AllergieDiëtisten.com - Nieuwsbrief
700x185 - 4 + logo aanpassing 2018-2

Inhoud nieuwsbrief maart:

 • Berkenpollen-gerelateerde voedingsmiddelen kunnen een late eczematische reactie veroorzaken bij patiënten met atopisch eczeem
 • Weetje OAS
 • Waarom kan een dieet helpen bij kinderen met ADHD?
 • Gevulde puntpaprika's
 • Meer lezen?
header-Paraberk-1024x238

Berkenpollen-gerelateerde voedingsmiddelen kunnen

een late eczematische reactie veroorzaken

bij patiënten met atopisch eczeem

Bron: Berkenpollengerelateerde voedingsmiddelen kunnen late eczemateuze reacties veroorzaken bij patiënten met atopische dermatitis.
Wassmann-Otto A , Heratizadeh A , Wichmann K , Werfel T

Eerdere studies hebben aangetoond dat berkenpollen-gerelateerd voedsel bij patiënten met atopische eczeem en daarbij een berkpollenallergie een late (trage) opstoot van eczeem kan veroorzaken. Berkenpollen-gerelateerd voedsel is voedsel waar men een allergische reactie op kan krijgen doordat men gesensibiliseerd is voor berkenpollen (positieve waarden in het bloed) o.a. steen- en pitvruchten, noten, wortelen … Men noemt dit ook een kruisallergie voor berkenpollen. De verslechtering van eczeem door inname van berkenpollen-gerelateerd voedsel is nog steeds een punt van discussie in de medische wereld.
In Duitsland hebben artsen een nieuw onderzoek gedaan om te zien hoe vaak deze voedingsmiddelen een verslechtering van eczeem veroorzaken. Daarbij werd ook geëvalueerd in hoeverre de bloedwaarde voor die voedingsmiddelen (sIgE) gebruikt kunnen worden om een diagnose te stellen.
182 kinderen en volwassenen met atopisch eczeem en een vermoedelijke berkenpollen-gerelateerde voedselallergie ondergingen in het ziekenhuis dubbelblind-placebo-gecontroleerde provocaties (DBPCFC). Hierbij wordt het verdacht voedingsmiddel aan de patiënt gegeven om na te gaan of/en wanneer het eczeem toeneemt. Dubbelblind wil zeggen dat noch de patiënt, noch de arts weten of het verdachte voedingsmiddel of een placebo wordt toegediend op dat moment. Er werden eveneens bloedcontroles uitgevoerd naar allergie toe (sIgE).
65 patiënten ontwikkelden allergische reacties op DBPCFC met berkenpollen-gerelateerde voedingsmiddelen. Hiervan vertoonden 32 patiënten een verslechtering van het eczeem. Deze 32 patiënten vertoonden bij de bloedtesten ook hogere gehaltes (sIgE) aan berkenpollen en appel en ze hadden meer last van neusklachten in vergelijking met de patiënten die geen allergische reactie vertoonden. Op basis van de bloedwaarden konden patiënten met een late opstoot van eczeem niet onderscheiden worden van patiënten met een snelle reactie van eczeem.
De onderzoekers besluiten dat bij een aantal patiënten met atopisch eczeem berkenpollen-gerelateerd voedsel moet worden beschouwd als een trigger voor een verergering van eczeem. De diagnose voor een late verergering van het eczeem kan echter niet gebeuren op basis van bloedwaarden. DBPCFC blijft aangeraden..
kruisallergie berkenpollen

Weetje: OAS


Ken jij het ORAAL ALLERGIESYNDROOM (OAS)? Dit is de reactie die ontstaat bij een kruisreactie op een pollenallergie. Het syndroom uit zich meestal door een zwelling of een tinteling aan de lippen, tong, mond of keel.
De symptomen treden meestal op binnen de 15 min. na inname van een pollengerelateerd voedingsmiddel bv. appel, wortel, hazelnoot, kersen ... en verdwijnt na ongeveer 20 min. Deze klachten zijn meestal onschuldig en je mag, indien gewenst, de voedingsmiddelen die de klachten veroorzaken blijven eten. Typisch voor deze kruisreactiviteit is dat enkel de onbewerkte, rauwe producten klachten geven. Wordt het voedingsmiddel verhit, dan zullen er geen allergische reacties meer zijn bv. appelmoes geeft geen klachten, een verse appel wel - verse hazelnoten geven klachten, chocopasta met hazelnoten wordt verdragen. Ook wordt het voedingsmiddel in een zuur midden beter verdragen bv. een geraspte appel in yoghurt. Volledige eliminatie van het voedingsmiddel is dus meestal niet nodig.

Waarom kan een dieet helpen bij kinderen met ADHD?

