groepsfoto 2022
AllergieDiëtisten.com - Nieuwsbrief
Inhoud nieuwsbrief juni:
 • Joepie bijna zomer! Oh nee, hooikoorts!
 • Kruisallergieën
 • Chiazaad, een populair zaad maar wat met allergieën?
 • Recept: Groene curry met kip
 • Meer lezen?

Joepie bijna zomer!

hooikoorts
In de volksmond wordt er vaak gesproken over hooikoorts maar wat is dat eigenlijk? De naam verwijst naar het hooiseizoen – de tijd van het jaar waarin de meeste klachten (niezen, loopneus, tranende ogen, verstopte neus …) van een allergische rinitis* voorkomen. Verder heeft het niks met hooi of koorts te maken. Hooikoorts is dus een alledaagse term voor een inhalatieallergie die veroorzaakt wordt door een reactie van het immuunsysteem na het inademen van rondvliegend stuifmeel van grassen, (on)kruiden of bomen. Naar schatting hebben zo’n 10 tot 15% van de mensen in Europa hooikoorts. Dit kunnen zowel kinderen als volwassen zijn die de typische verkoudheidsklachten ervan ondervinden. Alleen blijven de klachten langer duren dan bij een verkoudheid, van enkele weken tot maanden als je allergisch bent voor verschillende bomen, grassen en (on)kruiden. Na een tijdje blootstelling aan allergenen kunnen er ook laattijdige allergische klachten optreden waarbij ontstekingscellen betrokken geraken. Deze ontstekingsreactie kan zich voordoen in zowel de onderste als bovenste luchtwegen en komt tot uiting als verstopte neus, hoesten, piepende ademhaling en benauwdheid. Sommige hebben verder ook last van hoofdpijn, verstoorde slaap en vermoeidheid. De ernst van de klachten zal toenemen naarmate er meer stuifmeel in de lucht hangt. Dit is voornamelijk tijdens warme dagen met matige wind in de bloeiperiode van desbetreffende bomen, grassen en/of (on)kruiden. Op deze website kan je de concentratie stuifmeel per dag terugvinden: https://airallergy.sciensano.be/nl

Naast de hoge en lage luchtwegenreacties kan er soms ook een reactie op voedingsmiddelen ontstaan, een zogenaamde kruisreactie. Dit geeft dan klachten als tintelingen op lippen en in de mond, jeuk aan de handen na aanraking van het desbetreffende voedingsmiddel, jeuk in de keel, opgezette lippen en zelfs soms ook ernstige reacties zoals benauwdheid, kortademigheid. Deze klachten worden ook wel eens het oraal allergie syndroom (OAS) genoemd. Meer informatie over OAS kan je terugvinden op onze website: https://www.allergiedietisten.com/blog/oraal-allergiesyndroom

Ondanks dat er veel mensen zijn met hooikoorts, zijn er maar een beperkt aantal die hun arts daarvoor raadplegen. Jammer want heel wat van je klachten kunnen verholpen worden met een behandeling. Vooraleer er een behandeling opgestart kan worden is het belangrijk dat je arts de allergie vaststelt met een bloedonderzoek. Vervolgens kan een behandeling opgestart worden. Deze kan bestaan uit drie onderdelen: 1) het vermijden van allergenen, 2) klachtenbestrijding met of zonder medicatie en/of 3) immunotherapie **. Heb je daarnaast ook kruisreacties voor voedingsmiddelen dan kan een allergiediëtist je ook heel wat tips geven om reacties te voorkomen.

* ontsteking van het neusslijmvlies door een overgevoeligheid voor bepaalde stuifmelen zoals grassen, (on)kruiden en/of bomen.
** immunotherapie is een behandeling van allergie waarbij je immuunsysteem blootgesteld wordt de juiste hoeveelheid allergeen waarop je reageert. Zo geraakt je lichaam eraan gewend waardoor je minder klachten gaat ervaren.
Bron: https://allesoverallergie.nl/allergieen/hooikoorts
Kruisallergie
In sommige voedingsmiddelen zijn allergenen aanwezig die zeer sterk gelijken op berkenpollen en pollen van andere bomen (familie ‘fageles’), waarmee er een kruisreactie of kruisallergie kan ontstaan. De benaming van de kruisallergie voor pollen van berk, els, beuk of hazelaar wordt ook het para-berk syndroom genoemd.
Ongeveer 50% tot 90% van de personen die een allergie hebben voor boompollen, ontwikkelen in de loop van hun leven ook een kruisallergie voor pit- en steenfruit (appel, kers …), voor sommige groentesoorten (wortel, selder …) en/of voor noten en/of voor pinda, soja ….
De allergenen bij het para-berk syndroom zijn hittelabiel waardoor verhitten van fruit, groenten en noten de allergische reactie sterk doet afnemen. Vaak geven de voedingsmiddelen wanneer ze verhit zijn geen klachten.
Er zijn ook nog andere kruisallergieën zoals allergie voor bijvoet (onkruid), graspollen, huisstofmijt en latex.

