700x185 + logo Aanpassing maart 2020 def kopie
AllergieDiëtisten.com - Nieuwsbrief
Inhoud nieuwsbrief november:
 • Hoe is het allergeen lupine in dit roggebrood gekomen?
 • Hij komt, hij komt ...
 • Ei-allergie, een vaak voorkomend probleem
 • Recept: roereitje met zalm
 • Meer lezen?

Hoe is het allergeen lupine in dit roggebrood gekomen?

Naamloos
Een jonge vrouw kreeg een anafylactische reactie na het eten van een plakje roggebrood. Ze is allergisch voor lupine, maar het etiket vermeldde de stof niet. Wageningen Food Safety Research (WFSR) zocht uit hoe dat kan.
De Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) stond voor een raadsel toen de allergische reactie voor verder onderzoek werd voorgelegd, dus vroeg het WFSR om een ander sneetje uit het roggebrood te onderzoeken. WFSR analyseerde het brood op verschillende manieren onder andere met antilichamen, en met DNA analyse methoden.
Uit de tests werd duidelijk dat er minder dan 0,7 microgram lupine per gram in het roggebrood aanwezig was en het DNA-onderzoek wees uit dat het om blauwe lupine ging. Kon de gevonden lage concentratie de oorzaak zijn van de heftige reactie? En hoe was de lupine eigenlijk in het brood terecht gekomen?
Blauwe lupine in rogge
Om dit soort allergische reacties te voorkomen, is er een referentiedoses voor lupine, die aangeeft hoeveel van de stof geconsumeerd kan worden zonder een objectieve schadelijke reactie te veroorzaken, dus eigenlijk ook hoeveel er maximaal aanwezig hoort te zijn in een product. Het onderzochte sneetje bevatte totaal maximaal 0,04 milligram lupine; een dosis die lager is dan zelfs de referentiedoses die de NVWA hanteert. Het is dus onwaarschijnlijk dat die hoeveelheid de anafylactische reactie heeft veroorzaakt.
Dat het om blauwe lupine ging, wijst erop dat de rogge misschien bij de oogst is verontreinigd. Rogge en blauwe lupine worden vaak op dezelfde boerderij geteeld, omdat beide het goed doen op zandgrond met een lage pH-waarde. Rogge en lupine worden zelfs gemengd geteeld, bijvoorbeeld als veevoer, maar soms worden de zaden na oogst weer gescheiden. Bij het sorteren kan een gebroken lupinezaad in het rogge terecht zijn gekomen. Het is ook mogelijk dat er tijdens het malen of broodproductie lupinemeel in het roggemeel of -deeg terecht is gekomen, bijvoorbeeld door verstuiving of niet-gereinigde handen.
Waarschijnlijk een ‘puntbesmetting’
De onderzoekers van WFSR denken dat er waarschijnlijk sprake was van een ‘puntbesmetting’. Het geconsumeerde stuk moet een veel grotere hoeveelheid lupine hebben bevat dan de rest van het roggebrood, gezien de heftige reactie. Ergens in de productieketen is een besmetting ontstaan die zich niet homogeen over het roggebrood verdeeld heeft, het ene sneetje is ongevaarlijk, van het volgende sneetje kun je ernstig ziek worden. Mogelijk zouden de gebruikers van roggemeel de leveranciers om aanvullende informatie over de grondstof moeten vragen, adviseren de wetenschappers. Dit om allergische consumenten nog beter te beschermen.
Auteurs: Peter Verheijen, Nathalie Smits, Ioana Barbu, Marleen Voorhuijzen, Elise Hoek, Andries Koops.
Artikel overgenomen: Hoe is het allergeen lupine in dit roggebrood gekomen? - WUR

Hij komt, hij komt ...

