AllergieDiëtisten.com - Nieuwsbrief
700x185 + logo Aanpassing maart 2020 def kopie

Inhoud nieuwsbrief augustus

 • Hoe we ons darmmicrobioom onrecht aandoen
 • Weetje: adrenalinepen en temperatuur
 • Voordelen van orale immunotherapie van verhitte melk bij Franse kinderen met koemelkeiwitallergie
 • Recept: Vegan frambozentaart
 • Meer lezen?
reise-durch-den-magen

Hoe we ons darmmicrobioom onrecht aandoen …

Onze levensstijl kan heel veel positiefs betekenen voor ons darmmicrobioom, maar er zijn ook leefstijlfactoren die helaas een negatieve invloed hebben.
Het is belangrijk om stil te staan bij een aantal factoren die een invloed hebben op het darmmicrobioom, namelijk: het gebruik van medicatie, het slaappatroon en diëten.

Medicatie
Antibiotica zouden niet alleen de overgroei aan ‘slechte’ bacteriën doen afnemen, ze kunnen ook schade aanrichten aan onze ‘goede’ bacteriën. Voor sommigen is het zelfs zo, dat het onevenwicht in slechte en goede bacteriën nooit meer herstelt. Vaak wordt er in deze context over antibiotica nagedacht, er is ook andere medicatie die de groei van de darmbacteriën kan beïnvloeden op een negatieve manier.
Niettegenstaande dat medicatie vaak zinvol kan zijn, is het belangrijk om de volgende keer de overweging goed te maken of je de antibiotica zou nemen. Wanneer je arts twijfelt of de antibiotica noodzakelijk zijn voor de behandeling, dan lijkt het dus zinvol om ze niet meteen te nemen. Natuurlijk overleg je dit met je arts.
Het is niet allemaal kommer en kwel: er zijn ook een heel aantal medicijnen die het darmmicrobioom positief beïnvloeden. Een voorbeeld hiervan is metformine (Glucophage ®, Metformax®), een geneesmiddel dat in de behandeling van diabetes type 2 gebruikt wordt.

Slaap
Slaapstoornissen, alsook nachtwerk en jetlag zouden een andere factor zijn die het darmmicrobioom verstoren. Net als wijzelf, hebben de darmbacteriën een slaap- en waakritme. De negatieve invloed op de darmbacteriën door een verstoord slaapritme kan ook, deels, het verhoogde risico op gewichtstoename en diabetes verklaren. Volgens studies zou het omgekeerde ook mogelijk zijn: dat een verstoord darmmicrobioom ook slaapstoornissen in de hand kan werken.
Het is dus van belang om enerzijds te zorgen voor een aantal wijzigingen in het eetpatroon om de slaap positief te beïnvloeden, en anderzijds te investeren in een goed slaapritme en -ritueel.
Het is dus zeker ook de moeite waard, om samen met de arts of diëtist, het slaappatroon te bespreken indien je darmklachten ervaart.

Diëten
Heeft het strenge vermageringsdieet, dat je bijvoorbeeld afgelopen zomer volgde, je darmmicrobioom beïnvloed? Dat is goed mogelijk …
Het microbioom kan na een paar dagen van extreem diëten al veranderd zijn, maar de algemene veranderingen die optreden bij de bacteriën na een korte termijn dieet zijn niet zo extreem als men zou denken. Wat er gebeurt, is dat de functie van de bacteriën zal veranderen, bij wijze van spreken zullen de taken die ze uitvoeren en de stoffen die ze produceren veranderen.
Onderzoek op dieren suggereert dat de snelle gewichtstoename die men ziet bij jojoën kan toegeschreven worden aan de darmbacteriën. De studie toonde niet alleen dat muizen met een gewichtstoename en -verlies in het verleden meer vatbaar waren voor snelle gewichtstoename, er werd ook aangetoond dat de neiging tot gewichtstoename kon overgedragen worden op andere muizen door stoelgangtransplantatie. Hieruit kan men concluderen dat de gewichtstoename niet veroorzaakt wordt door het metabolisme van de muizen, maar door hun darmmicrobioom. Er werd in deze studie ook aangetoond dat de neiging tot gewichtstoename snel kon omgekeerd worden door de voeding op een correcte manier aan te passen.
Vooraleer je nog eens een (onnodig) streng dieet volgt, onderschat de invloed ervan dan niet op je darmmicrobioom…

