dikke darm. Eerdere studies hebben ook al aangetoond dat de psylliumvezel PDS-klachten kan verlagen. Dit type vezel, namelijk een matig fermenteerbare vezel, kan dus mogelijk voordelen bieden voor patiënten met PDS.
Zo kan het gelijktijdig innemen van psyllium met FODMAP-rijke voeding (bv. ajuin, chicorei, prei …) of met voedingssupplementen met prebiotica (zoals inuline) de klachten verlagen die gepaard gaan met gasvorming.
Er zijn momenteel al verschillende merken van puur psylliumvezel op de markt: DeBa, Kruidvat, Mannavital, Pit&Pit … Deze vezel wordt ook verkocht onder de naam ‘vlozaad’. Wat betreft voedingssupplementen zoals probiotica (goede darmbacteriën) met psyllium als vezel in plaats van inuline, FOS of GOS (= de klassieke prebiotica) bestaan er nog niet zo veel merken. Momenteel kan je als probioticum ‘Altisa Cleanse & Light Psyllium Bio’ vinden met psyllium of ‘Fibraphar’ met guargom als vezelbestanddeel. Beide zijn dus geschikt voor PDS-patiënten met een overgevoeligheid op FODMAP’s zoals inuline, FOS en GOS.

Psyllium reduces inulin induced Colonic gas production in IBS: MRI and in vitro fermentation studies
David Gunn, Zainab Abbas, Hannah C Harris, Giles Major, Caroline Hoad, Penny Gowland, Luca Marciani, Samantha K Gill, Fred J Warren, Megan Rossi, Jose Maria Remes-Troche, Kevin Whelan, Robin C Spiller

Chocolade snoepjes

Foto chocolade snoepjes
Ingrediënten: (+/- 30 stuks)
200 g pure chocolade (glutenvrij en melkvrij) – 100 g rice crispies

Bereiding:
 • Breek de chocolade in kleine stukjes, plaats in de microgolfoven en laat smelten.
 • Roer de gesmolten chocolade even door.
 • Voeg de rice crispies toe en meng ze goed door de chocolade.
 • Neem een groot vel bakpapier en leg dit op een (snij)plank.
 • Schep er met een lepel 30 porties op.
 • Plaats de snoepjes een half uur in de koelkast.
 • Neem ze van het bakpapier en bewaar in een goed afgesloten doos.
Vrij van:
alle icoontjes
Bevat:
Allergeneninfo:
algemene-icoontjes

Meer lezen?

facebook 
Uitschrijven | Abonnement beheren
AllergieDietisten.com is een netwerk van ondertussen meer dan 20 gediplomeerde allergiediëtisten. Op zoek naar een allergiediëtist, op onze website vind je een diëtist bij jou in de buurt.
We verwerken je gegevens met zorg en delen deze nooit met derden. Je kan onze privacyverklaring hier nalezen.