AllergieDiëtisten.com - Nieuwsbrief
700x185 + logo Aanpassing maart 2020 def kopie

Inhoud nieuwsbrief april:

 • Levenslange voedselallergie voorbij?
 • Weetje: Ken jij het verschil tussen een primaire en een secundaire allergie?
 • In de ban van Corona: Lopen allergie- of astmapatiënten een hoger risico?
 • Vegetarische groenteschotel
 • Meer lezen?

Levenslange voedselallergie voorbij?

Het is zo ver, het eerste medicament (OIT) tegen pinda-allergie is goedgekeurd in Amerika. Wow, dat klinkt veelbelovend. Kan pinda-allergie nu genezen worden? Jammer genoeg, is dat niet het geval.
Palforzia® (zo noemt het medicament) is op de markt gebracht om bij pinda-allergische patiënten (dit voor kinderen tussen 4 en 17 jaar) het risico op een reactie (ook anafylaxie) te verminderen na een accidentele blootstelling aan pinda.
peanut-995053_1280
Wat is OIT?
Bij OIT (orale immunotherapie) geef je een allergisch persoon telkens hogere dosissen van het allergeen met als doel de reactiegevoeligheid te verhogen (in een gespecialiseerd allergiecentrum). Bijvoorbeeld iemand met een pinda-allergie geeft men heel kleine hoeveelheden pinda allergeen, hoeveelheden lager dan de hoeveelheid waarop die persoon reageert. Langzaam wordt deze hoeveelheid verhoogd, telkens in klinische omstandigheden. OIT is dus geen behandeling om te genezen van de allergie, het heeft enkel als doel ervoor te zorgen dat er minder snel gereageerd wordt. De patiënt die OIT ondergaan heeft, zal nog altijd een adrenalinepen moeten dragen, etiketten lezen … Pinda’s a volonté eten, is niet het doel van de behandeling en dat zal ook niet lukken.
Zijn er nevenwerkingen?
De meeste nevenwerkingen zijn maagdarmklachten zoals buikpijn, overgeven en buikkrampen. Een aantal patiënten ontwikkelden ook EOE (eosinofiele oesofagitis). Als de behandeling met OIT stopgezet wordt, verdwijnt de EOE. Andere nevenwerkingen zijn OAS, huiduitslag, netelroos, oedeem (zwellingen), piepende ademhaling en anafylaxie.
Toekomst
Het is fijn te weten dat er opties zijn voor patiënten met een pinda-allergie. Voorlopig is dit alleen beschikbaar in Amerika, maar in Europa lopen ook verschillende studies. In het Deventer Ziekenhuis in Nederland loopt momenteel een studie bij kinderen tussen 0 en 2 jaar.

Onderstaand artikel omtrent deze studie hebben we overgenomen van hun website.

