700x185 + logo Aanpassing maart 2020 def kopie
AllergieDiëtisten.com - Nieuwsbrief
Inhoud nieuwsbrief april:
 • Meer voedselvariatie in het eerste levensjaar geeft minder allergie in het tweede levensjaar.
 • Weetje: bijscholing voor collega's
 • Boek: "Prikkelbare darmen"
 • Recept: Glutenvrije wortelcupcakes met noten
 • Meer lezen?
vrolijk pasen (1)

Meer voedselvariatie in het eerste levensjaar geeft minder allergie in het tweede levensjaar.

Voedingsvariatie
Het bewijs dat er een relatie bestaat tussen een gevarieerde voedingsinname in de eerste levensjaren en het voorkomen van allergische reacties later is eerder beperkt en vaak tegenstrijdig. In dit onderzoek werd er gezocht naar een link tussen de voedsel ‘diversiteit’ in het eerste levensjaar en de allergische resultaten in het tweede jaar. Met voedseldiversiteit wordt een grote variatie in voedingsmiddelen bedoeld: hoe meer gevarieerd een kind eet in het eerste levensjaar hoe groter de voedseldiversiteit.

2250 Chinese moeders (die deelnamen aan een studie van een Universiteit in Shangaï) en hun zuigeling werden bij deze studie betrokken.
Er werd telefonisch informatie gegeven aan de deelnemende moeders van de studie over voedselintroductie na 6 en 12 maanden na de geboorte van hun zuigeling. Elke allergie die werd vastgesteld door een arts in het tweede levensjaar werd geregistreerd bij de gezondheidsevaluatie van het kind op de leeftijd van 2 jaar.
Voedselallergieën die in het eerste levensjaar optraden, werden door de moeder ingeschat tijdens elke tussentijds onderzoek van de zuigeling tijdens het eerste levensjaar.

In totaal werden er bij 135 kinderen (6%) uit de studie allergische reacties gerapporteerd tussen de leeftijd van 1 en 2 jaar. Onafhankelijk van een voorgeschiedenis van allergie van het kind in het eerste levensjaar en andere beïnvloedende factoren, werd er een lagere voedselvariatie gevonden op de leeftijd van 6 maanden bij kinderen die een hoger risico leken te hebben op een allergische reactie.
Kinderen met een grotere voedselvariatie (voedseldiversiteit) in beide periodes (1e en 2e levensjaar) leken het laagste risico te hebben tijdens het tweede levensjaar.

Een meer gevarieerd dieet in het eerste levensjaar blijkt dus een lager risico op allergische reacties tijdens het tweede levensjaar te geven. Een meer gevarieerde voeding van 6 tot 12 maanden zou dus een effectieve strategie kunnen zijn om de allergische reacties te verbeteren bij kinderen op latere leeftijd.

Increased food diversity in the first year of life is inversely associated with allergic outcomes in the second year
Chunrong Zhong
Bijscholing
Om de 2 jaar, nu op 28 en 29 maart organiseerden we onze bijscholing "voedselallergie en intolerantie binnen de diëtistenpraktijk" voor collega's.
Voor een goede diagnose en behandeling van voedselovergevoeligheid is de diëtist een onmisbare schakel. Het stellen van de juiste diagnose en voedingsaanpassing bij allergie en intolerantie vormen een serieuze uitdaging.
Samen met gerenommeerde sprekers: allergologen, gastro-enterologen, een allergiediëtiste uit het buitenland geven we een geactualiseerde 2-daagse basismodule. Na deze basisopleiding heeft de diëtist meer inzicht om patiënten met klachten van voedselovergevoeligheid op de juiste wijze te begeleiden.
Dit om ons netwerk van gespecialiseerde diëtisten op het vlak van allergie en intolerantie te vergroten zodat we verspreid over het land jullie professioneel kunnen begeleiden.
Boek darmen
Als AllergieDiëtisten zien wij wekelijks cliënten met prikkelbare darmen. Velen voelen zich al soms jaren onbegrepen en hebben een lange zoektocht achter de rug omwille van hun zogezegd “miskende of ingebeelde buikklachten”. We luisteren naar hun verhaal en dat is vaak al een hele verademing. Prikkelbare darmen uiten zich met veel uiteenlopende symptomen. En de therapie die bij de ene werkt, zal weinig soelaas brengen bij de andere. Het is dus altijd maatwerk. Voeding is een schakel in het geheel, net zoals medicatie, omgaan met stress, beweging … dat ook zijn. Kleine aanpassingen kunnen al bijdragen tot beterschap, ook wat voeding betreft. We schrijven niet graag nog strenge diëten voor met veel restricties. Door goed te luisteren kunnen we gerichte adviezen geven en zo de impact van het voedingsaanpassingen haalbaar houden voor degene die ze moet volgen.
Recent is er een boek verschenen: “Prikkelbare darmen” van Prof. Dr. H. De Schepper verbonden aan UZ Antwerpen. We kunnen dit boek zeker aanbevelen, zowel voor cliënten die al in begeleiding zijn of die het traject succesvol hebben afgerond, als voor cliënten die de weg naar een gespecialiseerde diëtist nog niet gevonden hebben. Het boek leest vlot met een herkenbaar verhaal. Als voorsmaakje, hier een kort stukje uit de inleiding.
Veel leesplezier, Mieke

