AllergieDiëtisten.com - Nieuwsbrief
700x185 - 4 + logo aanpassing 2018-2

Inhoud nieuwsbrief juli:

 • Kruisallergieën: waar moeten we aan denken bij de diagnose van voedselallergie?
 • 10 reistips ... om zorgeloos te genieten!
 • Erythritol: FODMAP-vriendelijk of niet?
 • Tonijn met gemengde groenten
 • Meer lezen?
kruisallergie

Kruisallergieën:

waar moeten we aan denken bij de diagnose van voedselallergie?

Bron: Cross-Reactive Aeroallergens: wich need tot cross our mind in food allergy diagnosis? Jaci in Practice Volume 6 november/december 2018 1813-1823
Secundaire allergieën of kruisallergieën zijn wereldwijd een stijgend gezondheidsprobleem. Kruisallergieën komen voor wanneer personen met een allergie voor pollen of voor latex reageren op plantaardige voedingsmiddelen. De best gekende kruisreactie is het “pollen-voedsel-syndroom”. Vaak wordt het ook “OAS” of het “Oraal Allergie Syndroom” genoemd omdat het bij de meeste personen reacties uitlokt ter hoogte van de mond.

Kruisallergieën van plantaardige oorsprong:

1. Grassen
Een allergie voor graspollen is wereldwijd de meest voorkomende pollenallergie. Uit onderzoek weten we dat slechts 4% van deze patiënten een kruisallergie ontwikkelt met voeding.

2. Bomen
Berk:
Het best gekende “pollen-voedsel-syndroom” is ongetwijfeld het “berk-fruit-groenten-syndroom”. Dit is het resultaat van een kruisreactie tussen een allergeen van de berk met een vergelijkbaar allergeen in fruit, groenten en/of noten. Tot 70% van de patiënten met een allergie voor berk ontwikkelt in de loop van hun leven dit “berk-fruit-groenten-syndroom”, vooral op fruit zoals appel, kers, perzik en peer, noten (hazelnoten) en groenten zoals selderij en wortel. De allergenen die verantwoordelijk zijn voor de reactie zijn hittelabiel. Ze worden vernietigd door verwarming of door maagzuur. Dat verklaart waarom de reactie meestal enkel voorkomt bij het eten van een rauw voedingsmiddel en niet na bereiding ervan.
Latex:
De laatste 30 jaar is er veel aandacht voor latex-allergie. Het zogeheten “latex-fruit-syndroom” komt voor bij 21% tot 58% van de patiënten met een latex-allergie. De reacties kunnen levensbedreigend zijn. Typische planten die kunnen kruisreageren met latex zijn avocado, bananen, kiwi en kastanje. Vrij recent worden ook cassave (maniok), curry (kruiden), aardappel, tomaat en paprika aan het lijstje toegevoegd.

3. Onkruid
Bijvoet:
Een van de eerste syndromen die beschreven werden is het “selder-bijvoet-kruiden-syndroom”. Hierbij ontstaat er een kruisreactie tussen de pollen van het onkruid bijvoet en de plantenfamilie waartoe selder, wortel, peterselie, karwijzaad, venkelzaad, korianderzaad en anijszaad behoren. Een andere veel beschreven kruisreactie is het “bijvoet-mosterd-allergie syndroom”, waarbij mosterd een milde OAS-reactie uitlokt.

Diagnose:
De juiste diagnose van kruisallergieën is niet altijd eenvoudig te stellen en kan een echte uitdaging zijn. Als AllergieDietisten raden we aan om de diagnose te laten stellen door een allergoloog. Zoals bij een allergie start ook de diagnose van een kruisallergie met een goede anamnese (bevraging) waarbij er veel aandacht is voor de primaire (of bestaande) allergie zoals hooikoorts of latexallergie en de mogelijke kruisreacties met voeding. Bijkomende testen zoals huidpriktesten of bloedonderzoek kan in sommige gevallen aangewezen zijn om de juist diagnose te kunnen stellen. Bij hooikoorts is een goede bevraging meestal voldoende om te kunnen bepalen welke voedingsmiddelen zorgen voor een kruisreactie. Bij ernstige reacties zoals bij een latexallergie kunnen huidpriktesten of bloedonderzoek een goed hulpmiddel zijn om de juiste diagnose van de kruisallergie te kunnen stellen.

Behandeling:
Eens de diagnose van kruisallergie met voeding is gesteld, wordt voedingsadvies aanbevolen. Enkel voor die voedingsmiddelen die een reactie veroorzaken dient een voedingsadvies te worden uitgewerkt. Voedingsmiddelen die ook kunnen zorgen voor een kruisreactie maar die (nog) geen klachten geven, worden niet vermeden.

Conclusie:
De klachten veroorzaakt door een secundaire of kruisallergie voor voeding kunnen zorgen voor uiteenlopende symptomen van zeer mild tot zeer ernstig en zelfs levensbedreigend. Een correcte diagnose stellen van deze kruisreacties voor voeding is niet altijd gemakkelijk aangezien de beschikbare testen geen goede voorspellende waarde hebben. Een goede bevraging blijft de hoeksteen bij de diagnose van een kruisallergie en is noodzakelijk om uitgevoerde testen goed te kunnen beoordelen. Eens de diagnose gesteld, is voedingsadvies noodzakelijk. Wanneer er kans is op een ernstige reactie moet een adrenaline auto injector (Epipen, Jextpen) worden voorgeschreven.

10 reistips ...

om zorgeloos te genieten!


