700x185 + logo Aanpassing maart 2020 def kopie
AllergieDiëtisten.com - Nieuwsbrief
Inhoud nieuwsbrief februari:
 • Fatale anafylaxie door orale sex
 • Epipen bij de hand
 • Allergie voor peulvruchten
 • Recept: Tarwe- en glutenvrije groentequiche met geitenkaas
 • Meer lezen?

Fatale anafylaxie door orale sex

anafylaxie na sex
Intimiteitsgerelateerde allergische reacties (waaronder anafylaxie) zijn ondergerapporteerd door een sociaal stigma, een gebrek aan bewustzijn en foute diagnose stelling. Reacties op bijvoorbeeld kussen kunnen levensbedreigend zijn. Minder dan 50 microgram pinda kan voldoende zijn om een reactie te ontketenen. En reacties kunnen optreden tot 6u na inname van pinda. In één rapport beschreef men een casus waar anafylaxie optrad 2u na inname van pinda en na het poetsen van de tanden, spoelen van de mond en eten van kauwgom. Het pinda allergeen kan zeer lang vertoeven in de mondholte, en is heel hoog oplosbaar, hierdoor kan het de huid en slijmvliezen binnendringen. Dit maakt dat het een belangrijke risicofactor voor allergische reacties en anafylaxie is bij alle soorten intimiteitscontacten.

In dit onderzoek presenteert men 2 jongeren die mekaar ontmoetten via een populaire dating app. Eén van beiden had een gekende historiek van astma en pinda-allergie. De 2 jongemannen hadden orale seks terwijl de niet-allergische jongeman voor de afspraak pindakaas at. Tijdens de seks ontwikkelde de jongeman ademhalingsproblemen, gebruikte hij zijn puffer en viel hij bewusteloos. Er werd geen adrenalinepen gezet. De ambulance werd gebeld en hij werd geïntubeerd. Hij ontving hartmassage en verschillende dosissen epinefrine (adrenaline). Een dag later overleed hij. Uit de klinische voorgeschiedenis en het autopsieverslag weerhield men anafylaxie door pinda blootstelling als meest mogelijke doodsoorzaak.
Bijna alle gerapporteerde soortgelijke casussen betreft het vrouwen. Dit betreft de eerste casus met 2 mannen en de eerste casus met mogelijke allergeenverspreiding door de mondslijmvliezen bij het krijgen van orale seks.
Er is absoluut nood aan bewustzijn hierrond en preventiemaatregelen dringen zich op.


Bron: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34663441/

Epipen bij de hand

epipen
Wist je dat de meeste anafylaxies optreden op de leeftijd van 15 à 19 jaar en is dit net het moment van de eerste liefde. Bij een ernstige allergie met kans op anafylaxie is het belangrijk om je allergie te bespreken met je vriend(in). Ook is het belangrijk een epipen bij je te hebben. Deze regel geldt zeker ook voor jongeren!
Heb jij in jouw familie of jouw kennissenkring iemand met een ernstige voedselallergie waardoor hij/zij altijd een epipen bij heeft? Weet jij hoe de epipen werkt? Vraag ernaar bij de allergiediëtist. Zij heeft zeker een trainerspen zodat je zelf of jouw familie of vriend(in) eens kan oefenen.
Filmpje hoe een epipen gebruiken.

Allergie voor peulvruchten

peulvruchten allergie
Voedselallergie treft maar liefst 6% tot 11% van de mensen in landen met een hoog inkomen. Het is een ernstige aandoening die gepaard gaat met een toenemend aantal ziekenhuisopnames door voedsel veroorzaakte anafylaxie en een verminderde kwaliteit van leven voor de patiënt en zijn naaste omgeving.

Een ingrediëntenlijst geeft patiënten met allergieën informatie over de samenstelling van het product. Het kan hun helpen om een risico inschatting te maken of ze het product wel of niet kunnen gebruiken. In Europa moet de ingrediëntenlijst de 14 meest voorkomende voedselallergenen bevatten. Een van deze verplicht te vermelden allergenen is de peulvrucht lupine. Andere peulvruchten waaronder erwten, kikkererwten en linzen zijn niet verplicht te vermelden peulvruchten in ingrediëntenlijsten.