(Bron: Eat yourself healthy, Dr. Megan Rossi)

Weetje: Epipen en temperatuur

Er wordt aanbevolen je adrenalinepen te bewaren op temperaturen tussen 15 en 30°C. Onderzoekers gingen na wat extreme koude of extreme hitte doet met de werking van de adrenalinepen. Men vond 9 onderzoeken waaruit bleek dat vooral de hitte een effect heeft op de werking van de adrenalinepen. De werking vermindert en dat vooral bij aanhoudende hoge temperaturen. Op extreem lage temperaturen vond men geen effect.
Opletten geblazen dus met de bewaring van je adrenalinepen voor de aankomende hitte!

2014-02-13-10.57.24

Voordelen van orale immunotherapie van verhitte melk bij Franse kinderen met koemelkeiwitallergie

koemelkeiwit allergie
Deze studie keek naar de resultaten van voedselprovocatie bij 64 kinderen met koemelkeiwitallergie, over een periode van vijf jaar in een kinderziekenhuis in Toulouse. Er werd aan de meeste kinderen verhitte melk gegeven in een lage dosering. 67% van de kinderen reageerde niet op deze voedselprovocatie.
Er werden bij de kinderen zonder reactie na de eerste provocatietest, hogere dosissen verhitte melk toegediend. Uiteindelijk konden 27 kinderen (42%) nadien melk gebruiken.
Er werd ook vastgesteld dat kinderen met lagere waarden van antistoffen tegen koemelkeiwitten vaker gedesensibiliseerd (= het ongevoelig worden voor het allergeen) werden dan kinderen met hogere waarden.

De conclusie is dat veel kinderen met een koemelkeiwitallergie wel een kleine hoeveelheid verhitte koemelk kunnen verdragen zonder reactie. Natuurlijk is voorzichtigheid belangrijk, want een ernstige reactie is steeds mogelijk.

Bron: Benefits of baked milk oral immunotherapy in French children with cow's milk allergy, Vianney Gruzelle et al.

Vegan frambozentaart

frambozentaart Marieken 1
Nodig:
 • Bodem: 170 gram dadels (zonder pit) – 150 gram amandelen – 1 theelepel olijfolie
 • Frambozenlaag: 250 ml kokosyoghurt met frambozen – 100 gram frambozen – 2 eetlepels ahornsiroop – 2 gram agar-agar – 100 ml water
 • Topping: frambozen
Bereiding:
 • Week de dadels 15 minuten in warm water zodat ze goed zacht zijn.
 • Doe de amandelen in de keukenmachine en mix fijn.
 • Voeg de dadels en olijfolie toe en mix zodat er een fijngemalen brokkelige massa ontstaat.
 • Verdeel deze massa over de bodem van de springvorm en strijk glad met een spatel. Zet de springvorm in de koelkast.
 • Mix de kokosyoghurt, frambozen en ahornsiroop tot een gladde roze massa.
 • Doe de agar-agar in een steelpannetje en voeg het water toe.
 • Breng aan de kook op een laag vuurtje en blijf continue roeren (4 minuten). De massa wordt steeds dikker en op een gegeven moment ontstaan er bubbeltjes. Zet het vuur uit en laat nog 2 minuten afkoelen.
 • Voeg de roze massa langzaam toe aan het pannetje en roer alles goed door elkaar.
 • Haal de springvorm uit de koelkast en giet de roze massa over de amandel-dadel bodem.
 • Zet minimaal 3 uur in de koelkast om op te stijven.
 • Werk af met verse frambozen.
Vrij van:
Foto 4-08-20 om 22.00
Bevat:
Foto 1-05-20 om 20.45
Allergeneninfo:
algemene-icoontjes

Meer lezen?

facebook 
Uitschrijven | Abonnement beheren
AllergieDietisten.com is een samenwerking tussen 5 zelfstandige diëtisten. We verwerken je gegevens met zorg en delen deze nooit met derden. Je kan onze privacyverklaring hier nalezen.