AllergieDiëtisten.com - Nieuwsbrief
700x185 - 4 + logo aanpassing 2018-2

Inhoud nieuwsbrief januari:

  • Terugblik en wensen voor 2019
  • Beweging verlaagt de drempel en verergert de reactie, maar tarwe-afhankelijke inspanningsgeïnduceerde anafylaxie kan ook optreden bij rust.
  • Weetje: vetbolletjes
  • Koolrolletjes met gehaktvulling
  • Meer lezen?
beste wensen

Terugblik en wensen voor 2019

2018 was een geweldig jaar! Samen slaagden we er in ons netwerk uit te breiden zodat nog meer allergiepatiënten dicht bij huis kwaliteitsvol begeleid kunnen worden. Voedselovergevoeligheden zijn heel divers en hebben afhankelijk van de aandoening (denk maar aan coeliakie, lactose-intolerantie, primaire voedselallergie, kruisallergie …) een andere aanpak nodig. Op dit moment zijn er in Vlaanderen al heel wat gespecialiseerde allergiediëtisten. In de toekomst willen we dit nog verder uitbreiden.
Daarnaast organiseerden we in 2018 4 intervisies voor collega-diëtisten. De uitgelezen kans om moeilijke casussen met collega’s te delen, samen oplossingen te zoeken, te leren van elkaar. Ook de 2 bijscholingen in het voor- en najaar waren een succes. Ondertussen blijven de vragen naar een nieuwe basisopleiding komen, maar hier moeten we iedereen even op proef stellen. De basisopleiding plannen we in het voorjaar 2020.
Onze facebookgroep blijft gestaag groeien en we merken dat iedereen het vooral fijn vindt een plaats gevonden te hebben waar kwaliteitsvol gedegen informatie gedeeld wordt. Samenhangend met onze facebookgroep (die gericht is naar iedereen) zijn we ook enthousiast over onze samenwerking met AllergieNet. Ons gezamenlijk doel is de allergiepatiënt. We streven beiden naar een goede ondersteuning, opvolging en vooral juiste info voor de allergiepatiënt. Op de ‘dag van het eczeem’ zijn we warm onthaald en werd onze stand druk bezocht. Na onze presentatie vuurde men de vragen op ons af. Hoe fijn was dat!
Het was een druk jaar (bijscholingen, intervisies, blogs, nieuwsbrief) maar we zetten die trend met veel plezier verder.
In 2019 blijven we in de eerste plaats ons bijscholen. Om op deze manier onze kennis verder te delen met onze collega’s via bijscholingen, intervisies … maar ook met jullie allemaal via onze facebookpagina en deze nieuwsbrief.
Het nieuwe jaar gaat standaard gepaard met goede voornemens. Wereldwijd heeft iedereen zijn wensen klaar. Op vlak van voedselovergevoeligheden is het ook de uitgelezen kans om even stil te staan bij jezelf.
- Hoe waren mijn reacties vorig jaar? Heb ik vorig jaar voldoende aandacht geschonken aan wat ik eet? Heb ik elk etiket op een voedingsmiddel uitvoerig bekeken? Had ik een reactie kunnen voorkomen? Ben ik te streng voor mezel
- Allergiemanagement is een belangrijk item. En niet altijd evident. Heb je problemen met het dagdagelijks beheer van je voedselallergie? Neem dat zeker ook op met de allergoloog, allergieverpleegkundige of allergiediëtist.
- Kijk eens even naar de houdbaarheidsdatum van de adrenaline-pen. Wist je dat je automatisch een herinnering kan krijgen enige tijd vooraf? Wist je dat er 2 firma’s in België op de markt zijn, namelijk Epi-pen en Jext-pen?
- Weet je niet of je een voedselallergie of een andere voedselovergevoeligheid hebt? Het is enorm belangrijk dit onderscheid te maken. Vooraleer je voeding zomaar uitsluit, is het belangrijk een diagnose te stellen. Of misschien heb je al jaren een voedselallergie en is dit nooit meer opgevolgd? Dan is het misschien hèt moment om een afspraak te maken bij de allergoloog.
Een MEGA fantastisch allergievriendelijk 2019 gewenst!!!
Tarwe

Beweging zorgt voor een snellere en hevigere reactie, maar tarwe-afhankelijke inspanningsgeïnduceerde anafylaxie kan ook optreden bij rust.

