AllergieDiëtisten.com - Nieuwsbrief
700x185 - 4 + logo aanpassing 2018-2

Inhoud nieuwsbrief maart:

 • Wat is lactose-intolerantie?
 • Weetje: Wanneer mag ik speltbrood of tarwe eten?
 • Probiotica tussen 8 en 14 maanden verminderen het ontwikkelen van eczeem
 • Groentetaart
 • Meer lezen?

Wat is lactose-intolerantie?

Lactose is een suiker die in melk en melkproducten voorkomt en wordt daardoor ook wel eens melksuiker genoemd. Het is te vinden in alle melk van dierlijke oorsprong en de afgeleide producten. Verzuurde melkproducten worden doorgaans beter verdragen o.a. yoghurt, kefir, karnemelk.
lactose-free-vector-icon
Als jij lactose eet, komt dat in je dunne darm terecht. Lactose is een disacharide (dubbelkoolhydraat), bestaande uit twee moleculen: galactose en glucose. Om opgenomen te kunnen worden in de dunne darm, moeten die moleculen uit elkaar geknipt worden. Daarvoor hebben we het enzym lactase nodig dat geproduceerd wordt door onze dunnedarmcellen. Lactase zorgt ervoor dat de galactose en de glucose vrijkomen, die dan gemakkelijk via de darmwand opgenomen kunnen worden in de bloedbaan.
Maar wat als je nu geen of minder lactase hebt? Dan blijft er lactose achter in je darm. Lactose trekt vocht aan waardoor je diarree kunt krijgen. Maar het hoofdprobleem situeert zich in de dikke darm waar onze massale hoeveelheid bacteriën zitten. Die gaan de lactose die daar binnenkomt vergisten waarbij je een vrijstelling krijgt van vrije vetzuren, CO2 (gas) en water. Gas geeft uitzetting van de darmen, rommelingen en een borrelend geluid, winderigheid en een opgeblazen gevoel. Ook pijn en een gezwollen buik kunnen tekenen zijn van lactose-intolerantie. Diarree volgt meestal een halfuur tot twee uur later.
Lactose komt in kleine hoeveelheden voor in moedermelk, bijna alle zuigelingen maken voldoende van het enzym lactase aan om die lactose goed te kunnen verteren. Enkele jaren na de geboorte neemt de lactase-activiteit af. West-Europeanen en Noord-Amerikanen blijven over het algemeen voldoende lactase aanmaken.
Het resterende lactasegehalte en de hoeveelheid lactose die jij inneemt, in samenwerking met de gevoeligheid van jouw darmen, de samenstelling van jouw darmmicrobioom (darmflora) en de snelheid van jouw darmtransit bepalen grotendeels de ernst van de symptomen.
Dit betekent dat de meeste mensen die effectief lactose-intolerant zijn, toch nog een zekere hoeveelheid melk en melkproducten kunnen verdragen.
Bron: Lactose, gluten en co, Dr. Danny De Looze, pag. 179-180
bread-2864703_1920
Weetje: Wanneer mag ik speltbrood of tarwebrood eten?
Er bestaat in onze praktijk regelmatig verwarring tussen spelt en tarwe en welk brood gegeten mag worden. Indien uit een IgE-test (bloedtest) blijkt dat je een tarwe-allergie hebt en je krijgt inderdaad ook klachten na het eten van tarwe, dan kan je best geen tarwebrood eten. Maar helaas kan je dan ook geen speltbrood eten.
Spelt is ook een soort tarwe waarvan de eiwitten zeer veel overeenkomst vertonen met de eiwitten van tarwe. Dat maakt dat je immuunsysteem heel vaak ook op spelt gaat reageren.
Indien je de diagnose van coeliakie gekregen hebt, mag je eveneens geen tarwe- en geen speltbrood eten. Beiden bevatten gluten en die zijn bij coeliakie uit den boze. Kies daarom voor een glutenvrij brood.
Indien je echter prikkelbare darmen hebt (PDS) kan het zijn dat je geen tarwebrood kan verdragen maar wel speltbrood. Dat komt omdat er in speltbrood veel minder fructanen aanwezig zijn en fructanen kunnen triggers zijn bij PDS.
Bij een overgevoeligheid voor tarwe of spelt daarentegen, kan je meestal een kleine hoeveelheid tarwe of spelt verdragen, en dan kan je jouw persoonlijke tolerantiegrens uitzoeken.
Kan je nog volgen? Aarzel niet om persoonlijk voedingsadvies te vragen aan de allergiediëtist!

