700x185 + logo Aanpassing maart 2020 def kopie
AllergieDiëtisten.com - Nieuwsbrief
Inhoud nieuwsbrief juli:
 • Welke impact heeft slaap op onze darmen?
 • Benauwd na een glaasje wijn?
 • Het gebruik van ontsmettingsmiddelen op jonge leeftijd wordt gekoppeld aan een hoger risico op voedselallergie
 • Kruiswoordraadsel
 • Recept: Oosterse salade
 • Meer lezen?

Welke impact heeft slaap op onze darmen?

slapen-kun-je-leren-4
Een gezonde, goede nachtrust is belangrijk voor het goed functioneren en presteren overdag.
De slaapbehoefte is voor iedereen verschillend want je hebt uw eigen biologische klok die aangestuurd wordt vanuit de hersenen.
We weten wel dat hoe ouder je bent, hoe minder slaap je nodig hebt.
Voor een goede slaap is het belangrijk om een slaapdruk op te bouwen gedurende de dag, hiervoor is actief bezig zijn overdag nodig. Hoe langer je wakker bent, hoe groter de slaapdruk zal zijn en hoe groter de slaapdruk, hoe meer diepe slaap men heeft. Diepe slaap is onze kernslaap.
Belangrijk voor een goede nachtrust is ook dat ons cortisol (stresshormoon) zakt gedurende de dag. Als je veel stress hebt en dus meer cortisol aanwezig is in je lichaam zal je vroeg wakker worden ’s morgens. Wanneer je moeilijk kan opstaan is er minder cortisol aanwezig en ben je uitgeput.
Er is een direct verband tussen slaap en onze darmen.
Mensen die in ploegen werken kunnen dit zeker beamen. Een verstoring van het dag- en nachtritme toont in studies aan dat dit meer maag- en darmaandoeningen met zich meebrengt.
Onze darmen functioneren op een 24 uurs ritme. Onze spijsvertering vertraagt als we naar bed gaan. Het is dan ook belangrijk om 3 uur voor het slapengaan niets meer te eten en dan minstens 12 uur niet te eten. Je darmen hebben baat bij rust in de nacht en zo houden ze je niet uit je slaap.
Als je ’s nachts gaat eten zet je het hele systeem weer in werking en dit brengt je insulineproductie op gang waardoor je het natuurlijk ritme van je organen (hormonen) verstoort. Van onvoldoende slaap is het bekend dat dit kan leiden tot vermoeidheid, concentratiegebrek en een slecht humeur. Uit onderzoek is nu ook gebleken dat slaaptekort onze darmen kan beschadigen door negatieve reacties (slaapgebrek geeft een opeenhoping van zuurstofradicalen, deze zijn schadelijk voor het lichaam) die daar gebeuren. Te weinig slaap heeft invloed op hormonen waardoor men een groter hongergevoel en minder verzadigingsgevoel heeft en men meer voorkeur heeft voor vette voeding.
Het is niet alleen belangrijk om genoeg uren te slapen en ons bioritme te volgen, waardoor we ons maag-darmkanaal in de nacht rust kunnen geven. Belangrijk is een vast eet- en slaapritme aan te leren en te behouden.

Tips om onze slaapkwaliteit te verbeteren:
 • De tijd in bed is enkel de slaaptijd.
 • Regelmatige bedtijden, maar vooral het uur van opstaan hetzelfde houden is belangrijk.
 • De dag beginnen met voldoende licht.
 • Bouw de dag af: 1 à 2u voor het slapengaan geen schermen kijken, geen fel licht, geen opwekkende activiteiten meer doen.
 • Geen dutjes doen overdag (een powernap van max. 20 minuten is oké ’s middags)
 • Cafeïne beperken: koffie, chocolade, frisdrank … . Deze voeding zeker 6u voor het slapengaan niet meer innemen.
 • Vermijd zware maaltijden ’s avonds en het drinken van alcohol
 • Zorgen voor voldoende beweging overdag
 • Slaap bevorderend: warme voeten, zure kersen, kiwi en noten eten

Benauwd na een glaasje wijn?