Bron: Exercise Lowers Threshold and Increases Severity, but Wheat-Dependent, Exercise-Induced Anaphylaxis Can Be Elicited at Rest
Christensen MJ1, Eller E2, Mortz CG2, Brockow K3, Bindslev-Jensen C2
Tarwe-afhankelijke, inspanningsgeïnduceerde anafylaxie (WDEIA) is een zeldzame maar ernstige en mogelijk levensbedreigende allergische reactie na het eten van tarwe in combinatie met beweging. Men heeft altijd gedacht dat niet enkel het eten van tarwe maar ook een bijkomende factor (co-factor) zoals beweging noodzakelijk was om deze reactie uit te lokken. Daar tarwe een frequent gebruikt voedingsmiddel is, is het stellen van een betrouwbare diagnose voor WDEIA belangrijk.
Met deze studie wil men enerzijds een methode vinden om de diagnose te stellen en anderzijds nagaan in hoeverre beweging altijd aanwezig moet zijn of dit enkel een bijkomende factor is die de allergische reactie sneller en heviger tot uiting doet komen.
Er werden 71 patiënten gekend met WDEIA geselecteerd. Huidpriktesten (HPT) en bloedonderzoek werden uitgevoerd, gevold door een test met gluten (een eiwit aanwezig in tarwe) in rust en een test met gluten in combinatie met beweging. Een reactie kon worden uitgelokt bij 48 van de 71 (66%) deelnemers, en bij 26 hiervan (37%) kon de reactie worden uitgelokt bij rust. De ernst van de reactie was beduidend hoger bij inspanning dan bij rust. HPT was positief voor tarwe bij 93,6% en voor gluten bij 95,7% van de deelnemers.
Beweging is de best gekende en meest gerapporteerde co-factor bij WDEIA. Alle deelnemers rapporteren beweging als een bijkomende factor gaande van een intensieve inspanning zoals joggen tot een meer milde inspanning zoals doorstappen, huishoudelijk werk of tuinieren. De meeste deelnemers geven aan een reactie te krijgen tijdens of net na de inspanning. Dit sluit aan bij de bevindingen tijdens de studie waar de meeste deelnemers een reactie kregen juist na de inspanning. Naast beweging kunnen ook andere co-factoren zoals aspirine, alcohol, infecties een reactie uitlokken.
Omega-5 gliadine (een van de eiwitten waaruit gluten bestaat) wordt beschouwd als het belangrijkste allergeen verantwoordelijk voor WDEIA. Wanneer gluten wordt gebruikt in combinatie met een co-factor kan een reactie worden uitgelokt bij 100% van de personen met een positieve bloedwaarde voor omega-5 gliadine. Onder de deelnemers waren 4 personen met een negatieve waarde voor omega-5 gliadine. Om WDEIA bij hen te kunnen uitsluiten ondergingen zij dezelfde testen. Voor de 4 personen waren deze negatief.
Deze studie resulteert in 3 belangrijke en unieke bevindingen. Als eerste vinden de onderzoekers dat de reactie bij meer dan helft van de deelnemers kan worden uitgelokt zonder beweging wanneer de gebruikte hoeveelheid gluten hoog genoeg is. Als tweede stellen ze vast dat beweging in combinatie met gluten de reactie versnelt en/of verergert en beweging daarom kan worden beschouwd als een co-factor. Als derde dat de gebruikte methode betrouwbaar is voor het stellen van de diagnose zonder de veiligheid van de patiënt in gevaar te brengen.

Weetje: vetbolletjes

Heeft jouw kind een noten- en/of pinda-allergie? Let goed op met de "vetbolletjes" voor de vogels. Regelmatig worden deze gemaakt in de klas. Helaas bevatten deze vetbolletjes vaak noten en/of pinda's.

vetbolletje

Koolrolletjes met gehaktvulling

Wintertijd, kooltijd!

gevulde koolrolletjes
Ingrediënten voor 4 pers: 8 koolbladeren (Chinese kool of witte kool of groene kool of savooikool) – 250 g gemengd gehakt – 2 uien – 1 teentje knoflook – 500 ml gluten- en melkvrije groentebouillon – ½ rode paprika – 1 ei – peper – cayennepeper – 1 eetlepel maïszetmeel – geutje rijstroom – 70 g tomatenpuree – 200 g zilvervliesrijst – zout – olijfolie

Bereiding:
- Verwarm de oven op 180°C.
- Haal 8 grote bladeren van de kool af, spoel ze af.
- Plaats ze gedurende 3 minuten in de microgolf op de hoogste stand.
- Spoel de paprika en snijd in kleine stukjes.
- Snipper de uien fijn.
- Vermeng het gehakt met de helft van de gesnipperde ui, de paprika en het ei.
- Kruid met peper en cayennepeper.
- Leg koolbladeren per 2 op elkaar.
- Verdeel het gehaktmengsel over de koolbladeren en maak rolletjes.
- Bind de rolletjes vast met keukentouw.
- Leg de koolrolletjes in een ovenschotel.
- Verwarm olijfolie in een kookpot en stoof de rest van de ui aan.
- Voeg het geperste knoflookteentje toe, de bouillon en het blikje tomatenpuree.
- Laat 15 minuten zachtjes sudderen.
- Leng de maïszetmeel aan met water en bind de saus.
- Voeg de room toe en breng verder op smaak met peper en cayennepeper.
- Giet de saus over de koolrolletjes.
- Plaats het gerecht in de oven gedurende 25 minuten.
- Kook ondertussen de rijst gaar in licht gezouten water volgens de gebruiksaanwijzingen.
- Serveer samen met een salade.

Vrij van:
alles behalve ei en selder
Bevat:
ei en selder

Allergeneninfo

algemene-icoontjes

Meer lezen?

- Wat is jouw droom voor 2019
- Low-fodmapdieet tijdens de feestperiodes
- Tips voor de feestdagen
- Zo geniet je van de feestdagen met een intolerantie
- Fodmaparme curry stoofpot
facebook