AllergieDiëtisten.com - Nieuwsbrief
700x185 + logo Aanpassing maart 2020 def kopie

Inhoud nieuwsbrief maart:

 • Uitkijken naar de lente ... of toch niet?
 • Voedselallergie bij babies en peuters
 • Kinderen van moeders die relatief meer koemelk drinken tijdens het geven van borstvoeding, hebben een kleinere kans allergisch te worden, volgens een Zweedse studie.
 • De psychosociale impact van FPIES (Food Protein-Induced Enterocolitis syndrome)
 • Recept: pizza
 • Meer lezen?
kruisallergie berkenpollen

Uitkijken naar de lente ... of toch niet?

Hooikoorts, we kunnen er niet om heen. Het seizoen is gestart. Wist je dat je op hooikoortsradar kan nagaan hoeveel pollen er in de lucht hangen? Op de website vind je trouwens nog enkele handige tips:
 • Buitenactiviteiten bij voorkeur ’s ochtends vroeg voor 10.00 uur, de hoeveelheid pollen is in de rustige atmosfeer nog redelijk beperkt. Na 10.00 uur ontstaan door opwarming door de zon wervelingen in de lucht waardoor de hoeveelheid pollen op leefniveau toeneemt.
 • Draag een zonnebril of sportbril om je ogen tegen pollen te beschermen.
 • Smeer vaseline rond de neus zodat (een deel van de) stuifmeel blijft plakken.
 • Droog de schone was binnenshuis, zodat er minder pollen op terechtkomen.
 • Gebruik je medicatie op het juiste moment.
 • Voor nog meer tips: zie pollennieuws
Niet enkel de pollen hinderen ons, ook de kruisreacties. Regelmatig wordt er tijdens het pollenseizoen een nieuwe kruisreactie opgemerkt. "Oh nee, kan ik dat nu ook niet meer verdragen", is dan een veel gehoorde reactie. Soms blijft de kruisreactie het hele jaar, soms is deze tijdelijk en kan je enkele maanden later het voedingsmiddel terug eten. Weet je je geen blijf met je kruisreacties, neem dan zeker contact op met een allergiediëtist. Wist je dat wij ondertussen een netwerk met 50 praktijkadressen over België (en 1 collega in Nederland) hebben?

Eczeem en voedselallergie

Naamloos
Op de website van de Amerikaanse academie allergie astma en immunologie lazen we volgende interessante vraag:
Hoe evalueren andere allergologen het risico op een mogelijke voedselallergie bij babies / peuters met eczeem? De meeste patiënten met eczeem hebben geen voedselallergie. Eczeem kan ook gerelateerd zijn aan een niet IgE gemedieerde allergie en dan wordt er negatief getest in het bloed. Ouders hebben regelmatig de indruk dat bepaalde voeding het eczeem verergert. De vraagsteller is benieuwd of andere artsen de ouders voorstellen om de mogelijke verdachte trigger tijdelijk te elimineren?

Antwoord:
Er zijn geen significante studies die een antwoord formuleren op deze specifieke vraag. Als IgE in het bloed en huidpriktest negatief zijn, zijn er geen antistoffen tegen het betreffende voedingsmiddel. Daarop gebaseerd dient het voedingsmiddel niet vermeden te worden.
Gebaseerd op de gepubliceerde data en klinische expertise is de mogelijkheid dat een niet IgE-gemedieerde voedselallergie de eczeem verergert, lager of zeldzamer in vergelijking met een IgE-gemedieerde voedselallergie. Gezien de tijdsinvestering bij voedselprovocaties (inclusief de opvolging ervan), zullen de meeste artsen eerst de ernst van de eczeem evalueren, om dan de risico's en de voordelen van een voedseleliminatie te bekijken.
Bij een kind met gemiddelde tot zware eczeem, ondanks de behandeling, waarvan de ouders aangeven dat eliminatie van een voedingsmiddel de eczeem verbetert en herintroductie deze verergert, ga ik (als arts) hier niet licht over. Wel is het dan nodig om een voedselprovocatie met opvolging in te plannen.
Op dit veld zijn meer studies nodig. Er zijn geen gestandaardiseerde atopische patch testen.

Bron: website aaaai.org

Kinderen van moeders die relatief meer koemelk drinken tijdens het geven van borstvoeding, hebben een kleinere kans allergisch te worden, volgens een Zweedse studie.

baby_borstvoeding
De studie, die is gepubliceerd in het blad Nutrients, werd uitgevoerd onder ruim 500 vrouwen die borstvoeding gaven. Zij vulden een enquête in over hun eetgewoontes en of hun kind na één jaar allergieën had ontwikkeld. Daarnaast werden de kinderen uitgebreid onderzocht. Uit de resultaten bleek dat moeders met niet-allergische kinderen van 1 jaar meer koemelk hadden gedronken, dan moeders van kinderen van 1 die wel allergisch waren.
"Hoewel het verband duidelijk te leggen was, is het natuurlijk niet zo dat melk drinken tijdens borstvoeding als algemeen geneesmiddel moet worden aangeraden," volgens de onderzoekers. "Er zijn heel veel factoren die ervoor kunnen zorgen dat een baby allergisch wordt. Maar moeders moeten koemelk ook niet laten staan, zoals momenteel de trend bij jonge moeders is.
De reden dat melk een positief effect heeft, zou kunnen zijn dat het stoffen bevat die het immuunsysteem op de goede manier stimuleren. Een vervolgstudie staat nu gepland om de kinderen opnieuw te onderzoeken als ze vier zijn.
Bron van dit artikel: sciencedaily.com, 21 december 2020
Overgenomen uit stichting voedselallergie: Melk drinken tijdens BV verkleint de kans op allergie.

