AllergieDiëtisten.com - Nieuwsbrief
700x185 + logo Aanpassing maart 2020 def kopie

Inhoud nieuwsbrief mei:

 • Adrenalinepennen
 • Tips voor een goede darmgezondheid
 • BMI voor de zwangerschap, gewichtstoename tijdens de zwangerschap en het risico op atopische dermatitis bij het kind
 • Hospitaalopnames door voedselgeïnduceerde anafylaxie in UK verdriedubbeld
 • Recept: pasta met ham en kaas en bloemkoolsaus
 • Meer lezen?
adrenalinepennen

Vergeet je adrenalinepen niet

De terrassen mogen terug open, langzaam komt er terug zicht op een 'normaal' leven. Voor mensen met een ernstige allergie betekent dat ook er terug nauwlettend op toezien dat men die adrenalinepen niet vergeet mee te nemen. We zijn het zo gewoon in onze eigen cocon, of niet? Wist je trouwens dat het belangrijk is om de mensen die dicht rondom jou staan in te lichten omtrent jouw ernstige allergie? Je kan instructievideo's tonen of je kan een vervallen adrenalinepen uittesten op een sinaasappel. In België zijn er 2 pennen op de markt: de epi-pen en de jext-pen.
darmmicrobioom

Tips voor een goede darmgezondheid

De darmen zijn één van de belangrijkste organen in het lichaam en ze gezond houden is belangrijk voor je algemene gezondheid. Onze darmen spelen een belangrijke rol in het immuunsysteem, ze vormen het grootste orgaan in het lichaam en hebben zelfs een eigen stel ‘hersenen’.
De functie van de darmen is meer dan alleen eten verteren. Ze bevatten 150 miljoen zenuwcellen, er bevinden zich ook massa’s bacteriën die een vitale rol spelen in het voorzien van essentiële nutriënten, ze bevorderen het immuunsysteem en ze beïnvloeden zelfs de functie van de hersenen en andere lichaamsdelen.
Onze darmgezondheid heeft dus niet alleen een impact op onze vertering, maar ook op ontstekingsreacties, ons immuunsysteem en het kan zelfs ons lichaamsgewicht beïnvloeden.

Hierbij een aantal tips om je darmgezondheid te boosten:
 1. Eet gevarieerd
  Je darmen zijn de plaats waar een groot aantal goede bacteriën je immuunsysteem beïnvloeden, je helpen je voeding te verteren en nog zoveel meer. Om ervoor te zorgen dat ze geen ‘honger’ lijden, is het belangrijk om de bacteriën te voeden. Zorg voor een gezonde en gevarieerde voeding, en ook je darmflora is meer gevarieerd.
 2. Stressmanagement
  Fysieke of psychologische stress kunnen een kettingreactie teweegbrengen in het lichaam. De productie van het stresshormoon cortisol kan toenemen, dewelke een foutieve communicatie tot stand kan brengen tussen je darmen en je hersenen, gekend als de darm-hersenas. Dit kan ervoor zorgen dat er een betere omgeving gecreeërd wordt voor de slechte bacteriën en het kan de groei van goede bacteriën remmen.
 3. Eet gefermenteerde voedingsmiddelen
  In traditioneel gefermenteerde voedingsmiddelen zoals yoghurt zitten melkzuurbacteriën die verder groeien in de darm. Ze kunnen een positief effect hebben op het metabolisme van de darmbacteriën. De bacteriën in deze gefermenteerde producten kunnen ook de reeds aanwezige bacteriën in de darm stimuleren.
 4. Zorg voor hydratatie
  Om een goede passage van voedsel te voorzien doorheen ons maag-darmstelsel is er vocht nodig. Voldoende drinken is dus ook belangrijk voor een goede darmgezondheid. 1,5-2 liter water elke dag is hierbij de aanbeveling.
 5. Eet prebiotica
  Prebiotica zijn vezels die we in plantaardige voedingsmiddelen terugvinden. We kunnen ze zelf niet verteren, maar de darmbacteriën doen dit voor ons. Prebiotica zijn de voedingsstoffen voor de darmbacteriën. De darmgezondheid zou ook positief beïnvloed worden door de inname van voldoende prebiotica. In deze blog (https://www.allergiedietisten.com/blog/prebiotica-wat-zijn-dat-nu-eigenlijk/) vind je nog meer informatie over prebiotica.