Dagelijks melden zich patiënten met symptomen van prikkelbare darmen tijdens het spreekuur van elke gastro-enteroloog (of maag-darmspecialist) ter wereld. Typische klachtpatronen die vaak erg herkenbaar voorkomen, die soms erg invaliderend kunnen zijn, maar waarbij de onderzoeksresultaten doorgaans perfect normaal zijn. In het vak noemen we dat functionele darmaandoeningen.
Er zijn een heleboel functionele darmaandoeningen intussen, maar de prima donna is zonder enige twijfel het prikkelbare-darmsyndroom (irritabe bowel syndrome in het Engels en op het internet). Een notoir moeilijk vast te stellen aandoening, die dan ook nog eens moeilijk te behandelen is. Met de oefening in wederkerige teleurstelling en frustratie tot gevolgd die zich vaak tijdens een functionele raadpleging afspeelt.
Het verhaal wordt er niet gemakkelijker op door de grote hoeveelheden ongenuanceerde tot zelfs compleet van de pot gerukte informatie die je over prikkelbare-darmsyndroom kunt terugvinden, niet enkel op het internet, maar ook bij artsen, orthomoleculaire therapeuten, homeopaten en voedingsdeskundigen. Patiënten leggen me al te vaak heel uitgebreide analyses voor van hun microbioom (waar ze meestal erg veel geld voor moeten betalen) die erg kleurrijk maar verder volstrekt zinloos zijn, of kregen hele dozen peperdure supplementen voorgeschreven die geen enkel voorspelbaar effect hebben. De temen leaky gut, SIBO en dysbiose worden uit hun context gerukt en gaan een eigen leven leiden, waarbij patiënten hun diagnose en correcte behandeling vaak heel lang zullen mislopen.
Dat is ook de belangrijkste queeste die ik met dit boek wil ondernemen: jou als lezer en misschien patiënt wegwijs maken in de wetenschappelijke stand rond het ontstaan en de behandeling van prikkelbare-darmsyndroom, en hopelijk een aantal mythes over de aandoening duiden of weerleggen.
Prof. Dr. Heiko De Schepper werkt op de afdeling Maag-darmziekten van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen en is coördinator van de motiliteitseenheid en de Klein Bekken Kliniek. Daarnaast voert hij onderzoek naar het Prikkelbare-darmsyndroom aan de Universiteit Antwerpen, waar hij ook doceert aan de faculteit Geneeskunde. www.ibsbelgium.org

Boek: ‘Prikkelbare darmen’ Heiko De Schepper Uitgeverij Peckmans ISBN 978-94-6401-241-5

Glutenvrije wortelcupcakes met noten

wortelcupcakes met noten
Ingrediënten:
4 eieren
240 ml zonnebloem- of maïsolie
200 g donkerbruine suiker
3 zakjes vanillesuiker
240 g zelfrijzend glutenvrij bakmeel
snufje zout
1,5 theelepels kaneel
320 g wortelen (geraspt)
100 g pecannoten (of walnoten)

Bereiding:
 • Schil en rasp de wortelen.
 • Klop de eieren, zonnebloemolie, donkerbruine suiker en vanillesuiker een paar minuten met een mixer door elkaar.
 • Zeef het zelfrijzend bakmeel erbij en voeg het zout en de kaneel toe. Schep met een houten lepel door elkaar.
 • Schep de geraspte wortels door het beslag.
 • Hak de walnoten grof en schep ook door het beslag.
 • Verdeel het beslag over de ingevette cupcakevormpjes.
 • Bak de cupcakes gedurende 20 minuten in een voorverwarmde oven van 180°C.
Vrij van:
icoontjes zonder ei, zonder noten
Bevat:
icoontje ei en noten
Allergeneninfo:
algemene-icoontjes
facebook 

Meer lezen?

Uitschrijven | Abonnement beheren
AllergieDietisten.com is een netwerk van ondertussen meer dan 20 gediplomeerde allergiediëtisten. Op zoek naar een allergiediëtist, op onze website vind je een diëtist bij jou in de buurt.
We verwerken je gegevens met zorg en delen deze nooit met derden. Je kan onze privacyverklaring hier nalezen.