700x185 + logo Aanpassing maart 2020 def kopie
AllergieDiëtisten.com - Nieuwsbrief
Inhoud nieuwsbrief maart:
 • Functionele darmaandoeningen bij kinderen
 • Tips voor kinderen met darmklachten
 • Er is geen verband tussen een positieve fructose waterstof ademtest en symptomen bij kinderen met maagdarmklachten
 • Recept: Havermoutkoekjes met pecannoten
 • Meer lezen?

Functionele darmaandoeningen bij kinderen

hersen-darmas
Functionele maagdarmaandoeningen bij kinderen komen vaak voor. Deze aandoeningen zijn gelinkt aan de hersen-darm as en worden omschreven als onschuldig. Niettegenstaande ouders ongerust zijn, de kinderen angstig … Hierdoor worden artsen vaak onder druk gezet om extra testen uit te voeren zodat er geen ernstige aandoeningen over het hoofd worden gezien.

Zijn functionele maagdarmaandoeningen bij kinderen gelijklopend met deze bij volwassenen?
Er zijn veel raakpunten, bijvoorbeeld prikkelbare darmsyndroom (pds) komt bij beiden voor, maar toch zijn er belangrijke zaken die een onderscheid maken tussen beiden, namelijk:
 • Het ontwikkelingspatroon van de patiënt (van kind naar adolescent)
 • De rol van de omgeving (gezin, school, klasgenoten, andere zorgverstrekkers)
 • De beperkte beschikbaarheid van behandelingen goedgekeurd voor kinderen
 • Levensstadium
 • De bezorgde ouder zoekt medische hulp, niet de patient zelf
Diagnose bij kinderen
Er bestaat geen biomarker, hierdoor kan de diagnose enkel gesteld worden op de aanwezige symptomen. Deze criteria worden vooropgesteld in de Rome criteria, waardoor ze goed gedefinieerd en gevalideerd zijn.
Doordat de diagnose enkel op symptomen gebaseerd is, ondergaan de kinderen vaak onnodige testen. Reden hiervoor? Ouders willen een oorzaak voor de aanwezige pijn en hopen dat als de oorzaak gevonden is, er een behandeling kan volgen die leidt tot een definitieve oplossing. Behandelaars moeten erkennen dat er geen onderliggende aandoening is. De chronische pijn is de ziekte. Er zijn geen testen nodig. Uiteraard moet de behandelaar wel gekend zijn met de aandoening op zich, pds, en gekend zijn met de Rome criteria. Daarnaast moeten alle signalen en symptomen die aanzien worden als ‘rode vlaggen’ herkend worden. ‘Rode vlaggen’ zijn signalen waarbij het absoluut WEL nodig is om onderliggende aandoeningen uit te sluiten.

Behandeling van functionele maagdarmaandoeningen bij kinderen
De behandeling is gebaseerd op een aantal pijlers:
 • Het is een positieve diagnose, geen exclusie-diagnose (dwz de Rome criteria moeten aanwezig zijn (positief = aanvinken (dat is er wel); exclusie = doorstrepen (dat is er niet))
 • De behandeling bestaat uit het onder controle brengen van de symptomen waardoor het kind terug normaal kan functioneren.
 • De behandeling bestaat uit verschillende aspecten. De pijntriggers moeten gevonden en behandeld worden (bijvoorbeeld constipatie, opgeblazen buik, voedselintolerantie …). Er zijn hulpmiddelen nodig om de pijn onder controle te brengen en te houden.
 • Psychosociale angsten moeten onderzocht en behandeld worden.
PDS bij kinderen vereist een multidisciplinaire aanpak, met als belangrijkste doel terug normaal functioneren. Elke leeftijd vereist een andere aanpak.

Bron: Disorders of gut-brain interaction in pediatrics: A few observations – Samuel Nurko MD MPH (https://theromefoundation.org/dgbi-pediatrics/)

Tips voor kinderen met darmklachten

tips bij darmklachten
Kinderen met buikklachten moeten niet direct op een beperkende voeding gezet worden.
Vaak is het starten met gezonde voedingstips zoals voldoende vezels eten afkomstig van groenten, fruit en volle graanproducten zoals brood, pasta. Beperk het drinken van appelsien- en appelsap en drink vooral voldoende water.
Ook teveel fruit en suikerbevattende voeding zoals snoep en koek eten, kan buikklachten geven.
Sta zeker ook stil bij de drukte (stress) die het kind kan ervaren op school, in de sportclub want onrust in het hoofd heeft ook een effect op de darmen. Dus zorgen voor voldoende rust en ontspannende momenten zijn dan belangrijk.
Indien je kind blijft klagen over buikpijn ga je best eens langs bij een allergiediëtist om je te laten begeleiden naar een gezond voedingspatroon zodat de darmen kunnen verteren! Indien nodig kunnen we in 2de instantie onderzoeken of er mogelijke intoleranties de klachten veroorzaken.

Er is geen verband tussen een positieve fructose waterstof ademtest en symptomen bij kinderen met maagdarmklachten

fructose ademtest
Fructose waterstof ademtesten worden gebruikt om na te gaan hoe goed de afbraak van fructose gebeurt in het maagdarmstelsel. Als fructose in onze dunne darm toekomt, wordt het daar opgenomen in de darmcellen via een speciaal transporteiwit. Bij fructosemalabsorptie komt de fructose die niet opgenomen werd in de dunne darm in de dikke darm terecht. Daar wordt de fructose gefermenteerd door darmbacteriën. Bij deze vertering komen gassen vrij waaronder het gas waterstof. Bij waterstof ademtesten wordt er gemeten hoeveel van het waterstof vrij komt bij de vertering van fructose om zo al dan niet de diagnose van fructose-malabsorptie (FM) te stellen. Bij sommige mensen kan FM de directe oorzaak zijn van de symptomen in een aandoening die intestinale fructose-intolerantie (FI) wordt genoemd. Intestinale fructose-intolerantie mag niet worden verward met erfelijke fructose-intolerantie (HFI), een ernstige stofwisselingsziekte.

