AllergieDiëtisten.com - Nieuwsbrief
700x185 + logo Aanpassing maart 2020 def kopie

Inhoud nieuwsbrief mei

 • Het belang van schimmels in onze darmen
 • Weetje: Het microbioom
 • Prebiotica en het microbioom: verleden, heden, toekomst
 • Recept: Provencaalse, geroosterde kippenboutjes
 • Meer lezen?

Het belang van schimmels in onze darmen

Bron: Prikkels – PDS maart 2020

We hebben het regelmatig over het darmmicrobioom, maar wist je dat er ook een darmmycobioom bestaat? Wat is dit mycobioom en wat doet het voor ons?
intestine-2970172_1280
Met het onderzoek naar ons darmmicrobioom, ligt de nadruk op de bacteriën die in onze darmen groeien. Er bestaat echter nog een ander ‘bioom’ in onze darmen, dat van de schimmels en gisten. Deze micro­-organismen worden het darmmycobioom genoemd en ze spelen óók een rol in onze gezondheid. Een gezond darmmicrobioom bevat veel meer bacteriën dan schimmels en gisten. In onze darmen hebben we tot wel 2000 verschillende soorten bacteriën, terwijl er tot op heden ongeveer 190 soorten schimmels gevonden zijn. Daarom was er vooral onderzoek naar de bacteriën. Tegenwoordig realiseren wetenschappers zich echter dat ook deze schimmels van belang zijn voor onze gezondheid. Ze spelen een rol in het behouden van een goede samenstelling van bacteriën en beïnvloeden onze stofwisseling en hebben invloed op ons immuunsysteem. Meestal blijken de schimmels saccharomyces en candida in de darmen te groeien. Onze voeding bepaalt welke schimmels er overleven. We zien meer candida en saccharomyces in de darmen van mensen die veel koolhydraten eten. De aanwezigheid van candida neemt af bij een voeding van meer eiwitten en vetten. Darmbacteriën en schimmels helpen elkaar om te overleven. Candida kan bijvoorbeeld complexe koolhydraten afbreken, die weer gebruikt worden door verschillende darmbacteriën om te groeien. Er heerst dus een evenwicht tussen bacteriën en schimmels en gezamenlijk zorgen ze voor een stabiele darmmicrobiota.
Een overgroei van schimmels heeft invloed op onze gezondheid en allerlei lichaamsfuncties. Een overgroei aan candida kan bijvoorbeeld ook leiden tot een overgroei van de schimmel aspergillus in de longen, waardoor er allergische longklachten ontstaan. Bij de ziekte van Chrohn zag men een overgroei aan verschillende schimmels in de darmen.
Ze hebben ook positieve effecten op de gezondheid. Saccharomyces boulardii blijkt effectief te zijn in het bestrijden van diarree. Veel is echter nog onduidelijk. Waar de schimmels vandaan komen weet men nog niet, men denkt via de voeding. Ze hebben invloed op ziekte en gezondheid maar het is niet bekend of schimmels ziektes kunnen veroorzaken. Er is nu meer onderzoek dus hun invloed op onze darm en gezondheid zal duidelijker worden.

Weetje: Het microbioom

WIST JE DAT mensen die gezond en gevarieerd eten een zeer divers microbioom hebben. Onder microbioom verstaan we de micro-organismen in onze darmen. Door een zeer divers microbioom hebben zij een betere respons op ziekteontwikkeling, minder kans en betere reactie op ontstekingen, minder kans op intoleranties, een betere metabole gezondheid, een lager risico op hart- en vaatziekten en een lager risico op diabetes type 2. Wist je dat jouw microbioom reeds na 1 week verandert na aanpassing van jouw eetpatroon? Waar wacht je nog op? Zorg voor een gezonde en gevarieerde voeding voor een betere gezondheid en beter werkende darmen.
Microbioom-verkleind

Prebiotica en het microbioom: Verleden, heden, toekomst

Bron: Prebiotics in the Infant Microbiome: The Past, Present, and Future - Mohamad Miqdady, Jihad Al Mistarihi, Amer Azaz, and David Rawat
prebiotica-shutterstock_294421625-e1491989383617
De laatste definitie van prebiotica luidt als volgt: “een substraat dat selectief wordt gebruikt door gastheer-micro-organismen die een gezondheidsvoordeel opleveren.” Of met andere woorden: prebiotica is de voeding voor onze goede darmbacteriën, het zijn onverteerbare voedingsvezels of koolhydraten zoals fructo-oligosachariden (FOS), inuline, pectines, resistent zetmeel en glucanen. Ze zitten voornamelijk in groenten, fruit en graanproducten of in een supplement. Met maar één letter verschil zijn er de probiotica, dit zijn de bacteriën zelf.
Het behoud van een gezond darmmicrobioom is essentieel om de gezondheid van de darm en andere organen te bevorderen. Met meer dan 1000 verschillende microbiële soorten in de darm is het vermoedelijk beter om de darmbacteriën te wijzigen door het gebruik van bepaalde prebiotica, in plaats van ze aan te vullen met een bepaalde probiotische stam.

Vanwege het extreem lage risico op ernstige bijwerkingen, het gemakkelijk toedienen ervan en het sterke potentieel om de samenstelling en functie van de darmmicrobioom te beïnvloeden, breiden de gunstige klinische toepassingen van prebiotica zich uit. Binnenkort allemaal aan de prebiotica?

Provencaalse, geroosterde kippenboutjes

(4 pers.)

kippenboutjes
Ingrediënten:
8 kippenboutjes – 100 g pancetta – 450 g kleine tomaatjes – 2 gele paprika’s – 100 g rucola – 150 g ontpitte groene olijven met basilicum – 2 voorgebakken ciabatta’s (glutenvrij) – 4 eetlepels olijfolie – 1 eetlepel balsamicoazijn – 1 eetlepel Italiaanse kruidenmix – peper

Bereiding:
 • Verwarm de oven voor op 180°C.
 • Meng 3 eetlepels olijfolie met de Italiaanse kruidenmix.
 • Leg de kippenboutjes in een ovenschaal en besprenkel met 1 eetlepel van de gekruide olijfolie. Zet 45 minuten in de oven.
 • Snijd de pancetta in reepjes.
 • Spoel de tomaatjes en snijd de paprika’s in brede repen.
 • Snijd de ciabatta’s in de lengte in 3 en daarna in blokjes en bak even op de pan.
 • Haal de kip uit de oven en verdeel de paprika’s, de pancetta, de tomaatjes en de ciabatta over de schaal.
 • Besprenkel met de rest van de gekruide olijfolie en zet nog 15 minuten in de oven.
 • Breng ondertussen de rucola op smaak met 1 eetlepel olijfolie, de balsamicoazijn en de peper.
 • Haal uit de oven en meng er de olijven onder.
Variatie:
 • Je kan ook olijfolie gebruiken met infusie van look voor extra smaak.
Vrij van:
Foto 1-06-20 om 15.46
Allergeneninfo:
algemene-icoontjes

Meer lezen?

facebook 
Uitschrijven | Abonnement beheren
AllergieDietisten.com is een samenwerking tussen 5 zelfstandige diëtisten. We verwerken je gegevens met zorg en delen deze nooit met derden. Je kan onze privacyverklaring hier nalezen.