AllergieDiëtisten.com - Nieuwsbrief
700x185 - 4 + logo aanpassing 2018-2

Inhoud nieuwsbrief februari:

 • Zijn inentingen veilig bij allergie voor ei of melk?
 • LTP syndroom, veel voorkomend in mediterrane landen
 • Weetje: anafylaxie bij kinderen
 • Oostvlaamse vlaai
 • Meer lezen?

Zijn inentingen veilig bij allergie voor ei of melk?

Bron: Allergie & Voeding, 4/2018
“Vaccination and allergy: EAACI position paper, practical aspects”, Journal of Pediatric Allergy and Immunology, 10 oktober 2017
vaccinatie
Inentingen zijn belangrijk bij het voorkomen van gevaarlijke infectieziekten en worden daarom voor iedereen aangeraden. In bijna alle gevallen is dit veilig, ook als je allergisch bent voor melk of ei. Alleen bij mensen die eerder een ernstige allergische reactie hebben gehad na een inenting, wordt geadviseerd met een arts te kijken naar speciale maatregelen.

Sporen van ei
Sporen van ovalbumine, een eiwit in ei, kunnen zitten in vaccins tegen bof-mazelen-rodehond (BMR), gele koorts, griep, tekenencefalitis (TBE) en sommige vaccins tegen hondsdolheid (rabiës). Uit studies komt naar voren dat het griepvaccin veilig is. Als er al een reactie optreedt, is dit bijna altijd een lokale reactie zoals jeuk of huiduitslag, geen anafylaxie. Ook het BMR-vaccin is veilig. Alleen het vaccin voor gele koorts levert soms moeilijkheden op: het risico op anafylactische reacties is daarbij 0,42 tot 1,8 op 100 000 dosissen. Dus nog steeds erg weinig.

Sporen van melk
Een heel lage dosis sporen van koemelk kan zitten in sommige merken vaccins tegen difterie-kinkhoes-tetanus-polio (DKTP) en in oraal poliovaccin (via de mond). Uit onderzoek blijkt dat patiënten met zeer ernstige allergische reacties op koemelk deze vaccins gewoon kunnen verdragen.

Andere ingrediënten
Als er een reactie op een vaccin plaatsvindt, is dit meestal niet op het vaccin zelf maar op toevoegingen zoals stabilisatoren, hulpmiddelen conserveringsmiddelen en sporen van producten die bij het productieproces zijn gebruikt o.a. gist, gelatine, latex van het dopje van de spuit …
LTP

LTP syndroom, veel voorkomend in mediterrane landen

Bron: The clinical relevance of lipid transfer protein – R. Asero, M. Piantanida, E. Pinter, V. Pravettoni

Er zijn al heel wat studies verschenen omtrent LTP syndroom. In de Mediterrane landen is dit de meest voorkomende primaire voedselallergie, met een hoog aantal anafylaxies (= meest ernstige vorm van reactie). LTP is een eiwit dat aanwezig is in diverse plantaardige voedingsmiddelen, onafhankelijk tot welke botanische familie (plantenfamilie) ze behoren. LTP is hitteresistent (kan tegen hoge temperaturen) en overleeft het maagzuur waardoor het ongewijzigd in ons maagdarmstelsel toekomt. Dit kan dan resulteren in hevige systemische reacties (= een reactie waarbij het ganse lichaam betrokken is).

Het blijft voorlopig onduidelijk waarom het LTP syndroom voornamelijk enkel in Mediterrane landen opduikt. De hypothese dat dit voortspruit uit een sensibilisatie (via de luchtwegen) door de aanwezigheid van bepaalde pollen (plataan, bijvoet, olijfboom, cipres) blijft voorlopig onbewezen.
Anderzijds blijkt een allergie voor berkenpollen beschermend te werken.

Er is een enorme variabiliteit in de symptomen bij LTP syndroom. Sommige patiënten hebben zo goed als geen reacties, anderen reageren anafylactisch. Co-factoren spelen een immense rol. Co-factoren kunnen zowel positief als negatief zijn. Het kan zijn dat er enkel een allergische reactie optreedt indien er negatieve co-factoren aanwezig zijn. Zijn deze factoren niet aanwezig, kan de patiënt alles eten en zijn er geen restricties nodig. Negatieve co-factoren bij LTP zijn:
 • Inname van het LTP-bevattende voedingsmiddel op een nuchtere maag
 • Beweging
 • NSAID’s (ontstekingsremmende medicatie)
Een mogelijks positieve co-factor is de aanwezigheid van een berkenpollenallergie. Dit zou beschermend kunnen werken tegen allergische reacties door LTP.