De psychosociale impact van FPIES (Food Protein-Induced Enterocolitis syndrome)

FPIES geografische verschillen (1)
Food Protein-Induced Enterocolitis syndroom (FPIES) is een voedselallergie die zich presenteert met maag-darmklachten. De aandoening kan zowel acuut als chronisch zijn. Hoewel FPIES wordt aanzien als een ‘zeldzame aandoening’ laat recent onderzoek uitschijnen dat het dat niet is. Bij veel gezondheidswerkers is FPIES nog onvoldoende gekend. Symptomen kunnen verward worden met darminfecties bij milde gevallen van FPIES en zelfs met sepsis (zeer ernstige ontstekingsreactie van het lichaam op een infectie) bij ernstige gevallen van FPIES. De eerste richtlijnen voor het stellen van een diagnose en het management van FPIES zijn verschenen in 2017 en zorgen voor meer eenduidigheid in de behandeling. Toch is er nog vaak een foute of laattijdige diagnose die de aanleiding is van angst bij ouders van kinderen met PFIES. Ondanks de recente vooruitgang in het begrijpen van de medische aspecten van deze aandoening is er nog weinig geweten over de psychosociale impact ervan.
De onderzoekers wilden met deze studie nagaan wat de psychologische en sociale impact was van FPIES bij ouders en verzorgers. Aan dit onderzoek deden 410 deelnemers mee. De gemiddelde leeftijd van de kinderen was 3 jaar. 53% van deze kinderen ging naar de crèche/school. De reden bij meer dan de helft van de kinderen die niet naar crèche/school gingen, was FPIES. Alle deelnemers gaven aan dat FPIES de aanleiding was voor een verminderde levenskwaliteit (72%), meer stress (58%), meer zorgen (56%) en meer angst (52%). Hun zelfvertrouwen was eveneens opmerkelijk lager. Hoe meer voedingsmiddelen de kinderen moesten vermijden, hoe hoger de psychosociale impact was.
Ouders van kinderen die een of meerdere voedingsmiddelen moeten vermijden hebben baat bij ondersteuning van een psycholoog, een verpleegkundige en een diëtist. De diëtist kan hen leren hoe ze de te mijden voedingsmiddelen kunnen herkennen, waar ze in verwerkt zijn, hoe ze deze kunnen vervangen door volwaardige alternatieven, geven tips voor koken, boodschappen doen, uit eten… Het beter begrijpen van de voedselallergie en het goed kunnen omgaan ermee, verhoogt het zelfvertrouwen van de ouders.
Verder is een regelmatige opvolging bij de allergoloog/behandelende arts belangrijk. Deze kan nagaan of de tolerantie (het wel verdragen) van het te mijden voedingsmiddel/voedingsmiddelen aanvangt. Wanneer het aantal voedingsmiddelen dat vermeden moet worden zo kan verminderen, verbetert de levenskwaliteit.
Dit onderzoek heeft sterke punten en, gezien het gebrek aan gegevens over de psychosociale impact van FPIES, is het een zinvolle aanvulling op de literatuur. Toch zijn toekomstige studies noodzakelijk om te zoeken naar onderliggende triggers en het mentaal welzijn bij FPIES.

The pyschological impact of Food Protein-Induced Enterocolitis Syndrome.
AAAAI The Journal of Allergy and Clinical Immunology: In Practice November/December 2020

Pizza voor onze allergische schattebol

Pizza

Nodig: Voor 1 pizza – 1 glutenvrije pizzabodem - 3 plakjes vegankaas - geraspte vegankaas - 2 sneetjes beenham – 200 ml tomatenpassata – 5 champignons in plakjes gesneden – 2 theelepels gedroogde provincaalse kruiden – peper
Voor de salade – 1 zakje gemende salade – 1 eetlepel olijfolie – peper
Bereiding:
Voor 1 pizza:
 • Verwarm de oven voor op 220°C
 • Rol de pizzabodem open op een bakplaat.
 • Garneer de tomatenpuree over de pizza bodem en kruid het geheel af.
 • Snij de ham sneetjes in 2 of 3 stukken en verdeel het over de pizza.
 • Verdeel de plakjes vegankaas en de plakjes champignons over het geheel.
 • Werk de pizza af met de geraspte vegankaas.
 • Warm de pizza 15 minuten op in de oven. Ondertussen kan je uw salade klaarmaken.
Voor de salade:
 • Doe een zakje gemengde salade (naar keuze) in een kom en voeg 1 eetlepel olijfolie toe. Vermeng het geheel en werk het af naar smaak met peper.
Smakelijk!

Vrij van:
icoon frambozentaart
Bevat: /
Allergeneninfo:
algemene-icoontjes

Meer lezen?

facebook 
Uitschrijven | Abonnement beheren
AllergieDietisten.com is een samenwerking tussen 5 zelfstandige diëtisten. We verwerken je gegevens met zorg en delen deze nooit met derden. Je kan onze privacyverklaring hier nalezen.