AllergieDiëtisten.com - Nieuwsbrief
700x185 - 4 + logo aanpassing 2018-2

Inhoud nieuwsbrief augustus:

 • Cheers! Wist je dat ...
 • Intolerant voor sulfieten, benzoaten, parabenen en perubalsem
 • Hoge concentraties van korteketenvetzuren aanwezig in de darmen van baby’s zouden bescherming bieden tegen het ontwikkelen van allergie
 • Carpaccio van tomaat met parmezaanse kaas
 • Meer lezen?
adult-antioxidant-beach-1332194

Cheers!

Wist je dat ...

... een allergie voor alcohol zelden voor komt.
... je wel allergisch kan zijn voor een ingrediënt in de alcoholische drank o.a. citroensap, koemelk, kippenei, soort druif, tarwe ...
... alcohol de drempel voor het uitlokken van een overgevoeligheidsreactie verlaagt.
... alcohol een overgevoeligheidsreactie versterkt.

Opletten dus met de drankjes op een barbecue, een terrasje, een tuinfeest ...
sulfieten, benzoaten, parabenen en perubalsem

Intolerant voor sulfiet, benzoaten of perubalsem

Bron: Voeding & Allergie, 2//2019, pag. 14, Sasha Visser

De kans op een directe reactie op E-nummers in de voeding is klein, doch niet uitgesloten.
Sulfiet (E220 t/m E228), vaak ook op het etiket terug te vinden als zwaveldioxide.
Sulfiet is een stof die van nature in voedingsmiddelen kan voorkomen en daarnaast als additief kan toegevoegd worden. Het wordt gebruikt als bewaarmiddel of bleekmiddel. Sulfiet is een van de 14 allergenen die verplicht vermeld moeten worden bij de ingrediënten van een product. Voor sulfiet bestaat er een drempelwaarde van 10 mg/kilo of liter. Dit geldt dan als de hoeveelheid sulfiet die in het eindproduct zit, zoals het gegeten of gedronken wordt. We vinden sulfiet terug in veel zoete en hartige producten. Het kan benauwdheidsklachten geven, van een lichte tot aan een ernstige astmatische reactie.

Benzoaten (E210 t/m E219) en parabenen (E214 t/m E219)
Een voedselovergevoeligheid voor benzoaten kan het gevolg zijn van een sensibilisatie door benzoaten die in huidverzorgingsproducten zitten. Benzoaten en benzoëzuur, met ook speciale aandacht voor de parabenen, worden als bewaarmiddel gebruikt o.a. in kant-en-klaren sauzen, soep, limonadesiropen, koekjes, zoet beleg, vruchtenpuree, vruchtensaus en vruchtenyoghurt.

Perubalsem
Een overgevoeligheid voor perubalsem kan ook weer het gevolg zijn van de sensibilisatie via de huid. Jammer genoeg is er geen verplichting tot etikettering van deze aromastof. Perubalsem vind je terug in zoete dranken, snoep, ijs en bakwaren. Mensen die reageren op het aroma perubalsem in de voeding krijgen vaak ook een overgevoeligheidsreactie bij het gebruik van o.a. vanille, kaneel, benzoëzuur en parabenen.

Bij voedselintoleranties bestaat er een drempelwaarde die voor iedereen verschillend is. Hoe lager jouw drempel, hoe meer kans op een reactie. Je kan je drempel verhogen door allereerst te zorgen voor een volwaardige voeding die voldoende bevat van alles wat je elke dag nodig hebt. Hierdoor komt je lichaam in een betere conditie en dit werkt mee aan de verhoging van je eigen drempel. Kies zo min mogelijk kant-en-klare producten, ga voor verse producten. Bij mensen met een voedselovergevoeligheid zien we vaak dat ze de trigger schrappen en niet vervangen. In veel gevallen heeft dat een onvolwaardige voeding tot gevolg. Zoek daarom professionele hulp voor een juiste diagnose. Zo voorkom je onnodig elimineren.
Ook de gespecialiseerde diëtisten van ons netwerk (link) begeleiden mensen met overgevoeligheidsreacties op sulfieten, benzoaten en perubalsem.

Hoge concentraties van korteketenvetzuren aanwezig in de darmen van baby’s zouden bescherming bieden tegen het ontwikkelen van allergie

Korteketenvetzuren (butyraat en propionaat) worden geproduceerd door microben in de darm na fermentatie (vergisting) van voedingsvezels. Bij dieren is aangetoond dat korteketenvetzuren ontstekingsremmende eigenschappen hebben. Naar aanleiding hiervan werd onderzoek gedaan naar de mogelijke rol van de korteketenvetzuren bij de preventie van allergie en astma. Voedingsaanpassingen zouden een rol kunnen spelen.
adorable-baby-balloons-1130179
Men analyseerde de stoelgang van 301 éénjarige kinderen. Men onderzocht dan het verband met hun voeding en allergie en astma later in hun leven. Uit de resultaten bleek dat kinderen met de hoogste niveaus aan korteketenvetzuren (butyraat en propionaat) in de ontlasting op de leeftijd van één jaar, aanzienlijk minder allergische aanleg hadden en minder kans op het ontwikkelen van astma tussen 3 en 6 jaar. Kinderen met de hoogste concentraties aan butyraat hadden ook minder kans op een diagnose van voedselallergie of allergische rhinitis (neusverkoudheid).
Daarnaast werden ook muizen behandeld met korteketenvetzuren om hun effect op allergisch luchtwegontstekingen te onderzoeken. De ernst van de luchtwegontsteking verminderde aanzienlijk.
Deze resultaten suggereren dat methoden om de hoeveelheden korteketenvetzuren te verhogen, o.a. via de voeding, een nieuwe preventieve optie kan zijn voor allergische aandoeningen bij kinderen.

Bron: High levels of butyrate and propionate in early life are associated with protection against atopy

Carpaccio van tomaat met parmezaanse kaas

De zomer op je bord, lekker met een stukje brood of als voorgerecht.
Ingrediënten voor 4 personen:

4 grote vleestomaten of 8 tomaten
2 eetlepels olijfolie
2 eetlepels balsamicoazijn
10 blaadjes verse basilicum
60 g parmezaanse kaasschaafsel
Peper en zout
tomatencarpaccio
Bereiding:
  • Spoel de tomaten onder koud water en droog ze af met keukenrol.
  • Snijd ze in hele dunne schijfjes.
  • Snijd de blaadjes basilicum in fijne reepjes.
  • Schik de dunne schijfjes tomaten op 4 aparte borden.
  • Verdeel ½ eetlepel olijfolie en een ½ eetlepel balsamicoazijn over de tomaten op ieder bord.
  • Kruid met peper en zout.
  • Verdeel de fijngesneden basilicum over de 4 borden.
  • Werk af met schaafsels parmezaanse kaas.
  Vrij van:
alles behalve melk
Bevat:
melk
Allergeneninfo:
algemene-icoontjes

Meer lezen?

- Breek je brein met allergieën en intoleranties
- Help, mijn baby heeft een koemelkallergie en nu?
- De impact van stress
- Citytrip Lissabon
- Lekker frisssssss
facebook 
Uitschrijven | Abonnement beheren
AllergieDietisten.com is een samenwerking tussen 6 zelfstandige diëtisten. We verwerken je gegevens met zorg en delen deze nooit met derden. Je kan onze privacyverklaring hier nalezen.