Chiazaad, een populair zaad, maar wat met allergieën?

Chiazaad
Het gebruik van chiazaad is in Europa meer en meer ingeburgerd, dit zowel om functionele als nutritionele redenen. Enkele studies tonen een mogelijke allergische kruisreactie tussen de hittestabiele eiwitten in chia en deze in andere planten. Kan het eten van chiazaad leiden tot een allergische kruisreactie? Met andere woorden lopen patiënten met een gekende voedselallergie kans op een reactie door inname van chiazaad?
Chiazaad wordt al duizenden jaren geteeld in Zuid-Amerika. Chiazaad werd gebruikt als medicijn en als supplement voor extra energie, uithouding en kracht. Dit omwille van de grote beschikbaarheid van omega 3 vetzuren. Daarnaast bevatten de zaden kwaliteitsvolle eiwitten, vezels, vitamines, anti-oxidanten en mineralen. In verschillende studies werd ook de positieve invloed op de darmtransit, cholesterol en triglyceriden aangetoond. Dit zijn de nutritionele eigenschappen.
Functioneel wordt chiazaad ook gebruikt als bindmiddel en om te gebruiken als coating bij medicatie en smaakstoffen.
Het telen van chiazaad is in verschillende regio’s sterk toegenomen, ook in Europa. In brood en bakkerijproducten mag chiazaad gebruikt worden als ‘novel food’. Novel foods zijn voedingsmiddelen en ingrediënten die niet vóór 15 mei 1997 binnen de Europese Unie (EU) als voedingsmiddel werden verkocht. Voorbeelden van novel foods zijn producten verkregen uit nieuwe bronnen of die volgens een 'nieuwe' methode geproduceerd zijn. (Bron novel foods: voedingscentrum Nederland)
Wat voedselallergie betreft, zijn er heel wat ‘hittestabiele’ eiwitten in zaden gekend. Hittestabiele eiwitten zijn eiwitten die niet snel kapot te krijgen zijn, daardoor kunnen ze in het ganse lichaam reacties te weeg brengen. Deze eiwitten kunnen verantwoordelijk zijn voor ernstige allergische reacties. Alle gekende eiwitten in chia tonen gelijkenissen met de sesameiwitten. Onderzoekers waren benieuwd of er ook gelijkenissen waren met de eiwitten in noten en pinda en hoe deze reageren. Men kwam tot besluit dat voornamelijk bij sesamallergie de consumptie van chiazaad kan leiden tot kruisreacties. Verdere studies zijn absoluut noodzakelijk om alle chia-eiwitten verder in kaart te brengen en de relatie met andere eiwitten verder te onderzoeken.

Ben Abdulrahman Albunni, Hauke Wessels, Angelika Paschke-Kratzin, and Markus Fischer
Hamburg School of Food Science; Institute of Food Chemistry, University of Hamburg, Grindelallee 117, 20146 Hamburg, Germany
Tekst: J. Agric. Food Chem. 2019, 67, 7475−7484

Groene curry met kip

foto groene curry
Ingrediënten:
400 g kippenblokjes – 250 g volwaardige rijst – 200 ml kokosmelk – 50/100 g groene currypasta* – 150 g tomaat – 1 courgette – 3 wortelen – 1 groene paprika – 1 rode paprika – 1/3 komkommer – 1 ui – 2 eetlepels olijfolie

Bereiding:
 • Kook de rijst gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.
 • Was de groenten. Schil de wortelen en snijd ze fijn.
 • Pel de ui en snipper fijn.
 • Snijd de tomaten, courgette, paprika’s en komkommer in grove stukken .
 • Verhit de olie in een ruime pan en bak de kippenblokjes en ui 5 minuten op een matig vuur.
 • Voeg de groenten toe en bak 5 minuten mee op middelhoge temperatuur.
 • Voeg de groene currypasta volgens smaak 50 g of 100 g toe en bak 2 minuten op middelhoge temperatuur.
 • Voeg de kokosmelk toe en laat de curry 15 minuten op een zacht vuurtje stoven met het deksel op de pan.
 • Serveer de groene curry met de rijst.
Tip:
Je kan de curry nog bestrooien met fijngehakte koriander en wat limoensap toevoegen.

*Bekijk de ingrediënten want kan melk, vis- en schaaldieren bevatten.

Vrij van:
recept-icoontjes
Bevat:
Allergeneninfo:
algemene-icoontjes

Meer lezen?

facebook 
Uitschrijven | Abonnement beheren
AllergieDietisten.com is een netwerk van ondertussen meer dan 20 gediplomeerde allergiediëtisten. Op zoek naar een allergiediëtist, op onze website vind je een diëtist bij jou in de buurt.
We verwerken je gegevens met zorg en delen deze nooit met derden. Je kan onze privacyverklaring hier nalezen.