Sint en chocolade
Sinds 13 november zijn de Sint en zijn gevolg in het land. De volgende dagen worden extra druk om tijdig bij alle ‘brave’ kindjes – er zijn weer geen stoute dit jaar – schoentjes met lekkers te vullen en de juiste cadeautjes af te leveren.
De sinterklaastijd is voor kindjes met een voedselallergie extra uitdagend: allerlei lekkers vindt de weg naar al die schoentjes, maar helaas zitten daar vaak allergenen in zoals noten, pinda’s, melk, ei, ….
Daarom hebben wij een aantal ‘tips en tricks’ op een rijtje gezet rond ‘veilige’ afspraken:
 • Vraag op het sinterklaasfeest in hoeverre er snoep gestrooid wordt en stel eventueel voor om alle snoep in een zakje (met naam) aan de kinderen te geven.
 • Zoek zelf alternatieve lekkernijen, vrij van koemelk, pinda, ei, noten, soja of tarwe aangepast aan de allergie van je kind.
 • Koop enkel verpakt snoep voorzien van een ingrediëntenlijst waardoor je de allergenen kan uitsluiten.
 • Zorg dat je geen kruisbesmetting (contaminatie) veroorzaakt.
 • Bezorg de school, de opvang, familie en vrienden van je kind een snoepzakje dat wel veilig is.
 • Informeer zoveel mogelijk mensen op het sinterklaasfeestje over de voedselallergie van je kind.
 • Zet de naam van het allergisch kindje op de aangepaste snoepzak.
 • Maak duidelijk aan je zoon of dochter dat los snoepgoed (zonder ingrediëntenlijst), zonder dubbelcheck van jou, niet gegeten mag worden!
 • Zorg bij elke gelegenheid waar je de Sint kan tegenkomen, zelf voor een (reserve)zakje met allergeenvrij snoep, zodat de Sint dat kan geven aan jouw allergisch kind.
 • Je kan ook met je kind afspreken dat hij/zij het gekregen snoep bezorgt aan kinderen die het minder goed hebben en hem/haar dan het ‘veilig’ snoepzakje geven.
 • Leer je kind ook dat het geen zelfgebakken koekjes, snoeprepen mag aanvaarden, dat het er zelfs niet van mag proeven, zelfs niet een klein stukje ook als het vriendje of vriendinnetje aandringt.
Zorg dat je de Sint tijdig verwittigd. Wat zijn de ‘instinkers’ in het snoepgoed en hoe kan Hij veilige keuzes maken?
 • Zorg voor ‘appelsientjes van oranje’, deze bevatten geen allergenen of geef ‘echte’ centjes. Voorlopig zijn er geen chocolade centjes zonder allergenen.
 • Chocolade mannekes en letters kunnen allergenen zoals koemelk, gluten, noten of pinda bevatten. De aanwezigheid van deze allergenen moet altijd worden vermeld op de verpakking, dus controleer zeker de ingrediëntenlijst. De Sint kan chocolade bestellen bij een chocolatier die geen pinda’s of noten verwerkt en pure Callebaut chocolade gebruikt die koemelkvrij is. Magic chocolade® is volledig allergenenvrije ambachtelijke Belgische chocolade te verkrijgen bij Bioplanet, Collect en Go van Colruyt en in enkele speciaalzaken en omvat chocolade figuurtjes en de chocoladeletter S.
 • Speculoos van Lotus® bevat tarwe- en sojabloem, maar is geschikt voor ei-, koemelk- en notenallergie,
 • Letterkoekjes kan hij vervangen door ABC speculoos van Delhaize of de koemelkvrije letterkoekjes van IKEA. Deze letterkoekjes zijn niet geschikt voor kindjes met gluten of tarwe-allergie.
 • Guimauve of ‘Maria’ schuimpjes: deze zijn voor de meeste allergieën geschikt. Uitzonderlijk wordt er gebruik gemaakt van wit van ei, dit voornamelijk bij ambachtelijk gemaakte Maria-schuimpjes, die niet geschikt zijn bij ei-allergie.
 • Kruidnoten bevatten glutenbevattende granen, tarwe en kunnen ook eieren, melk, noten, pinda’s, soja en sesamzaad bevatten. Op onze website vindt Bakpiet een recept van Hilde voor kruidnoten zonder tarwe (gluten), kippenei, koemelk, noten, soja. Geef hem zeker de tip door: https://www.allergiedietisten.com/blog/met-allergievriendelijke-koekjes-naar-school/
 • Marsepein is gemaakt van amandelen, wat het niet geschikt maakt voor een notenallergie. Ambachtelijke marsepein bevat eiwit, waardoor kinderen met een ei-allergie deze niet mogen eten.
Bij de aanschaf van al dit lekkers, bekijkt Snoeppiet uiteraard steeds de ingrediëntenlijst.
Staat jullie schoentje al klaar? Wat brengt de Sint voor jou?