Le­vens­lan­ge voed­sel­al­ler­gie ver­le­den tijd
Niet kunnen meesmullen bij een traktatie. Niets eten als je bij een vriendje speelt. Voor kinderen met een voedselallergie kan één verkeerde hap ernstige gevolgen hebben. De kinderarts-allergologen van het Deventer Ziekenhuis mikken op een doorbraak. Met een immunotherapie die kinderen voorgoed geneest van allergieklachten.
Probleem neemt snel toe
De kinderarts-allergologen uit Deventer zien het dagelijks: een voedselallergie ontstaat vaak op jonge leeftijd en je komt er vervolgens nauwelijks meer vanaf. Dat is een probleem, want het aantal kinderen in Nederland met een levenslange voedselallergie neemt snel toe. Hun lichaam maakt antistoffen aan tegen bepaalde voedingsmiddelen en dat zorgt weer voor allergische reacties, variërend van rode vlekken, misselijkheid of zelfs levensbedreigende situaties
Immunotherapie voedselallergie
Tot voor kort hadden artsen geen mogelijkheden dit te voorkomen of goed te behandelen. Dit heeft plaatsgemaakt voor optimisme en hoop in de wereld van kinderallergologie. In maart startte het Kinderallergie Behandelcentrum van het Deventer Ziekenhuis als eerste instelling in Europa met onderzoek naar een veelbelovende, nieuwe ‘orale immunotherapie’ om baby’s en peuters voor altijd te genezen. Hierbij krijgen kinderen van 0 tot 2 jaar dagelijks kleine hoeveelheden van de voeding waarvoor ze allergisch zijn. ‘We stellen het immuunsysteem bloot aan de stof die de reactie uitlokt, zodat het lichaam er anders op leert reageren’, licht kinderarts-allergoloog Ted Klok toe. ‘Door dit soort minuscule doseringen wordt voorkomen dat de baby of peuter een allergische reactie krijgt.’
Onderzoek
Omdat deze therapie dagelijks moet worden uitgevoerd, krijgen ouders een belangrijke rol. ‘Zij moeten elke dag thuis de voeding geven’, licht Ted Klok toe. ‘Met toch telkens een kleine kans op een allergische reactie, die ernstig kan verlopen. Dat is dus best een spannende behandeling voor ouders en kind, aldus Ted Klok. ‘Het moet wel goed gebeuren voor een effectieve behandeling.’ Het onderzoek van het Deventer Ziekenhuis draait rond veertig jonge kinderen die al een voedselallergie hebben. Zij doen twee jaar mee aan de studie en worden daarbij intensief begeleid door het team van het KinderABC. Het onderzoek moet duidelijk maken hoe deze nieuwe therapie door ouders veilig thuis kan worden uitgevoerd, zodat een voedselallergie niet levenslang blijft bestaan.
Veilig
Ted Klok geeft aan dat een kleine, recente Amerikaanse studie positieve resultaten laat zien. Voorzichtig optimisme is derhalve gerechtvaardigd, zo geeft hij aan. ‘Er is echt een serieuze kans dat we kinderen voorgoed van hun voedselallergie af kunnen krijgen. Wij kijken in ons onderzoek overigens niet alleen naar pinda-allergie, maar ook naar voedselallergie voor kippenei en noten. We willen zo snel mogelijk starten, omdat we niemand deze therapie willen onthouden. Op voorwaarde dat we dit straks veilig en goed kunnen doen natuurlijk.

Naamloos 2
Weetje: Ken jij het verschil tussen een primaire en een secundaire allergie?
Een primaire allergie is een abnormale reactie van ons immuunsysteem op een onschadelijk bestanddeel, meestal een voedingseiwit. Zo bestaat er o.a. een allergie voor kippenei, koemelk, tarwe, noten, pinda, soja, vis, schaal- en schelpdieren … Deze primaire allergieën komen meestal voor bij kinderen, de reacties kunnen zeer ernstig zijn en de allergeniciteit verdwijnt niet door het voedingsmiddel te verhitten.
Een secundaire allergie wordt ook een kruisallergie genoemd. Er ontstaat een allergische reactie op een voedingseiwit dat grote gelijkenis vertoont met een ander eiwit waar je al een allergie voor ontwikkeld hebt. Zo zien we vaak een kruisreactie van voeding met een allergie voor berkenpollen, bijvoet, gras, latex … Meestal ontstaat een kruisallergie bij volwassenen. De reacties zijn meestal mild, uitzonderlijk ernstig. Vaak treedt O.A.S. op. Dit is het oraal allergisch syndroom, het is de reactie die ontstaat bij een kruisreactie op een pollenallergie. Het syndroom uit zich meestal door een zwelling of een tinteling aan de lippen, tong, mond of keel ... In veel gevallen verdwijnt de allergeniciteit na verhitting van het voedingsmiddel.

In de ban van Corona

Lopen allergie- of astmapatiënten een hoger risico?

Bron: Clinical characteristics of 140 patients infected with SARSCoV-2 in Wuhan, China, Jin-jin Zhang et al.