Bij een vermoeden van FI wordt er dus een waterstof blaastest gedaan. Alleen blijft het verband tussen een positief testresultaat en maagdarmklachten zoals een opgeblazen gevoel, diarree, constipatie, buikpijn, oprispingen en braken onduidelijk. Het is vermeldenswaard dat soortgelijke symptomen ook worden gemeld door mensen met een functionele maagdarmstoornis zoals het prikkelbare darm syndroom. Hierbij komt dat er onvolledige wetenschappelijke gegevens en talrijke interpretatie-gerelateerde twijfels zijn, in de samenhang tussen maagdarmklachten en positieve resultaten van WBTs met fructose. Vandaar dat deze studie werd opgesteld met als doelen: (1) de frequentie van positieve fructose waterstof blaastest resultaten bij kinderen die opgenomen werden en bij wie uiteindelijk de diagnose FGID werd gesteld te onderzoeken. (2) De analyse van de van het verband tussen positieve waterstof blaastesten resultaten en geselecteerde symptomen die kenmerkend zijn voor zowel FI als voor functionele darmstoornissen.

Voor dit onderzoek verzamelde men de testresultaten van de fructose waterstof ademtesten en de klachtenregistratie van 323 kinderen tussen de 2 en 18 jaar oud. Hiervan hadden 114 kinderen een positieve fructose waterstof ademtest, waarvan 53,5% meisjes en 46,5% jongens. Daarbij zag men dat de kinderen met een positieve test aanzienlijk jonger waren dan de kinderen met een negatieve test ( 9 jaar versus 11,6 jaar). Het meest voorkomende symptoom dat gerapporteerd werd was buikpijn zowel bij kinderen met een negatieve fructose waterstof blaastest (90,9%) als bij kinderen met een fructose-intolerantie (89,5%). Andere gerapporteerde klachten waren diarree, misselijkheid, braken en winderigheid. Ook voor deze klachten waren er geen grote verschillen van voorkomen in de groep kinderen met of zonder positieve fructose blaastesten. Uit dit onderzoek kon er dus geen verband gevonden worden tussen de positieve waterstof blaastesten en de gerapporteerde klachten.

Een fructose waterstof blaastest is een eenvoudig, veilig en niet ingrijpend onderzoek waarmee de slechte opname van fructose in de dunne darm kan aangetoond worden bij bijna elke leeftijdsgroep. Hierbij moet in het achterhoofd gehouden worden dat dit onderzoek enkel fructose malabsorptie in de dunne darm aantoont en niet die van een fructose-intolerantie. In deze studie werd er geen verband aangetoond tussen fructose malabsorptie en maagdarmklachten bij de kinderen. De relatief hoge positieve testresultaten, voornamelijk bij jongere kinderen, kan wijzen op de noodzaak van bijkomende dieetbeoordelingen bij kinderen met maagdarmklachten. Hierbij moet in het achterhoofd gehouden worden dat onze moderne diëten een verhoogde fructose inname hebben en deze verhoogde inname ons absorptievermogen voor fructose kan overschrijden.

Geschreven op basis van de tekst: No Correlation between Positive Fructose Hydrogen Breath Test and Clinical Symptoms in Children with Functional Gastrointestinal Disorders: A Retrospective
Single-Centre Study

Havermoutkoekjes met pecannoten

Recept 17 foto havermoutkoekjes
Ingrediënten: (± 30 stuks)
60 g speltbloem
60 g bruin speltmeel
150 g havermout
12 g bakpoeder
110 g zachte margarine geschikt om te bakken (zonder melk en zonder soja)
100 g ahornsiroop
1 ei
50 g pecannoten grof gehakt

Bereiding:
 • Roer de margarine zacht in een ruime kom.
 • Voeg de ahornsiroop en het ei toe en roer onder elkaar.
 • Voeg de droge bestanddelen en de gehakte noten toe en meng tot een zacht stevig deeg.
 • Verwarm de oven voor op 180°C.
 • Bekleed een bakplaat met bakpapier of met een bakvel.
 • Rol van het deeg bolletjes en schik ze op de bakplaat.
 • Druk de bolletjes plat met een lepel of een vork.
 • Plaats in de oven en bak gedurende 10 tot 15 minuten tot de koekjes mooi bruin gekleurd zijn.
 • Neem uit de oven en laat afkoelen op een rooster.
Fodmap-vriendelijke koekjes

Vrij van:
icoontjes zonder ei, noten en tarwe
Bevat:
icoontjes ei, noten en tarwe
Allergeneninfo:
algemene-icoontjes
facebook 

Meer lezen?

Uitschrijven | Abonnement beheren
AllergieDietisten.com is een netwerk van ondertussen meer dan 20 gediplomeerde allergiediëtisten. Op zoek naar een allergiediëtist, op onze website vind je een diëtist bij jou in de buurt.
We verwerken je gegevens met zorg en delen deze nooit met derden. Je kan onze privacyverklaring hier nalezen.