AllergieDiëtisten.com - Nieuwsbrief
700x185 + logo Aanpassing maart 2020 def kopie

Inhoud nieuwsbrief september:

 • Is de bacterie S. aureus een risciofactor voor de ontwikkeling van voedselallergie bij jonge kinderen met eczeem?
 • Wist je dat ... een voedselallergie doorheen de jaren milder of net ernstiger kan worden?
 • Laat babies eten! Een gevarieerde voeding is belangrijk tijdens de eerste levensjaren.
 • Recept: Pladijs met tomaatjes en gevulde aardappel
 • Meer lezen?

Is de bacterie S. aureus een risciofactor voor de ontwikkeling van voedselallergie bij jonge kinderen met eczeem?

Foto 30-08-20 om 20.41
De bacterie Staphylococcus aureus (S. aureus) vindt men bij gezonde personen in de neus en op de huid. Ze komt echter vaker voor bij patiënten met eczeem. S. aureus is betrokken bij de ontwikkeling en de ernst van allergische rhinitis (neusloop), astma en voedselallergie. Aangezien S. aureus een marker is van ernstiger eczeem, wat een bekende risicofactor is voor voedsel sensibilisatie/allergie, kan het zijn dat het verband tussen S. aureus en voedselallergie bij patiënten met eczeem samengaat met de ernst van het eczeem.

Bij jonge kinderen met eczeem werd het verband onderzocht tussen een infectie met S. aureus en het aanmaken van IgE-antilichamen (geeft de gevoeligheid weer aan een bepaalde stof) voor veel voorkomende allergieën. De onderzoekers gingen het verband na tussen S. aureus en een allergie voor kippenei of pinda. Hiervoor werd gebruik gemaakt van data verzameld tijdens de LEAP-study (Learning Early About Peanut allergy). Bij kinderen met hoog risico voor het ontwikkelen van een pinda-allergie toonde de LEAP-study aan dat er minder kinderen een pinda-allergie ontwikkelden door het nuttigen van een snack die pinda bevatte.

De onderzoekers ontdekten dat de aanwezigheid van S. aureus op de huid op elk meetmoment verbonden was met verhoogde waarden van IgE-antistoffen voor kippenei en pinda. Bijkomend stelden de onderzoekers vast dat bij deelnemers met S. aureus de kans om de ei-allergie te behouden op de leeftijd van 5 of 6 jaar groter was, wat de leeftijd is waarop de meeste kinderen met een ei-allergie hun ei-allergie ontgroeien. Tot slot toonden de onderzoekers aan dat de kinderen met een infectie van S. aureus een verhoogd risico hadden op de ontwikkeling van een pinda-allergie op de leeftijd van 5 of 6 jaar, ondanks het feit dat ze pinda geconsumeerd hadden als onderdeel van de LEAP-studie waar ze aan deelnamen. De gemiddelde kans op het behouden van de ei-allergie en het ontwikkelen van een pinda-allergie was onafhankelijk van de ernst van het eczeem.

Deze bevindingen tonen aan dat S. aureus gezien kan worden als een risicofactor voor het ontwikkelen van voedsel sensibilisatie/allergie bij jonge kinderen met eczeem. Bovendien kan S. aureus de uitgroei (het tolerant/verdraagzaam worden) voor voeding (bijvoorbeeld ei) tegenwerken. Daarom kan het belangrijk zijn om infecties met S. aureus bij kinderen met eczeem op een correcte manier te behandelen met het oog op uitgroei van allergie bij jonge kinderen met eczeem.

Bron: The Journal of Allergy and Clinical Immunology (JACI) May 31, 2019 Is the bacteria S. Aureus a risk factor for the development of food allergy in young children with eczema?

Wist je dat ... een voedselallergie doorheen de jaren milder of net ernstiger kan worden?

kids-600x465
Daarom is een regelmatige opvolging bij de arts belangrijk. Aan de hand van zijn bevindingen kan, indien nodig, de allergiediëtist het dieetadvies op maat aanpassen zodat je niet onnodig belangrijke voedingmiddelen blijft vermijden. Indien jouw kindje een voedselallergie heeft waar het kan uitgroeien o.a. koemelkallergie of ei-allergie is het aangeraden om dit jaarlijks te laten controleren bij de arts. Ook een voedselintolerantie kan doorheen de jaren milder of net ernstiger worden. Dit kan samen met de allergiediëtist bekeken worden. Er kan dan een nieuwe tolerantiegrens bepaald worden. Dus regelmatig op controle is geen overbodige luxe!

Laat babies eten!