Wie op dit moment nog niet van het Coronavirus (Covid-19) gehoord heeft, woont op een andere planeet. Het virus is recent (december 2019) ontdekt in Wuhan, China en daarna wereldwijd verspreid.
covid-4948866_1920
Net als het klassiek gekende griepvirus, lopen ook bij het Coronavirus vooral oudere personen een groter risico. Maar hoe zit het met allergiepatiënten en astmapatiënten?
Geïnfecteerde patiënten zijn vermoeid en hebben vooral koorts, een droge hoest, ademhalingsmoeilijkheden en lymfopenie (te weinig witte bloedcellen). Dit kan in zeer ernstige gevallen leiden tot een virale longontsteking, SARS (zeer acuut respiratoir syndroom) en zelfs de dood.
In het verleden zijn er reeds onderzoeken gebeurd naar de mogelijke verbanden tussen virale infecties en allergie en astma. De onderzoekers van Wuhan vonden het zinvol om ook bij Corona na te gaan of er een verband is. Algemeen is geweten dat bij een virale infectie allergische klachten kunnen verergeren, zoals astma. Dit heeft uiteraard een effect op het genezingsproces.
In Wuhan heeft men de medische dossiers van 140 geïnfecteerde Coronapatienten onderzocht. Er waren ongeveer evenveel mannen als vrouwen ziek, de gemiddelde leeftijd was 57 jaar. De meest voorkomende klachten waren:
 • Koorts (91.7%)
 • Hoesten (75.0%)
 • Vermoeidheid (75.0%)
 • Maagdarmklachten (39.6%)
Van de totale groep had 1 op 3 hypertensie (hoge bloeddruk) en 1 op 8 diabetes, wat maakt dat deze patiënten tot de risico doelgroep behoren.
Uit het onderzoek kwam duidelijk naar voren dat allergische ziekten en astma geen risicofactoren zijn voor het Coronavirus. Een hogere leeftijd en het hebben van meerdere aandoeningen geeft een hoger risico.

Nota van de allergiediëtisten: dit is natuurlijk maar 1 onderzoek dat slechts 140 patiënten omvat. Maar we vonden het toch interessant om mee te geven.

Vegetarische groenteschotel

(4 porties)
groenteschotel
Ingrediënten:
500 g aardappelen - 2 rode paprika’s - 1 grote ui - 2 teentjes knoflook – 800 g tomatenblokjes – 300 g linzen in blik – 450 g rode bonen in blik – 4 dikke wortelen - 150 g erwten (diepvries) - 1 theelepel kurkuma – 1 rode chilipeper – 1 bouilonblokje*– olijfolie – 4 eetlepels ongezoete sojayoghurt – verse peterselie – ½ limoen – peper en zout
Bereiding:
 • Schil de aardappelen en wortelen.
 • Snijd de aardappelen, wortelen en paprika in kleine stukken.
 • Pel en versnipper de ui, pers de knoflook.
 • Snijd de chilipeper doormidden, verwijder de zaadjes en snijd in kleine stukjes.
 • Verhit een pot met olijfolie, stoof de ui glazig
 • Voeg de paprika, knoflook, chilipeper, kurkuma en komijn toe en laat 5 minuten stoven.
 • Voeg dan de aardappelen, linzen (zonder vocht), rode bonen (met vocht), tomatenblokjes en bouillonblokje toe. Zorg dat de aardappelen onder staan, indien nodig, voeg je een kleine hoeveelheid water toe.
 • Laat ongeveer 25 minuten sudderen. Voeg zout en peper naar smaak toe.
 • Voeg de erwten toe en laat nog een 5-tal minuten verder sudderen (wanneer de aardappelen gaar zijn, heeft het gerecht voldoende gesudderd).
 • Voor de afwerking: voeg het sap van ½ limoen samen met 4 eetlepels sojayoghurt, peper en zout en fijngesneden peterselie. Let op met het sap, dit maakt de dressing snel te zuur.
 • Schep het stoofpotje in een bord en garneer met de sojayoghurtdressing.
Vrij van:
Foto 31-03-20 om 11.08
Bevat:
Foto 31-03-20 om 11.09
Allergeneninfo:
algemene-icoontjes

Meer lezen?

facebook 
Uitschrijven | Abonnement beheren
AllergieDietisten.com is een samenwerking tussen 5 zelfstandige diëtisten. We verwerken je gegevens met zorg en delen deze nooit met derden. Je kan onze privacyverklaring hier nalezen.