AllergieDiëtisten.com - Nieuwsbrief
700x185 - 4 + logo aanpassing 2018-2

Inhoud nieuwsbrief februari:

 • Allergisch en zwanger: meer of minder gevaar?
 • Weetje: Is sojadrink aanbevolen voor kinderen met koemelkeiwitallergie?
 • De rol van educatie omtrent voedselallergie: het meten van kennis van leerkrachten, attitude en overtuigingen.
 • Pasta frutti di mare met witloof
 • Meer lezen?

Allergisch en zwanger: meer of minder gevaar?


Tijdens de zwangerschap krijgt de één opeens last van heftige allergieën terwijl de andere net minder heftig reageert op het allergeen. Wat gebeurt er in het lichaam van een zwangere allergische vrouw?
zwangere
Voedselallergie komt bij jongens meer voor dan bij meisjes. Naarmate kinderen ouder worden, tijdens de puberteit verandert dit. 65% van de volwassenen met voedselallergie zijn dan weer vrouwen. Vrouwen hebben ook vaker last van anafylaxie wat zou kunnen te wijten zijn aan hormonen of een grotere overgevoeligheid voor pollen met kruisreacties. Vrouwen hebben ook een beter doorlatende huid en slijmvliezen en een langzamere spijsvertering. Dat zorgt misschien dat het allergeen beter wordt opgenomen en langer in het lichaam blijven waardoor reacties heftiger zijn.
Vrouwelijke hormonen kunnen invloed hebben op de ernst van de voedselallergie. Oestrogenen kunnen een allergische reactie opwekken. Daarom kunnen zwangerschap, menstruatie, hormonale anticonceptie en hormoonbehandelingen een verschil maken in de manier waarop vrouwen reageren op allergenen.
Progesteron en androgene hormonen remmen dan weer de allergische reactie af. De wisselende niveaus van oestrogenen en progesteron tijdens de zwangerschap kunnen leiden tot meer of minder gevoeligheid voor voedselallergenen.
Het beste voor zwangere moeders is om allergenen zo goed mogelijk te vermijden en geen onnodige risico’s te nemen. Toch wordt er gewaarschuwd voor te strikte eliminatiediëten omdat moeder en baby dan tekorten kunnen oplopen.
Roken en alcohol drinken is niet goed voor een ongeboren kind, dat weet iedereen. Dit kan zelfs de kans dat een kindje allergisch wordt vergroten. In onderzoek hadden kinderen een hoger IgE-niveau in het bloed en vaker luchtwegontstekingen en meer kans op eczeem.
Als je zwanger bent kun je zeker meer of minder last hebben van je allergie. Dat is afhankelijk van je hormoonniveaus, de reactie van je lichaam daarop en natuurlijk hoe goed je je dieet volgt. Overleg zeker met je arts over het testen op een allergie en het gebruik van anti-allergiemedicijnen. Wees voorzichtig met jezelf en je baby!

Bron: Allergie & Voeding september 2018
soy-milk-2263942_1280

Weetje: Is sojadrink aanbevolen voor kinderen met koemelkeiwitallergie?

Tot 6 maanden wordt borstvoeding aanbevolen als de meest geschikte voeding. Tussen 6 maanden en 1 jaar blijven borstvoeding, zuigelingenvoeding en opvolgmelk de enige melkbronnen die voldoen aan alle noodzakelijke voedingsbehoeften van het kind. Aangezien 10 tot 20% van de kinderen die allergisch zijn voor koemelk ook geen soja-eiwitten verdragen, verkiest men hier speciale zuigelingenvoedingen of opvolgmelken op basis van gehydrolyseerde eiwitten. Vanaf 1 jaar kan een groeidrink op basis van soja ingeschakeld worden. Dus sojaproducten vormen wel een goede optie voor kinderen van meer dan 1 jaar met koemelkeiwitallergie.

