AllergieDiëtisten.com - Nieuwsbrief
700x185 + logo Aanpassing maart 2020 def kopie

Inhoud nieuwsbrief november:

 • Anafylaxie voor de meest voorkomende voedselallergieën
 • Ken jij de aandoening ACNES al?
 • Voedselallergie van kindertijd tot volwassenheid
 • Gluten- en eivrije brownies
 • Meer lezen?

Anafylaxie voor de meest voorkomende voedselallergieën

Bron: Rates of anaphylaxis for the most common food allergies
Bruce T. Miles, et al.

anafylaxie
Anafylaxie door voedsel (AV) is een ernstige allergische reactie waarbij minstens 2 orgaansystemen betrokken zijn of een ernstige reactie met een abnormaal lage bloeddruk. Onderzoeken hebben al uitgewezen dat de meeste gevallen van anafylaxie op de spoedafdeling in Westerse landen door voeding worden uitgelokt. Er wordt ook gerapporteerd dat het percentage van anafylaxie van alle aanmeldingen op de spoeddienst meer dan verdubbeld is over een periode van 4 jaar.

Ondertussen is het voorkomen van voedselallergie bij kinderen met 50% gestegen in de laatste 20 jaar waarbij pinda-allergie en notenallergie meer dan verdrievoudigd zijn.
Toch zijn data over de aantallen van anafylaxiegevallen voor individuele voedingsgroepen schaars. In een kinderziekenhuis in Montreal (Canada) werd onderzoek gedaan naar het aantal anafylaxiegevallen van de 9 meest voorkomende voedselallergieën: pinda, noten, koemelk, kippenei, soja, vis, weekdieren, sesam en tarwe.

Van mei 2011 tot april 2017 werden kinderen (18 jaar en jonger) die naar de spoedafdeling kwamen met anafylaxie gerekruteerd voor de “Cross-Canada Anaphylaxis Registry”. Met een gestandaardiseerde methode werden symptomen en triggers (uitlokkers) van anafylaxie verzameld door getrainde onderzoekers tijdens hun verblijf op de spoedafdeling. De ernst van de anafylaxie werd bepaald aan de hand van een schaal en ingedeeld als mild, matig en ernstig.

Tussen 2011 en 2017 werden 84,1% van alle anafylaxiegevallen veroorzaakt door voeding. Er was enkel een verandering waarneembaar voor pinda (daling), noten (stijging) en onbekende triggers. Er waren geen noemenswaardige veranderingen voor anafylaxie door andere voedingsmiddelen.
De toename van reacties op noten kan verklaard worden door het toegenomen gebruik van noten doordat plantaardige voeding gepromoot wordt door voedingsdeskundigen. De reacties op noten kunnen even levensbedreigend zijn dan andere voedselallergieën. Daarom is het belangrijk dat deze patiënten met notenallergie een goede begeleiding krijgen zodat ze hun risico goed kunnen inschatten en zich bewust zijn van alle producten die noten kunnen bevatten.
Anafylaxie van pinda was gedaald gedurende de jaren van het onderzoek. Dit kan te wijten zijn aan een betere waakzaamheid bij pinda-allergie gezien en geen vermindering werd waargenomen in het aantal gevallen van kinderen gekend met pinda-allergie.
De toename van de ongekende oorzaken van anafylaxie tijdens de onderzoeksjaren is waarschijnlijk te wijten aan kruisbesmetting en de beperkte waakzaamheid voor anafylaxie in deze gevallen.
De toename van AV tijdens de laatste jaren van de studie is vooral voor noten alarmerend.

Ondanks dat er meer aandacht is voor AV zijn de aantallen van AV niet gedaald de laatste jaren. Deze bevindingen zijn in lijn met de geziene toename van anafylaxie op de spoedafdelingen.