In Spanje is contacturticaria door inname van perzik de meest voorkomende klacht wat LTP- overgevoeligheid betreft. Bij meer dan 60% van de patiënten blijft dit de enige klacht.
OAS (oraal allergiesyndroom: tintelende lippen, zwelling van de lippen, tong, mond) na inname van bijvoorbeeld perzik is vaak voorkomend bij LTP syndroom. Zonder aanwezigheid van co-factoren blijft dit regelmatig jaren of zelfs levenslang de enige klacht. Als een co-factor plots zorgt voor een heftigere reactie, is er een soort van ‘upgrade’ naar ernstige klachten (van overgeven, diarree, zwellingen, urticaria, tot anafylaxie).

LTP is voornamelijk terug te vinden in fruit, vooral de rozenfamilie (perzik, appel, peer, pruim, kers, abrikoos), maar ook meloen en watermeloen. In sommige voedingsmiddelen zijn vooral hoge hoeveelheden LTP terug te vinden in de zaadjes die samen met de vrucht worden opgegeten bijvoorbeeld kiwi en tomaat.

Bij patiënten met LTP syndroom is er een groot verschil wat betreft reactie op 1 voedingsmiddel of op meerdere voedingsmiddelen. Indien er reactie is op meer dan 5 LTP’s (zowel voedingsmiddelen als pollen) is er een duidelijk hoger risico om ernstige allergische reacties te doen na inname.
Het is duidelijk dat er nog heel wat aspecten onduidelijk zijn. Bij een vermoeden van LTP-syndroom is het belangrijk om doorverwezen te worden naar gespecialiseerde allergologen.
baby-baby-eating-chair-973970

Weetje: anafylaxie bij

jonge kinderen

Een anafylaxie is een zeer ernstige allergische reactie die plotseling optreedt na inname van het allergeen waar je allergisch voor bent. Meerdere organen in het lichaam of de luchtwegen zijn erbij betrokken.
Een anafylaxie bij jonge kinderen is bijna altijd voedingsgerelateerd. Gelukkig komt dit niet al te vaak voor. Meestal vertonen jonge kinderen minder ernstige klachten in geval van voedselallergie. De meest ernstige reacties bij kinderen gebeuren op pinda en koemelk. Co-factoren zoals medicatie, beweging, stress en infecties verhogen de kans op een zeer ernstige allergische reactie.

Oostvlaamse vlaai

Heerlijk na een winterwandeling!

Lekker als tussendoortje en als broodbeleg.


Ingrediënten:
1 l lactosevrije melk – 200 g suiker – 5 glutenvrije beschuiten – 200 g glutenvrije peperkoek – 5 eetlepels glutenvrije bloem –
1 koffielepel kaneel – 1 snuifje zout – 3 eieren, los geklopt – 2 eetlepels kandijsiroop
Oostvlaamse vlaai
Bereiding:
 • Breng de melk aan de kook samen met de suiker en de in stukken gebroken beschuiten.
 • Breek de peperkoek in stukken en laat weken in 1 kopje heet water, plet nadien met een vork.
 • Bind de kokende melk met de bloem die je eerst omroert in een paar eetlepels koud water.
 • Zet de kom van het vuur en voeg de overige bestanddelen toe: geweekte peperkoek, kaneel, zout, kandijsiroop en de los geklopte eieren.
 • Vul kommen met dit mengsel en laat gedurende 50 minuten bakken in een oven van 200 °C.
 • Laat afkoelen en bewaar nadien in de koelkast.
De kleur van het mengsel hangt af van de hoeveelheid kandijsiroop. Wil je donkerdere vla, voeg dan meer siroop toe.
De stevigheid van de vla hangt af van de hoeveelheid bloem. De hoeveelheid bloem pas je dus naar eigen voorkeur aan.

Vrij van:
alles behalve ei en selder
Bevat:
ei en melk

Allergeneninfo

algemene-icoontjes
facebook

Meer lezen?

- Verwarmen met een maaltijdsoep
- De ene allergie is de andere niet, ... kruisreactiviteit
- Zin in een warm worstenbroodje?
- Nieuw jaar, nieuwe start