AllergieDiëtisten.com - Nieuwsbrief
700x185 + logo Aanpassing maart 2020 def kopie

Inhoud nieuwsbrief oktober:

 • Could a kiwi a day keep the doctor away?
 • Wist je dat ...
 • FDEIA voor soja: de verantwoordelijke allergeencomponenten zijn gekend
 • Glutenvrije granola
 • Meer lezen?

Could a kiwi a day keep the doctor away?

Bron: thelancet.com

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, zijn kiwi's afkomstig uit het noorden van China en niet uit Nieuw-Zeeland. Zo worden ze nu over de hele wereld geteeld.
breakfast-1239438_1920
Vanuit nutritioneel oogpunt zijn zowel de groene als de gele kiwi's zeer voedzaam en zijn het goede bronnen van vezels, vitamine C en E, foliumzuur en bioactieve stoffen zoals fytochemicaliën. Twee kiwi's bevatten ongeveer 3-5 g vezels en bijna 200 mg vitamine C (dagbehoefte vit C is 75g). De vezelinhoud van kiwi’s kan een aanzienlijk effect hebben op de spijsvertering omdat de vezels de fecale bulk verhogen, voor een zachte ontlasting zorgen en de smering verbeteren.
Van groene kiwi's is aangetoond dat ze de waterretentie in de darm verhogen, wat helpt de ontlasting te verzachten en de doorgang te bespoedigen.

Kiwi's hebben ook een prebiotisch effect: Het toevoegen van 1 tot 2 kiwi’s per dag, gedurende 4 weken leidde tot een aanzienlijke verbetering van de stoelgang.
Componenten van kiwi’s zijn in staat zijn om de dikke darm microbiota te moduleren. Ze kunnen de groei van goede bacteriën in de dikke darm rechtstreeks stimuleren die de ontwikkeling van schadelijke bacteriën afremmen. Niet alleen de dikke darm microbiota werden beïnvloed maar ook de barrièrefunctie van de dikke darm verbeterde. Een regelmatige en consequente consumptie van kiwi’s kan een positieve invloed uitoefenen op de gezondheid van de dikke darm.

Een handvol klinische studies hebben aangetoond dat de ontlastingsfrequentie en -consistentie bij mensen met constipatie verbetert na consumptie van twee tot drie kiwi's per dag.

Is de consumptie van twee tot drie kiwi’s per dag haalbaar?
Voor de meeste mensen wel. Er zijn echter mensen voor wie dit niet haalbaar is. Dit geldt voor mensen met een IgE-gemedieerde allergie voor kiwi, die het meest voorkomt tijdens de adolescentie (maar die nog steeds relatief zeldzaam is) alsook voor mensen die kiwi’s eenvoudigweg niet lusten.

En als men gedurende een lange periode twee tot drie vruchten per dag moet eten, zijn er dan negatieve gevolgen?
Voor mensen met functionele darmklachten zullen kiwi's waarschijnlijk beter verdragen worden dan gedroogde pruimen (waarvan ook is aangetoond dat ze de ontlastingsfrequentie verhogen) omdat ze weinig vergistbare koolhydraten (FODMAP's) bevatten die een opgeblazen gevoel en buikpijn kunnen veroorzaken.

Is kiwi de nieuwe supervrucht?
Over het geheel genomen suggereert het opkomende bewijs dat twee tot drie kiwi's per dag kunnen helpen bij de symptomen van constipatie.
Het is een gemakkelijk verkrijgbare vrucht met veel voedingsstoffen en heeft dus zeker recht op een prominente plaats tussen de groenten en fruit in uw supermarktkarretje.
Praktisch gezien, wissel de groene en gele variëteit af en streef naar twee tot drie kiwi’s per dag als u geconstipeerd bent. Daarnaast is het ook belangrijk om voldoende te drinken en regelmatig te bewegen voor een betere transit.

Wist je dat ... een kippenei-allergie vooral bij kinderen voorkomt en zelden bij volwassenen?

ei-allergie
De kinderen reageren op eiwitten (allergenen) in het kippenei. Het allergeen zit zowel in het kippenei-eiwit als in de eidooier. Dus het hele ei dient vermeden te worden. Andere eieren eten zoals eendeneieren, kwarteleieren, ... is geen goede optie aangezien op deze eieren heel snel een kruisreactie optreedt waardoor de kinderen ook gaan reageren op deze eieren. Eidooier verhit op hoge temperatuur (denk aan gebak of dergelijke in de oven aan 200-220°C) kan vaak wel verdragen worden. Gelukkig groeien de meeste kinderen uit hun ei-allergie.