Een gevarieerde voeding is belangrijk tijdens de eerste levensjaren.

picnic-2659207_1920
Er wordt veel onderzoek verricht naar het belang van voedseldiversiteit tijdens het eerste levensjaar. Met voedseldiversiteit bedoelt men het aantal verschillende voedingsmiddelen, voedselgroepen of allergenen die er al gegeten zijn. Men vermoedt dat hoe meer voedseldiversiteit er is, dit het risico op ontwikkelen van voedselallergie verlaagt. Toch zijn er slechts 14 wetenschappelijke rapporten die gekeken hebben naar dit topic en waarvan slechts 1 ook keek naar voedseldiversiteit tijdens het 1ste levensjaar en ontwikkelen van voedselallergie op latere leeftijd.

Carina Venter en collega’s beoordeelden het effect van voedseldiversiteit tijdens het eerste levensjaar en de ontwikkeling van voedselallergie na 1,2,3 en 10 jaar bij een groep kinderen geboren tussen 2000 en 2002 op Isle of Wight, UK. De kinderen kregen op 1,2,3 en 10 jaar een orale voedselprovocatie (= toedienen van verdachte voedingsmiddel, in opklimmende hoeveelheid en dit onder toezicht van arts en verpleegkundige) of een uitgebreide klinische bevraging samen met diagnostische testen.

Conclusie:
 • Op de leeftijd van 3 maanden is er geen verband tussen voedseldiversiteit en ontwikkelen van voedselallergie.
 • Op de leeftijd van 6 maanden is er een verband tussen voedseldiversiteit, allergenen en groenten en fruit op de ontwikkeling van voedselallergie de eerste 10 jaar.
 • Op de leeftijd van 9 maanden is er een duidelijk verband tussen voedseldiversiteit, allergenen en groenten en fruit en de ontwikkeling van voedselallergie tijdens de eerste levensjaren.
Voor elk bijkomend voedingsmiddel dat ingevoerd wordt vanaf 6 maanden vermindert het risico op het ontwikkelen van voedselallergie de eerste 10 jaar met 10,8%. Voor elk bijkomend allergeen dat gegeten wordt voor de leeftijd van 1 jaar, vermindert het risico op voedselallergie de eerste 10 jaar met 33,2%.
Deze observationele studie doet vermoeden dat het tijdig invoeren van verschillende voedingsmiddelen en voedselallergenen het risico op het ontwikkelen van voedselallergie doet dalen. De onderzoekers benadrukken dat er op 3 maanden geen enkel verband te vinden is, exclusieve borstvoeding blijft hier de beste keuze.

Bron: Different Measures of Diet Diversity During Infancy and the Association with Childhood Food Allergy in a UK Birth Cohort Study, Carina Venter et al, juni 2020

Pladijs met tomaatjes en gevulde aardappel

recept pladijs
Nodig (4 pers.):
4 pladijsfilets - 1 pak kleine trostomaatjes - 4 grote aardappelen - 2 eetlepels olijfolie - 2 eetlepels boter - 60 g verse geitenkaas - 4 lente-uitjes (pijpajuin) - peper en zout

  Bereiding:
  • Spoel de aardappelen goed en kook ze gaar (in de schil).
  • Spoel de tomaatjes en schik ze in een ovenschotel.
  • Giet er 1 eetlepel olijfolie over en kruid met peper en zout.
  • Maak de lente-uitjes schoon en snipper fijn.
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Plaats de tomaatjes in de oven.
  • Giet de aardappelen af.
  • Snijd de bovenkant van de aardappel en lepel het binnenste eruit, vang op in een ruime kom.
  • Plet de aardappelen in de kom met een vork, er mogen nog wat stukjes inzitten.
  • Roer hieronder de geitenkaas en de gesnipperde lente ui.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Vul de aardappelen met het mengsel en zet ze bij in de oven.
  • Verwarm de boter samen met 1 eetlepel olijfolie in een pan.
  • Bak de pladijs aan beide kanten.
  • Neem de aardappelen uit de oven als de bovenkant een mooi korstje heeft.
  • Schik op ieder bord een pladijsfilet, trostomaatjes en een gevulde aardappel.
  Vrij van:
  Foto 30-08-20 om 20.25
  Bevat:
  Foto 30-08-20 om 20.25
  Allergeneninfo:
  algemene-icoontjes

  Meer lezen?

  facebook 
  Uitschrijven | Abonnement beheren
  AllergieDietisten.com is een samenwerking tussen 5 zelfstandige diëtisten. We verwerken je gegevens met zorg en delen deze nooit met derden. Je kan onze privacyverklaring hier nalezen.