AllergieDiëtisten.com - Nieuwsbrief
700x185 + logo Aanpassing maart 2020 def kopie

Inhoud nieuwsbrief mei

  • De hersen-darmmicrobioom-as
  • Weetje: Kruisallergie paraberk
  • Toepassing van het laag FODMAP-dieet bij gastro-intestinale klachten: een real-life ervaring
  • Recept: Panna cotta met koffie en pistache
  • Meer lezen?

De hersen-darmmicrobioom-as

Bron: The Brain-Gut-Microbiome Axis, Clair R. Martin, Vadim Osadchly, Amir Kalani and Emeran A. Mayer

Verschillende studies hebben interacties in twee richtingen aangetoond tussen de hersenen en de darm. Via de darm-hersen-as communiceert het darmmicrobioom (darmflora) met het centrale zenuwstelsel.
anatomy-160524_1280
Dit stelt de hersenen in staat om de darmfunctie te regelen en ook het darmmicrobioom in staat de hersenen te beïnvloeden.
Elke miscommunicatie binnen dit systeem kan verschillende gezondheidsproblemen veroorzaken. Niet enkel klassieke maagdarmaandoeningen zoals o.a. het prikkelbare darm syndroom maar ook een groeiende lijst van psychiatrische en neurologische ziekten waaronder autismespectrumstoornissen, ziekte van Parkinson, multiple sclerose en chronische pijn …
Hoewel men de samenstelling van het darmmicrobioom associeert met gezondheid, ontwikkeling en ziekte van de mens, blijft het oorzakelijk bewijs schaars.
Verdere studies zijn nodig en zullen leiden tot nieuwe therapieën en behandelingsstrategieën.
In deze review wordt het huidige bewijs bekeken ter ondersteuning van communicatie tussen de darm en de hersenen enerzijds en tussen de hersenen en de darm anderzijds en het opkomende bewijs ter ondersteuning van zijn bijdrage aan menselijke ziekten.

Weetje: Kruisallergie paraberk

Personen met een allergie voor pollen hebben gedurende hun leven vaak ook last van een kruisallergie op fruit en groenten. Er is sprake van een kruisallergie als een persoon, die allergisch is voor een allergeen (primair allergeen), reageert op een ander allergeen dat gelijkenissen vertoont met het primair allergeen.
birch-4125390_1280
Het gaat dan om eiwitten (allergenen) die zo op mekaar lijken, dat het immuunsysteem niet in staat is om deze allergenen van mekaar te onderscheiden, ook al hebben ze op het eerste zicht niks gemeen.
Deze allergenen zijn hitte- en zuurlabiel, dus als je een kruisallergie op appel hebt, kan je deze wel vaak verdragen als die voldoende verwarmd is. Ook kan je het fruit in stukjes even in de zure yoghurt mengen en dan heb je ook geen last van orale symptomen zoals prikkelend gevoel in de tong, jeuk of zwelling van lippen...
Dus zeker het proberen waard, om toch te genieten van een stukje fruit zonder klachten!
Meer info over het para-berksyndroom vind je op onze website.

Toepassing van het laag FODMAP-dieet bij gastro-intestinale klachten: een real-life ervaring

Bron: Implementation of the low FODMAP diet in functional gastrointestinal symptoms: A real‐world experience.
Caroline J. Tuck, David E. Reed, Jane G. Muir, Stephen J. Vanner
Klinische studies wijzen uit dat het laag FODMAP-dieet maag-darmproblemen vermindert wanneer het wordt toegepast na educatie door een diëtist. Het is onbekend of het dieet goed gevolgd wordt in de gewone zorg. Het is ook onduidelijk of er verschillen merkbaar zijn indien het dieet werd uitgelegd door een arts of een diëtist. In deze studie werd er geëvalueerd wat de ervaringen zijn van patiënten in ‘real-life’ wanneer het dieet werd aanbevolen.
Foto 1-05-20 om 21.24
Hiervoor werden een aantal patiënten met maag-darmklachten bevraagd wanneer ze zaten te wachten voor een afspraak bij de gastro-enteroloog. Ze hadden allemaal het advies gekregen om het laag FODMAP-dieet te volgen. Er werd nagevraagd wie het dieet geadviseerd had en welk percentage aan verbetering men ervaarde. Er werden vragen gesteld, waarmee men volgens de literatuur de juiste informatie kon achterhalen. Om te evalueren hoe goed elke van de 3 fases van het dieet gevolgd werd, werden vragen gesteld over de lengte van de eliminatiefase en de kennis van voedingsmiddelen binnen het dieet, hoeveel voedingsmiddelen er in de 2e fase geherintroduceerd werden, en welke voedingsmiddelen verdragen werden in de 3e fase van het dieet. Er werd ook bekeken wat de dagelijkse inname was van FODMAP’s.

In de studie werden 80 patiënten bevraagd, in de meerderheid van de gevallen werd het dieet aanbevolen door de gastro-enteroloog, in mindere mate door de huisarts en slechts beperkt door een diëtist.
1/3 van de patiënten zag een diëtist voor de begeleiding bij het dieet.

Er was een verbetering van de symptomen bij de helft van de ondervraagde patiënten.
Als correcte behandeling met het laag FODMAP-dieet wordt een inname van minder dan 12g FODMAP's per dag aanbevolen. Slechts 44% bereikte deze aanbevolen inname, wat opviel was dat deze lage inname vaker bereikt werd door patiënten die een diëtist zagen.
Therapietrouw was beperkt in de 2e en 3e fase van het dieet, maar was duidelijk ook beter indien de begeleiding door een diëtist gebeurde.

Nota van de allergiediëtisten: Begeleiding door een ervaren FODMAP-diëtist is dus essentieel bij het starten met een laag FODMAP-dieet. Regelmatig begeleiden we cliënten die in het verleden een laag FODMAP-dieet volgden zonder (juiste) begeleiding en geen verbetering ervaarden. Na begeleiding door een FODMAP-diëtist blijkt het dieet vaak toch een positief effect te hebben.
Vragen over het laag FODMAP-dieet of nood aan begeleiding door een diëtist? Maak een afspraak bij één van onze leden: https://www.allergiedietisten.com/wie-zijn-wij/de-allergie-dietisten/

PANNA COTTA MET KOFFIE EN PISTACHE

(3 pers.)

pannacotta
Ingrediënten:
2 eetlepels gehakte pistachenootjes – 250 ml rijstroom – 1 eetlepel poedersuiker + poedersuiker als garnering – ½ kopje sterke koffie – 2 blaadjes gelatine – handvol blauwe bessen

Bereiding:
  • Laat de gelatine 10 minuten weken in een ruime kom met koud water.
  • Verwarm de koffie tot tegen het kookpunt, neem van het vuur, voeg de uitgeknepen gelatine toe en roer goed.
  • Meng de room met de poedersuiker en de koffie met gelatine.
  • Verdeel over 3 kommetjes en plaats in de koelkast tot de panna cotta opgesteven is.
  • Ontvorm de panna cotta op bordjes, bestrooi met pistachenootjes, garneer met blauwe bessen en poedersuiker.
Vrij van:
Foto 1-05-20 om 20.45
Bevat:
Foto 1-05-20 om 20.45
Allergeneninfo:
algemene-icoontjes

Meer lezen?

facebook 
Uitschrijven | Abonnement beheren
AllergieDietisten.com is een samenwerking tussen 5 zelfstandige diëtisten. We verwerken je gegevens met zorg en delen deze nooit met derden. Je kan onze privacyverklaring hier nalezen.