De rol van educatie omtrent voedselallergie:

het meten van kennis van leerkrachten, attitude en overtuigingen

Bron: Role of Food Allergy Education: MeasuringTeacher Knowledge, Attitudes, and Beliefs, Nicole Canon, MD, Maya Gharfeh, MD, MPH, Danielle Guffey, MS, Sara Anvari, MD, MS, andCarla M. Davis, MD
ervaren-leerkracht-echt-beter-e1505620988480
Er zijn wereldwijd veel kinderen die een voedselallergie hebben: veel leerkrachten worden er dus mee geconfronteerd. Te weinig kennis en een groot verschil in attitude bij het schoolpersoneel onderling wanneer het over voedselallergie gaat zijn geassocieerd met belemmeringen van een goede zorg. Kennis, overtuigingen en attitude werden gemeten bij leerkrachten, voor en na het krijgen van educatie omtrent voedselallergie.

Er werden vragenlijsten afgenomen in verschillende scholen in Chicago. De leerkrachten die deelnamen in sommige scholen, kregen 1 uur bijscholing omtrent voedselallergie. Daarna mochten ze de vragenlijst, net als alle andere leerkrachten die geen bijscholing kregen, opnieuw invullen. De leerkrachten die educatie kregen over voedselallergie, scoorden 20% hoger op de vragenlijst dan voordien, en ook 20% hoger dan diegenen die geen educatie kregen. Ze erkenden ook eerder de nood van het gebruik van de adrenalinepen en stonden er meer voor open om ze toe te dienen, dan leerkrachten die geen educatie kregen.

Een opleiding van 1 uur omtrent voedselallergie verbeterde de kennis en de attitude van de keerkrachten. Aangezien er een grote stijging merkbaar is in het aantal kinderen met een voedselallergie, moet er nadruk gelegd worden op het belang van educatie om vertrouwd te worden met de aandoening, het snel herkennen van anafylaxie en het belang van een epipen.

PASTA FRUTTI DI MARE MET WITLOOF

(4 porties)
pastafruttidimare
Ingrediënten: 500 g frutti di mare (diepvries) – 8 stronken witloof – ½ plantje basilicum – 250 g ricotta – 40 g parmezaan (blok) – 1 eetlepel sojamargarine – 300 g rode linzenpasta – 1 eetlepel pistachenoten – 100 g rode pesto – 1 groentebouillonblokje (glutenvrij) – 1 eetlepel Italiaanse kruidenmix – zwarte peper
Bereiding:
 • Laat de zeevruchten oppervlakkig ontdooien en dep droog.
 • Verwarm de oven voor op 180°C.
 • Los het groentebouillonblokje op in 6,5 dl heet water.
 • Snijd de harde kern uit het witloof en snijd in stukken van 2 cm.
 • Hak de pistachenoten fijn, rasp de parmezaan en meng dit onder elkaar.
 • Snipper de helft van het basilicum fijn. Hou de rest apart voor de afwerking.
 • Verdeel de linzenpasta over een ovenschaal en overgiet met de bouillon.
 • Dek af met aluminiumfolie en zet 25 minuten in de oven.
 • Stoof het witloof gedurende 5 minuten in de margarine, kruid met peper.
 • Meng de ricotta onder de pesto en kruid met de fijngesnipperde basilicum, de Italiaanse kruiden en evt. peper.
 • Haal de pasta uit de oven en roer er de ricottamengeling, de zeevruchten en het witloof onder.
 • Bestrooi met de parmezaanmengeling en zet nog 15 minuten in de hete oven.
 • Zet de laatste 2 minuten onder de grill.
 • Werk af met de blaadjes basilicum.
Vrij van:
vrij van fruttidimare
Bevat:
bevatfruttidimare
Allergeneninfo:
algemene-icoontjes

Meer lezen?

facebook 
Uitschrijven | Abonnement beheren
AllergieDietisten.com is een samenwerking tussen 5 zelfstandige diëtisten. We verwerken je gegevens met zorg en delen deze nooit met derden. Je kan onze privacyverklaring hier nalezen.