Conclusie: Educatieprogramma’s en strikte richtlijnen zijn nodig om de alertheid te promoten en de veiligheid te verhogen voor personen allergisch voor noten en voor alle gekende triggers van anafylaxie. Gezien de algemene toename van AV en gekende anafylaxie, is het noodzakelijk om educatieve programma’s voor kinderen en ouders te implementeren in de zorg om het risico op reacties door onoplettendheid en onbewustheid te verminderen.

Ken jij de aandoening ACNES al?

ACNES: onbegrepen buikpijn die vaak over het hoofd wordt gezien

acnes-1-1024x768
Aangezien we als allergiediëtisten vaak werken met mensen met darmklachten, al dan niet met een diagnose, brengen we deze aandoening graag even onder de aandacht.

ACNES is de Engelse afkorting van Anterior Cutaneous Nerve Entrapment Syndrome. Bij ACNES heeft de patiënt buikpijn door een beknelde zenuw in de buikwand. Lange tijd was de aandoening onbekend en werd het afgegeven als ‘onbegrepen buikpijn’.

In de acute fase heeft ACNES vergelijkbare symptomen zoals andere (darm)aandoeningen. Typerend voor ACNES is echter dat de pijn zich op dezelfde plaats in de buik bevindt en kan door veel mensen zelfs met één vinger aangewezen worden. De pijn wordt vaak omschreven als branderig, snijdend en zeer aanwezig. Verdere belangrijke kenmerken zijn dat de buikklachten verergeren bij activiteiten en vrijwel nooit ‘s nachts aanwezig zijn. Soms lijkt het alsof de buikorganen betrokken zijn en kan men er misselijk van worden.
Een deel van de patiënten heeft eerdere buikoperaties gehad of een buiktrauma doorgemaakt, maar ook een groot deel van de patiënten krijgt ACNES zonder eerdere aanleiding.

Voor alle duidelijkheid: er is geen link met voeding voor deze aandoening.

Voedselallergie van kindertijd tot volwassenheid

De definitie van voedselallergie is “een ongewone reactie van het immuunsysteem die zich telkens opnieuw voordoet bij het gebruik van een bepaald voedingsmiddel”. Deze immunologische reactie onderscheidt voedselallergie van andere mogelijke reacties (voedselovergevoeligheden) op voeding zoals intoleranties of voedselvergiftiging. Onderzoek heeft al aangetoond dat voedselallergie meer voorkomt bij kinderen dan bij volwassenen.

Meerdere studies suggereren dat (kleine) kinderen met een voedselallergie voor koemelk, kippenei, tarwe of soja deze allergie vaak ontgroeien, terwijl een voedselallergie voor pinda, noten, vis of weekdieren meestal blijvend is.
Omgaan met een voedselallergie betekent het strikt vermijden van het allergeen en voorbereid zijn om een allergische reactie of anafylaxie gepast te kunnen behandelen.
Behandeling-kinderen-XLH
Het OAS (Oraal Allergie Syndroom) ten gevolge van het pollen-voedsel allergie syndroom (PFAS) komt voor bij personen met hooikoorts (allergie voor pollen). Deze personen rapporteren de typische orale klachten als jeuk en last in en rond de mond nadat ze rauw fruit of rauwe groenten hebben gegeten. De eiwitten van het rauwe fruit/groenten lijken zo sterk op de eiwitten van de pollen dat het immuunsysteem geen onderscheid maakt en ook hierop gaat reageren. Dit noemen we een kruisreactie. Deze eiwitten in fruit en groenten zijn wel hittegevoelig waardoor de klachten niet voorkomen wanneer het fruit of de groenten voldoende verwarmd of gekookt worden. Hoewel PFAS/OAS zowel bij kinderen als bij volwassenen voorkomen, komt deze allergie meer voor bij volwassenen. De reacties van het PFAS/OAS wijzigen niet doorheen het leven en de aandoening is meestal blijvend.