Als je met een voedselallergie of intolerantie op vakantie vertrekt, zorg dan dat je goed voorbereid bent!
street-3380337_960_720
 1. Neem contact op met het vakantieverblijf en informeer of je er veilig kunt eten.
 2. Verwittig, indien nodig, de luchtvaartmaatschappij.
 3. Als je zelf gaat koken, zoek op voorhand naar snel-klaar vakantierecepten.
 4. Zoek verschillende winkels in de buurt zodat je voldoende en veilige producten kan kopen.
 5. Neem eventueel voedingsmiddelen van thuis mee o.a. knäckbröd, koeken, granenrepen …
 6. Goede communicatie en correct etiketten lezen is zeer belangrijk. Neem de vertaallijsten mee. Je vindt ze hier: Foodinfo
 7. Handig dat je op voorhand weet waar het dichtstbijzijnde ziekenhuis is of de arts. Je weet maar nooit!
 8. Vergeet je medicijnen niet in je reistas te stoppen.
 9. Denk, indien nodig, aan je adrenalinepen. Neem zeker 2 exemplaren mee.
 10. Geef je kind een button waarop vermeld staat dat het allergisch is. Leer jouw kind zelf ook om geen voedsel en snoep aan te nemen van een vreemde.
Beach party (1)

Erythritol: FODMAP-vriendelijk of niet?

Erythritol is een suikeralcohol dat, in tegenstelling tot de andere suikeralcoholen (sorbitol, mannitol, xylitol, maltitol en isomalt) goed wordt opgenomen in de dunne darm. Hierdoor komt er slechts een beperkte hoeveel erythritol in de dikke darm terecht, en geeft het weinig tot geen darmklachten. Dit is ook de reden waarom het FODMAP-vriendelijk genoemd wordt.

Recent onderzoek suggereert echter dat erythritol de malabsorptie van fructose kan verergeren waardoor het de IBS-symptomen doet toenemen. Wanneer erythritol in combinatie met fructose wordt ingenomen, zal het de opname van fructose verminderen in de dunne darm. Fructose zal dan in de dikke darm terechtkomen waar het snel door darmbateriën zal vergist worden en zal leiden tot IBS-klachten.
Erythritol kan dus beschouwd worden als laag FODMAP indien het los van fructose gebruikt wordt. Het krijgt echter een hoog FODMAP-effect als het in combinatie met fructoserijke voedingsmiddelen gecombineerd wordt.

Erythritol zit van nature in sommige fruitsoorten, champignons en gefermenteerde producten zoals wijn en sojasaus. Het wordt ook gebruikt als zoetstof in kauwgom, snoepgoed, confituur, dranken en suikervervangers (hier wordt het vaak gebruikt als bulkstof).

Dus, samengevat betekent dit:
Erythritol kan ingeschakeld worden in de eliminatiefase van het laag FODMAP-dieet, omdat er dan slechts kleine hoeveelheden fructose worden ingenomen. In de herintroductiefase, zeker in de testfase van fructose, wordt het gebruik afgeraden, omdat het dan de testresultaten van fructose kan beïnvloeden.

Tonijn met gemengde groenten

een zomers bord vol vitaminen en omega 3
tonijn met groenten
Ingrediënten voor 4 personen
400 g tonijn – 300 g broccoli – 250 g aardappelen – 200 g courgette – 250 ml haverroom – ½ citroen – 2 blaadjes laurier – paar takjes (citroen)tijm – paar takjes munt (of citroenmelisse) – paar takjes dille – rozemarijn – 2 eetlepels olijfolie – nootmuskaat – zwarte peper – zout – Pecorino (gemalen)
Bereiding
 • Verwarm de oven voor op 180°C.
 • Snijd de aardappelen in stukken en verdeel de broccoli in roosjes, kook ze gaar.
 • Voeg rozemarijn naar smaak toe.
 • Snijd de courgette in schijfjes en bak ze in olijfolie samen met de tijm en het laurierblad.
 • Blus af met citroensap en breng op smaak met zout en peper.
 • Plaats de gekookte broccoli, de courgette en de aardappelen in een diepe ovenvaste schaal.
 • Leg de tonijn er bovenop.
 • Bedek de tonijn met schijfjes citroen.
 • Verdeel er dan een beetje groenten over om te voorkomen dat de tonijn uitdroogt in de oven.
 • Breng de tonijn op smaak met extra zout, peper
 • Schenk als laatste olijfolie over alle ingrediënten.
 • Snijd de overgebleven verse kruiden, citroentijm, dille en munt fijn.
 • Voeg de kruiden toe aan de haverroom.
 • Breng de room op smaak met nootmuskaat, zout en peper.
 • Schenk het roommengsel over de groenten en de tonijn.
 • Strooi naar smaak Pecorino over de schotel.
 • Plaats de schotel in de oven voor 10 tot 15 minuten (afhankelijk van de dikte van de vis).
Vrij van:
alles behalve melk, vis en tarwe
Bevat:
melk, vis en tarwe
Allergeneninfo:
algemene-icoontjes

Meer Lezen?

- Lactose-intolerantie: een grotere uitdaging in combinatie met diabetes?
- Allergiecongres in Lissabon, een leerrijke ervaring
- Wat betekent glutenvrij in het laag FODMAP-dieet?
- Anafylaxie ...
facebook 
Uitschrijven | Abonnement beheren
AllergieDietisten.com is een samenwerking tussen 6 zelfstandige diëtisten. We verwerken je gegevens met zorg en delen deze nooit met derden. Je kan onze privacyverklaring hier nalezen.