Bron: Allergie&voeding december 2018

spelende kinderen
In 2011 had een onderzoek uit Wageningen aangetoond dat zes van de tien kinderen met ADHD grote gedragsverbeteringen lieten zien na een speciaal dieet. Nu zeven jaar later, zijn twee nieuwe studies op zoek naar de precieze oorzaak van die gedragsverbeteringen.
In 2011 toonden onderzoeker Lidy Pelsser en collega’s een verband aan tussen ADHD-klachten en hun voedingspatroon. Door het volgen van een beperkt eliminatiedieet, het RED-dieet of fewfoods-dieet genoemd, namen de klachten van de kinderen significant af. Een geweldig resultaat. Heeft het te maken met voedselovergevoeligheden, met een genetische afwijking, met darmbacteriën of nog iets heel anders? Het onderzoek gaf nog geen antwoorden op die vragen. Daarom lopen er nu 2 studies die proberen uit te vinden hoe het dieet precies werkt.
Eén van de studies, de BRAIN-studie volgt 100 jongens met ADHD van acht tot tien jaar tijdens het fewfoods-dieet. Tijdens de studie probeert men dieper te graven door voor en na het vijf weken durende dieet allerlei te meten zoals: stoffen in het bloed, urine, ontlasting, darmbacteriën, hersenactiviteit, verschillen in DNA … Met vooral de focus op de darmbacteriën en de hersenactiviteit. Darmbacteriën zetten voedsel om in stoffen die via je bloed in de hersenen komen. Zo kunnen ze impact hebben op ons functioneren en ons gedrag. Tijdens het dieet houden de ouders en kinderen een uitgebreid dagboek bij waarin het gedrag, bijzondere omstandigheden en de voeding worden genoteerd.
Over de inhoud van het fewfoods-dieet kunnen de onderzoekers niet veel prijsgeven omdat ze niet willen dat ouders dit zelf al uitproberen. Als je het niet goed doet, heb je kans dat het niet werkt. Misschien is ADHD wel een soort voedselovergevoeligheid. Het is geen allergie, want er zijn geen IgE-antistoffen in het bloed te vinden. Daarom dat men nu die andere testen gebruikt. Ook coeliakie en astma werden vroeger als psychiatrische stoornissen aanzien en nu weten we wel beter.
OF een kind ADHD krijgt is aan de ene kant genetisch bepaald, maar aan de andere kant afhankelijk van omgevingsfactoren zoals voeding. Ze onderzoeken nu hoe het kan dat voeding zo’n groot effect kan hebben op ADHD.
Een dieet volgen is zwaar en vergt veel inspanning voor de omgeving en het kind. Dus de onderzoekers willen kunnen voorspellen of een dieet zinvol is. De onderzoekers hopen aan de hand van stoffen in het bloed of de ontlasting te kunnen bepalen of aanpassingen in de voeding effect hebben, zodat alleen deze kinderen het dieet gaan volgen.
De eerste resultaten worden verwacht in 2020, maar erna zijn nog studies nodig om het praktisch in de praktijk te kunnen toepassen. Het zal dus nog even duren voor een specifieke dieetbehandeling tegen ADHD gangbaar wordt.

Gevulde puntpaprika's

Haal de zon alvast in huis!

gevulde puntpaprika's
Ingrediënten: (4 pers.)
6 puntpaprika’s
3 gele paprika’s
2 eetlepels olijfolie
200 g kaas (blok)
2 zakjes couscous
1 eetlepel gedroogde kruiden: basilicum, oregano, bieslook, tijm, salie…
(naar eigen smaak)
peper en zout
Bereiding:
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Spoel de puntpaprika’s verwijder bovenaan het kroontje en snijd ze over de lange kant in twee. Verwijder de zaadlijsten en de pitjes en schik ze in een ruime ovenschaal.
  • Halveer de gele paprika’s, verwijder de zaadlijsten en de pitjes, schil ze en snijd in kleine blokjes.
  • Breng ondertussen water aan de kook. Doe de zakjes couscous in een ruime kom en giet hierop het kokend water. Laat wellen. Volg hiervoor de aanwijzing op de verpakking.
  • Verwijder de korst van de blok kaas en snijd de kaas in kleine blokjes.
  • Neem de gewelde couscous uit het water en doe in een ruime kom. Voeg de paprika- en kaasblokjes toe samen met de kruiden. Breng op smaak met peper en zout.
  • Vul de puntpaprika’s met het couscousmengsel.
  • Zet de schaal in de oven en bak de puntpaprika’s gedurende 20 tot 25 minuten.
Vrij van:
alles behalve melk en tarwe
Bevat:
melk en tarwe

Allergeneninfo

algemene-icoontjes

Meer lezen?

- Gluten in het laag FODMAP-dieet??!! Mag Da??
- Een namiddag samen op zoek naar oplossingen
- Gastro-intestinale problemen bij duursport
- Koekjes bij kippenei- en koemelkeiwitallergie

facebook