De verantwoordelijkheid in het omgaan met voedselallergie wijzigt sterk naarmate kinderen ouder worden. Vanaf de geboorte tot aan de adolescentie spelen hun ouders een grote rol om te zorgen voor hun veiligheid. Kleine kinderen zijn volledig afhankelijk van hun ouders of andere begeleiders (crèche, school …). Vanaf het basisonderwijs kan de verantwoordelijk gedeeld worden door het kind en de ouders. Afhankelijk van de mogelijkheden kunnen kinderen, onder supervisie van hun ouders, hierin steeds meer taken krijgen zoals: het informeren van anderen over hun allergie en allergiesymptomen, geen voedsel uitwisselen of delen, ingrediëntenlijsten lezen, restaurants informeren over hun allergie en hun noodzakelijke medicatie bij zich dragen.
De overgang van verantwoordelijkheid van de ouders naar het kind is een proces. Allergologen geven aan dat voor het herkennen van een anafylaxie en het correct gebruiken van de noodmedicatie (adrenalinepen) het overdragen van de verantwoordelijkheid best gebeurt op de leeftijd tussen 9 en 12 jaar. Van12 tot 14 jaar kunnen adolescenten de symptomen van anafylaxie zelf herkennen, hun noodmedicatie bij zich dragen en deze bij zichzelf toedienen. Belangrijk hierbij is te vermelden dat een toezichthoudende volwassen altijd verantwoordelijk blijft voor het herkennen en behandelen van een anafylaxie. De grootste verandering van verantwoordelijkheid voor zelfmanagement is tijdens adolescentie en bij jongvolwassenen tijdens de middelbare school en daarna als student.

Er zijn veel reacties mogelijk door voedselallergie en sommige zijn uniek voor de leeftijd van de patiënt. Het is merkwaardig dat sommige aspecten van voedselallergie zoals uitlokkers van ernstige reacties (pinda, noten, weekdieren) of juist milde reacties (fruit en groenten bij hooikoorts) vergelijkbaar zijn gedurende het leven en dat het ontstaan van allergieën op “nieuwe voedingsmiddelen” eveneens vergelijkbaar verlopen tijdens het leven. Het is duidelijk dat de manier van behandelen moet aangepast worden bij het opgroeiende kind om verschillende mogelijke obstakels aan te pakken.
Bron:
The Journal of Allergy and Clinical Immunology: In Practice Vol.8 no.6 june 2020 1854-1864
Food allergy from infancy through adulthood

Gluten- en eivrije brownies

IMG_2878
Ingrediënten: 130 g glutenvrije bloem – 130 g amandelmeel – 1 eetlepel chiazaad – 100 g kokosolie – 3 eetlepels water – 150 g pure chocolade – ½ theelepel natriumbicarbonaat (baking soda) – ½ theelepel zout – 200 g suiker – 150 g appelmoes

Bereiding:
 • Verwarm de oven voor op 180°C.
 • Maal het chiazaad fijn in een vijzel of blender.
 • Meng het gemalen chiazaad met 3 eetlepels water in een klein kommetje en zet opzij.
 • Meng de bloem, het amandelmeel, het zout en het natriumbicarbonaat in een grote mengkom.
 • Smelt de kokosolie samen met de chocolade voorzichtig au bain marie in een grote kom. Meng alles goed.
 • Voeg er de suiker, de appelmoes en het chiamengsel aan toe.
 • Voeg de droge en de natte ingrediënten samen en meng goed.
 • Verdeel het deeg over ingevette muffin-bakvormpjes.
 • Bak de brownies 20 minuten op 180°C.
Vrij van:
Schermafbeelding 2020-11-03 om 20.18.48
Bevat:
Schermafbeelding 2020-11-03 om 20.19.05
Allergeneninfo:
algemene-icoontjes

Meer lezen?

facebook 
Uitschrijven | Abonnement beheren
AllergieDietisten.com is een samenwerking tussen 5 zelfstandige diëtisten. We verwerken je gegevens met zorg en delen deze nooit met derden. Je kan onze privacyverklaring hier nalezen.