Probiotica tussen 8 en 14 maanden verminderen het ontwikkelen van eczeem

Bron: Probiotics in late infancy reduce the incidence of eczema: A randomized controlled trial
Rikke Meineche Schmidt, Rikke Pilmann Laursen, Signe Bruun, Anni Larnkjær, Christian Mølgaard, Kim F. Michaelsen, Arne Høst
baby-390555_1920
Allergische ziekten (o.a. eczeem, voedselallergie, astma …) komen vaak voor en vormen wereldwijd een probleem. In Denemarken heeft men een studie gedaan om het effect van probiotica te onderzoeken op de sensibilisatie (gevoeligheid voor) en de ontwikkeling van allergische aandoeningen. Probiotica zijn levende bacteriën die een gunstige invloed hebben op de gezondheid als ze in voldoende hoeveelheden worden geconsumeerd.
In de studie kreeg een groep baby’s, tussen 8 en 14 maanden oud, gedurende 6 maanden dagelijks een mengsel van 2 bacteriesoorten (probiotische groep). Een andere groep kinderen van dezelfde leeftijd kreeg een placebo (controlegroep). De ouders wisten niet tot welke groep hun kind behoorde. Ze beantwoordden maandelijks vragenlijsten over allergische symptomen en de eventuele allergie van hun kind. IgE (bloedwaarde om de sensibilisatie en allergie vast te stellen) werd gemeten bij aanvang en follow-up.
Na de studie heeft men een lager voorkomen van eczeem waargenomen in de probiotische groep (4,2 %) in vergelijking met de controlegroep (11,5 %). Probiotica bieden dus mogelijkheden bij de preventie van eczeem. Het voorkomen van astma, neusloop, oogontsteking en sensibilisatie verschilde niet.

Groentetaart

(4 porties)
groentetaartMieke
Ingrediënten:
5 vellen filodeeg - 2 uien - 4 eetlepels olijfolie - 1 oranje of rode paprika - 1 gele paprika - 2 courgettes - 1 bakje kerstomaten - 50 g tapenade van zongedroogde tomaten - 1 pak feta - peper en zout
Bereiding:
 • Verwarm de oven voor op 180°C.
 • Pel de ui en snijd klein.
 • Verwijder de pitjes van de paprika’s en de courgettes, snijd in kleine blokjes.
 • Verwarm 2 lepels olijfolie in een kookpot, stoof de uien en voeg de blokjes paprika en courgette toe, kruid met peper en zout. Stoof beetgaar.
 • Neem ondertussen een ruime ovenschaal en vet deze in met olijfolie.
 • Leg er een filovel in, bestrijk dit dun met olijfolie. Leg hierop het tweede filovel.
 • Herhaal dit tot de vellen filodeeg op zijn.
 • Giet de groenten af en laat ze goed uitlekken.
 • Smeer op de bodem van de taart de tapenade.
 • Schep hierop de uitgelekte groenten.
 • Snijd de kerstomaatjes door en schik ze op de taart.
 • Verbrokkel de feta en verdeel over de taart.
 • Bak de taart gedurende 20 tot 30 minuten tot de taart mooi bruin is.
 • Kan warm en koud gegeten worden.
Vrij van:
vrijvangroentetaart
Bevat:
bevatgroentetaart
Allergeneninfo:
algemene-icoontjes

Meer lezen?

facebook 
Uitschrijven | Abonnement beheren
AllergieDietisten.com is een samenwerking tussen 5 zelfstandige diëtisten. We verwerken je gegevens met zorg en delen deze nooit met derden. Je kan onze privacyverklaring hier nalezen.