wines-1761613_1920
Misschien is sulfiet de boosdoener ...
Sulfiet wordt als bewaarmiddel toegevoegd aan sommige voedingsmiddelen. De Romeinen hadden al ontdekt dat bepaalde toevoegingen (nu gekend als sulfiet) de houdbaarheidsdatum van sommige voedingsmiddelen verlengde en dat er vooral een impact op de kleur en smaak was.
Een allergie voor sulfiet komt niet zo vaak voor. Maar vooral bij personen met asthma en allergische rhinitis geeft sulfiet weleens klachten. De meeste klachten zijn niezen, benauwd aan de borst en hoesten. In zeldzame gevallen kan sulfiet aanleiding geven tot anafylactische shock.
Toch zin in dat glaasje wijn? Er bestaat ook wijn zonder toegevoegde sulfiet. Wijn zonder sulfiet bestaat niet aangezien er altijd een kleine hoeveelheid van nature aanwezig is. Meestal geeft dit echter geen klachten.

Het gebruik van ontsmettingsmiddelen op jonge leeftijd wordt gekoppeld aan een hoger risico op voedselallergie

pacifier-3405756_1920
Een Australisch onderzoeksteam heeft vastgesteld dat zuigelingen van wie de fopspenen met een antiseptische (ontsmettings-) oplossing werden gesteriliseerd, meer kans hadden op een (gediagnosticeerde) voedselallergie op de leeftijd van één jaar.
Het risico wordt volledig toegewezen aan het gebruik van chemische ontsmettingsmiddelen. Er was geen verhoogd risico op voedselallergie voor de kinderen van wie fopspenen in water werden gekookt, onder de kraan werden gewassen, in de mond van een ouder werden genomen, of helemaal niet werden gewassen.

De Barwon Infant Study vergeleek bij meer dan 700 deelnemers de reinigingsmethode van de gebruikte fopspenen bij zuigelingen van zes maanden oud met de bevestigde voedselallergie op de leeftijd van een jaar oud.
Naast het verband tussen voedselallergie en chemische antiseptica, vonden de onderzoekers ook bewijs van een dosis-gerelateerde respons: Hoe vaker en hoe geconcentreerder de antiseptische reiniging tijdens de eerste 6 maanden, hoe hoger het risico op voedselallergie.


Hoewel het mechanisme dat ten grondslag ligt aan dit verband onbekend is, ondersteunt deze vaststelling de groeiende erkenning van de rol van goede bacteriën in de mond en darmen bij het voorkomen van de ontwikkeling van een voedselallergie.Bron: Soriano et al. 2021. Tijdschrift voor Allergie en Klinische Immunologie.

Kruiswoordraadsel

Schermafbeelding 2021-07-03 om 09.57.44

Oosterse salade

(4 pers.)
recept mieke
Ingrediënten:
1 zakje veldsla - 1 zakje rucola - 1 komkommer of 1 potje mini komkommer - 1 bussel (lange) radijzen - 500 g steak - 2 eetlepels zonnebloemolie - Peper en zout
Dressing: 2 eetlepels sesamolie - 2 eetlepels limoensap - 1 eetlepel sojasaus (of andere Oosterse saus) - stukje gember - 1 eetlepel sesamzaadjes

Bereiding:
 • Spoel de radijsjes en de komkommer, snijd in dunne plakjes.
 • Meng de slasoorten, samen met de plakjes radijs en komkommer, schik op een grote schaal.
 • Verwarm de olie in een pan en bak de steak zoals je die graag eet (rood of wat minder rood).
 • Maak ondertussen de dressing:
  • Meng de olie met de sojasaus en het limoensap.
  • Schil en rasp de gember en roer onder de dressing.
  • Voeg de helft van de sesamzaadjes toe.
 • Snijd de steak in dunne schijfjes, schik ze op de salade.
 • Strooi de rest van de sesamzaadjes over het vlees en de salade.
 • Serveer met de dressing.
Vrij van:
Schermafbeelding 2021-07-03 om 09.21.51
Bevat:
Schermafbeelding 2021-07-03 om 09.22.03
Allergeneninfo:
algemene-icoontjes

Meer lezen?

facebook 
Uitschrijven | Abonnement beheren
AllergieDietisten.com is een samenwerking tussen 5 zelfstandige diëtisten. We verwerken je gegevens met zorg en delen deze nooit met derden. Je kan onze privacyverklaring hier nalezen.