BMI voor de zwangerschap, gewichtstoename tijdens de zwangerschap en het risico op atopische dermatitis bij het kind

zwangere-vrouw-tegen-tot-bloei-komende-boom-de-lente-31401373
Verschillende studies deden reeds onderzoek naar de link tussen het risico op atopische dermatitis (AD, atopisch eczeem) en de BMI voor de zwangerschap van de moeder en de gewichtstoename tijdens de zwangerschap, maar de resultaten ervan waren tegenstrijdig. In dit onderzoek werden eerder uitgevoerde studies bekeken en vergeleken, om de link tussen het risico op AD bij een kind en de BMI voor de zwangerschap van de moeder en de gewichtstoename tijdens de zwangerschap te evalueren.
De resultaten tonen aan dat ondergewicht van de moeder, een hoge gewichstoename tijdens de zwangerschap en een extreem hoge gewichtstoename tijdens de zwangerschap in vergelijking met de aanbevelingen gelinkt is met een toegenomen risico op het ontwikkelen van AD bij het kind.
Anderzijds zal een lage gewichtstoename tijdens de zwangerschap en een te ontoereikende gewichtstoename tijdens de zwangerschap - in vergelijking met de aanbevelingen - het risico op het ontwikkelen van AD bij het kind verlagen.
Gewichtscontrole voor en tijdens de zwangerschap worden dus aangemoedigd als primaire preventieve maatregel om het ontwikkelen van AD bij kinderen te voorkomen.Bron: Prepregnancy BMI, Gestational Weight Gain and Risk of Childhood Atopic Dermatitis: A Systematic Review and Meta-Analysis.
Wenshu Chen1†, Lei Wang2†, Hao Yao2, Huan Dai2, Rongying Zheng2, Weixi Zhang2
The Journal of Allergy and Clinical Immunology: In Practice Volume 8 No. 9 October 2020

Hospitaalopnames door voedselgeïnduceerde anafylaxie in UK verdriedubbeld in 20 jaar tijd

Epipen
Het aantal ziekenhuisopnames door een ernstige allergische reactie (anafylaxie) veroorzaakt door voeding is verdriedubbeld over 20 jaar tijd. Ondanks dit slechte nieuws, is het sterftecijfer door voedselgerelateerde anafylaxie gehalveerd in dezelfde periode.
De grootste stijging is merkbaar bij kinderen jonger dan 15 jaar. Over 20 jaar stierven 152 personen. Het sterftecijfer daalde van 0.7 naar 0.19% wat betreft bevestigde fatale voedselanafylaxie en naar 0.3% wat betreft vermoedelijke fatale voedselanafylaxie.
Over dezelfde 20 jaar steeg het aantal voorgeschreven adrenalinepennen met 336%.
Koemelk wordt het vaakst gezien als verantwoordelijk allergeen bij een fatale reactie, gevolgd door pinda en boomnoten.
Nota van de allergiediëtisten: Anafylaxie komt niet vaak voor. In Engeland was er een stijging van 1,23 naar 4,04 per 100 000 per jaar. Ook bij ons blijft anafylaxie gelukkig minder voorkomend. Anderzijds wordt er weinig over gesproken en voelen patiënten met een verleden van anafylaxie zich vaak onbegrepen. Daarom vinden wij het belangrijk anafylaxie bespreekbaar te maken. Ben je zelf allergiepatiënt met risico op anafylaxie of ken je iemand? Wist je dat Allergienet een patiëntenorganisatie is voor iedereen met een voedselallergie?

Pasta met ham en kaas en bloemkoolsaus

Afbeelding1
Ingrediënten: 300 g gluten- en tarwevrije spirelli – ½ bloemkool – 1 ui –1 teentje knoflook – 200 g hamblokjes – ½ koffielepel paprikapoeder – 1 (glutenvrij) bouillonblokje – 500 ml water – 100 ml lactosevrije melk – 150 g gemalen kaas – 2 eetlepels olijfolie – snuifje zout en peper

Bereiding:
 • Pel de ui en de look en snipper fijn.
 • Maak de bloemkool schoon en snijd in roosjes.
 • Verhit de olie in een kookpot en fruit de ui en de knoflook.
 • Voeg de bloemkool toe en het paprikapoeder. Laat even meestoven.
 • Voeg het water en het bouillonblokje toe. Kook de bloemkool gaar.
 • Kook ondertussen de pasta volgens de instructies op de verpakking, voeg een scheutje olie toe aan het water.
 • Wanneer de bloemkool gaar is, mix de bloemkool met het kookvocht tot een glad mengsel.
 • Voeg de melk toe.
 • Roer goed en laat nog even doorkoken.
 • Haal de kookpot van het vuur en voeg 100 g van de gemalen kaas toe en roer goed door.
 • Voeg de hamblokjes toe.
 • Voeg naar smaak zout en peper toe.
 • Meng de pasta met de saus en doe in een ovenschaal.
 • Strooi de rest van de gemalen kaas over de pasta.
 • Plaats gedurende een 10-tal minuten onder de grill van je oven tot het een bruin korstje krijgt.
Tip Gebruik lactosearme kaas met < 1 g koolhydraten/100 g

Vrij van:
Schermafbeelding 2020-12-10 om 08.29.31
Bevat:
melk en selder
Allergeneninfo:
algemene-icoontjes

Meer lezen?

facebook 
Uitschrijven | Abonnement beheren
AllergieDietisten.com is een samenwerking tussen 5 zelfstandige diëtisten. We verwerken je gegevens met zorg en delen deze nooit met derden. Je kan onze privacyverklaring hier nalezen.