Iedere allergie is anders. Ga niet zelf experimenteren als je kind allergisch is, maar overleg met de arts wat veilig is voor jouw kind.

FDEIA

(Voedsel-afhankelijke inspanningsanafylaxie) voor soja: de verantwoordelijke allergeencomponenten zijn gekend

Miyuki Hayashi, Ruby Pawankar*, Shingo Yamanishi en Yasuhiko Itoh.

Voedselafhankelijke inspanningsgeïnduceerde anafylaxie (engelse naam: FDEIA) is een levensbedreigende, maar relatief zeldzame aandoening. Ze komt vooral voor bij oudere kinderen en jonge volwassenen met symptomen van anafylaxie (Anafylaxie is een zeer ernstige allergische reactie, die heel snel kan evolueren naar een levensbedreigende situatie) tijdens of vlak na inspanning voorafgegaan door het eten van een bepaald voedingsmiddel.
De meest voorkomende voedingsmiddelen die FDEIA veroorzaken wereldwijd zijn tarwe en schaaldieren.
In deze Japanse studie worden 3 gevallen van FDEIA na het eten van tofu bij kinderen beschreven. Er is bij alle 3 de casussen sprake van soja-geïnduceerde FDEIA. Twee veroorzaakt door een gekende soja- en pinda-allergie en één als kruisreactie bij pollenallergie.
Voedselallergie voor soja en sojaproducten zoals sojascheuten, sojameel of sojamelk wordt wereldwijd in toenemende mate gerapporteerd. In veel Aziatische landen zoals in Japan wordt de sojaboon vaak dagelijks in grote hoeveelheden gegeten en is het ook een belangrijke oorzaak van voedselallergieën.

FDEIA wordt vooral veroorzaakt door voedingsmiddelen, zoals tarwe en schaaldieren. Meer recentelijk wordt ook de sojaboon als oorzaak van FDEIA aangetoond.

Wanneer een patiënt allergische symptomen vertoont na het eten van verschillende voedingsmiddelen gecombineerd met lichaamsbeweging, is het van groot belang om zo snel mogelijk het ‘dadervoedingsmiddel’ te identificeren om toekomstige reacties te vermijden.
Als de maaltijd soja bevat en de patiënt een gekende pinda-allergie heeft, gaat de allergische reactie meestal ernstiger zijn.
Ook bij een patiënt met gekende pollenallergie en geen pinda-allergie, kan de reactie ook heftig zijn.

Nota van de Allergiediëtisten:
Bij ons zijn sojascheuten (taugé) niet afkomstig van de sojaboon maar zijn het de kiemen van de mungboon.
Schermafbeelding 2020-10-07 om 07.34.54
Schermafbeelding 2020-10-07 om 07.37.37
Bron: Food-dependent exercise-induced anaphylaxis to soybean- Gly m 5 and Gly m 6 as causative allergen components

Glutenvrije granola

granola Marieken
Nodig (4 pers.):
300 g havervlokken (glutenvrij) – 4 eetlepels zonnebloemolie – 3 eetlepels ahornsiroop – 100 g mengeling: cranberry, zonnebloempitten, pompoenpitten, gojibessen, moerbeien – 1 eetlepel gember – 1 eetlepel kaneel

  Bereiding:
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Meng de koolzaadolie met de ahornsiroop.
  • Doe het mengsel bij de havervlokken en meng goed.
  • Giet de havervlokken in een brede ovenschaal of op een bakplaat.
  • Zet de havervlokken 20 minuten in een voorverwarmde oven van 180 °C.
  • Roer om na 10 minuten.
  • Laat afkoelen en bewaar in een goed gesloten pot.
  Vrij van:
  nachos vrij van
  Bevat:
  /
  Bevat:
  /
  Allergeneninfo:
  algemene-icoontjes

  Meer lezen?

  facebook 
  Uitschrijven | Abonnement beheren
  AllergieDietisten.com is een samenwerking tussen 5 zelfstandige diëtisten. We verwerken je gegevens met zorg en delen deze nooit met derden. Je kan onze privacyverklaring hier nalezen.