Hoewel er vraag is naar duidelijkheid over de etikettering van voedingsstoffen voor verplicht te vermelden allergenen, zou het goed zijn om ook de discussie te overwegen voor niet verplicht te vermelden allergenen. Nu is het van land tot land verschillend of deze wel of niet vermeld moeten worden in de ingrediëntenlijst van een voorverpakt product als ze aanwezig zijn als een onderdeel van een ingrediënt. Doordat de huidige voedingstendensen wereldwijd verschuiven naar minder dierlijke en meer plantaardige voeding worden peulvruchten steeds meer gebruikt om vlees/vis te vervangen. Doordat ze meer geconsumeerd worden, worden er meer allergische reacties op gerapporteerd, vooral voor erwt. Zo hebben de niet verplicht te vermelden peulvruchten dus een potentieel om significante allergenen te worden.

Peulvruchteneiwit, met name erwteneiwit, wordt recentelijk steeds vaker toegevoegd aan voeding om het eiwitgehalte ervan te verhogen. De toevoeging van eiwit is een gevolg van economische beslissingen van voedselproducenten om het eiwitgehalte in voedingsmiddelen te verhogen met behulp van goedkopere eiwitbronnen. Ook stelt men vast dat dit erwteneiwit vaak in hoge concentraties wordt gebruikt, wat een groter risico vormt voor allergische personen. Erwten hebben weliswaar een vergelijkbaar eiwitgehalte, maar zijn goedkoper in vergelijking met vlees en daarom zullen voedselproducenten het in hun voedingsproducten blijven gebruiken, waardoor de consumptie van peulvruchten verder toeneemt. Bovendien suggereren onderzoeken dat de meeste patiënten die overgevoelig zijn voor pinda's gevoelig zijn voor andere peulvruchten, waaronder soja (87%), lupine (82%) en erwten (55%).

De focus op niet verplicht te vermelden peulvruchtallergenen is relatief recent. Om de last te verlichten, de beschikbaarheid van voedselproducten te vergroten en de kwaliteit van leven bij voedsel allergische personen te verbeteren, is een duidelijkere allergeenetikettering voor zowel verplicht te vermelden als niet verplicht te vermelden allergenen gerechtvaardigd. Hiertoe moeten methodes worden uitgewerkt voor kennisvertaling tussen de voedingsindustrie, gezondheidsbeleidsmakers en andere partners.

Geschreven op basis van de tekst:
Adult and pediatric Food Allergy to Chickpea, Pea, Lentil and Lupine: a scoping review.
The Journal of Allergy and Clinical Immunology, Volume 9 no.1, January 2021

Tarwe- en glutenvrije groentequiche met geitenkaas

foto recept
Ingrediënten:
Bodem: 125 g volkoren rijstmeel – 75 g glutenvrije havermeel – 4 eetlepels olijfolie – 170 g platte kaas – 1 theelepel bakpoeder – verse tijm

Vulling: 1 broccoli (roosjes) – 1 courgette – 200 ml sojaroom – 150 g harde geitenkaas – 30 g pijnboompitten – 3 eieren – 2 eetlepels Italiaanse kruiden – 3 eetlepels courgettepesto

Bereiding:
 • Verwarm de oven voor op 170°C.
 • Doe alle ingrediënten voor de bodem in een mengkom en kneed dit tot een soepel deeg. Als het deeg te droog is, voeg dan wat koud water toe. Is het deeg te nat, voeg dan een beetje extra meel toe.
 • Rol het deeg uit op bakpapier en plaats voorzichtig in de springvorm, zorg voor een opstaande rand van zo’n 3 cm. Prik gaatjes in de bodem en bak 10 minuten in de oven.
 • Was de courgette en de broccoliroosjes en snijd de courgette in stukjes.
 • Stoom de groenten beetgaar in 5 minuten. Strooi de kruiden erover.
 • Meng de sojaroom, de eieren en de pesto.
 • Verdeel de broccoli en courgette over het deeg en brokkel wat geitenkaas erover.
 • Strooi er de pijnboompitten overheen.
 • Giet het eimengsel over de vulling. Brokkel nog wat geitenkaas erover.
 • Bak de quiche in 45 minuten goudbruin
Tip:
Je kan de groententaart ook vegan maken door plantaardige platte kaas, 150g zijden tofu als vervanging van de eieren en vegan kaas te gebruiken.

Vrij van:
icoontjes zonder ei, melk, soja
Bevat:
icoontjes ei, melk, soja
Allergeneninfo:
algemene-icoontjes

Meer lezen?

facebook 
Uitschrijven | Abonnement beheren
AllergieDietisten.com is een netwerk van ondertussen meer dan 20 gediplomeerde allergiediëtisten. Op zoek naar een allergiediëtist, op onze website vind je een diëtist bij jou in de buurt.
We verwerken je gegevens met zorg en delen deze nooit met derden. Je kan onze privacyverklaring hier nalezen.