Ei-allergie, een vaak voorkomend probleem

ei-allergie
In Engeland heeft men net een nieuwe richtlijn omtrent ei-allergie gepubliceerd. We vatten de belangrijkste punten samen.
1 op 50 kinderen in Engeland (en ook in Europa) is allergisch voor eieren. Bij volwassenen is dit 0,1%. Een ei-allergie die pas vastgesteld wordt op volwassen leeftijd is uitzonderlijk.
De eiwitten aanwezig in het wit van het ei zijn meestal de boosdoeners. Er zijn 2 belangrijke eiwitten, namelijk ovalbumine (Gal d2) en ovomucoïd (Gal d1). Die laatste is hittestabiel en geeft ernstigere reacties. Er kunnen ook laattijdige reacties optreden, zoals typisch bij eczeem.
Symptomen
Reacties op ei kunnen urticaria en/of angio-oedeem zijn (80 à 90% van symptomen en dit binnen enkele minuten) of gastro-intestinale klachten (10 à 44% van symptomen en binnen de 2u) zijn. Luchtwegklachten (ademhalingsmoeilijkheden) zijn ernstig en komen gelukkig niet zo vaak voor. Bij 7% komt anafylaxie voor.
Rauw ei of zacht gekookt ei lokt zwaardere reacties uit dan hardgekookt ei. Bijvoorbeeld gebakken ei (aanwezig in cake) geeft milde huidklachten, daar waar rauw ei zeer ernstige huidklachten geeft.
Bij kinderen met eczeem en ei-allergie, geeft het vermijden van ei verbetering op het eczeem.
Diagnose
Bij kinderen met een duidelijk beeld (milde allergische klachten na inname van ei) is het niet nodig verder onderzoek te doen. Bij matige tot ernstige klachten of bij onduidelijke klachten zijn bijkomende testen aan te raden (bloedtesten, huidpriktesten). Dit om de ei-allergie te bevestigen en een behandelplan op te stellen.
Behandeling
Ei moet in al z’n vormen vermeden worden. Ei behoort tot de 14 verplicht te vermelden allergenen. Dit wil zeggen dat het op de ingrediëntenlijst duidelijk herkenbaar aangeduid moet zijn.
De meeste borstvoedende moeders moeten geen ei weglaten uit hun dieet. Niettegenstaande is het eiwit terug te vinden in borstvoeding en kan het bij een klein aantal baby’s allergische klachten geven.
Een test kan zinvol zijn bij:
 • Baby’s met blijvende eczeem ondanks behandeling
 • Baby’s waarvan vermoed wordt dat ze op ei via borstvoeding reageren
Onder test verstaat men 4 tot 6 weken strikte vermijding van ei in de voeding van de moeder, gevolgd door herintroductie. Op deze manier wordt er niet onnodig ei vermeden.
Allergiediëtist
Ei-allergische kinderen die geen allergiediëtist zagen, hebben twee keer zoveel kans op accidentele reacties op ei. Ook tijdens de herintroductie speelt de allergiediëtist een belangrijke rol.
Uitgroei
Op 1-jarige leeftijd is er vooral bij peuters die gebakken ei verdragen een kans op uitgroei. Blijvende ei-allergie is geassocieerd met luchtwegklachten of verschillende klachten (meerdere organen betrokken), met heel hoge IgE waarde in het bloed of andere voedselallergieën.
Op 6-jarige leeftijd verdraagt ongeveer 2/3de van de ei-allergische kinderen gebakken ei, op 3-jarige leeftijd ongeveer 1/3de.
Herintroductie
De meeste kinderen met milde ei-allergie kunnen thuis veilig ei herintroduceren met de ei-ladder. Gebakken ei (=ei dat hoogverhit is geweest) verbetert de kwaliteit van leven en verhoogt het natuurlijk optreden van tolerantie (= niet meer allergisch reageren). Hoe en wanneer starten is individueel verschillend. Ei-allergische kinderen die gebakken ei verdragen bij de diagnose en dit blijven consumeren verkrijgen sneller tolerantie dan kinderen die ei strikt vermijden. Herintroductie moet niet opgestart worden wanneer er binnen de 6 maanden nog een reactie op ei was.
Herintroductie thuis moet nooit opgestart worden wanneer er ernstige gastro-intestinale klachten, ademhalingsproblemen of cardiovasculaire symptomen optraden, na inname van kleine hoeveelheden ei of bij ernstige eczeem of bij ongecontroleerde astma.
Kinderen met een ernstige ei-allergie moeten opgevolgd worden in het ziekenhuis.
Ei-allergie bij volwassenen
In tegenstelling tot ei-allergie bij kinderen is ei-allergie bij volwassenen meestal ernstig en levenslang. Of het gaat om een persisterend ei-allergie sinds de kinderleeftijd of eerder uitzonderlijk om een ei-allergie ontstaan op volwassen leeftijd.
Noot van de allergiediëtisten: Experimenteer niet zelf met het invoeren van hoogverhit ei. Bespreek dit steeds met jouw allergoloog.
Bron:
BSACI 2021 guideline for the management of egg allergy (wiley.com)

Roereitje met zalm

pasen roerei 2
Ingrediënten: per persoon
1 ei
½ plakje gerookte zalm
Gesnipperde peterselie
½ koffielepel margarine geschikt voor te bakken
Peper en zout

Bereiding:
 • Snijd de zalm in fijne reepjes.
 • Klop het ei los in een tas, voeg zalm en peterselie toe.
 • Kruid met peper en zout.
 • Verwarm de margarine in een pan.
 • Giet het eimengsel in de pan en laat even bakken.
 • Roer het ei en bak het verder.
 • Schep in de eierschelpen en serveer.
Vrij van:
Bevat ei, vis
Bevat:
ei, vis
Allergeneninfo:
algemene-icoontjes

Meer lezen?

facebook 
Uitschrijven | Abonnement beheren
AllergieDietisten.com is een netwerk van ondertussen meer dan 20 gediplomeerde allergiediëtisten. Op zoek naar een allergiediëtist, op onze website vind je een diëtist bij jou in de buurt.
We verwerken je gegevens met zorg en delen deze nooit met derden. Je kan onze privacyverklaring hier nalezen.